Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve o kreditima

Edukacija poduzetnika u Virovitici: Župan im obećao više posla

virovitica seminar
Maja Šantoši
25.04.2013.
u 15:33

U suradnji VIDRA-e i HBOR-a ,danas je u zgradi virovitičko-podravske županije odžana radionica namjenjena edukaciji poduzetnika.

Danas je u zgradi virovitičko-podravske županije u Virovitici održana radionica namjenjena sadašnjim i budućim poduzetnicima koji imaju potrebu za kreditom, a s ciljem poboljšanja poslovanja, usavršavanja vještina koje su poduzetnici uložili u svoje djelatnosti te usmjeravanjem proizvodnje.

Radionicu za poduzetnike su organizirali  VIDR-a, virovitička razvojna agencija te HBOR. Tema je bila „Kako dobiti kredit za financiranje poslovanja“, uz savjete predavača Borisa Čaglja, voditelja područnog ureda za Slavoniju i Baranju HBOR-a.

Prema uputama koje je predavač iznio poduzetnicima, u sedam se koraka može opisati cijeli postupak poduzetničkog kreditiranja. Proces započinje pripremom dokumentacije, zatim procjenom kreditne sposobnosti, utvrđivanjem vrijednosti, dinamike i strukture kredita, potom izvršavanjem analize izvora kreditiranja. Na kraju dolazi priprema kreditnog zahtjeva, te  predstavljanje ulaganja kreditoru. Cijeli postupak zahtjeva je potrebno pratiti, saznalo se na predavanju.

Poduzetnici su mogli saznati koji su to kriteriji HBOR-a koji ih čine kreditno sposobnima, kako započinje proces kreditiranja i uvažavanja poduzetničkih zahtjeva te s napomenama za kontrolu otplate dugoročnih obveza. Prema napucima voditelja Čaglja, važno je jasno odrediti cilj poslovanja i svrhu zbog koje se kredit traži,a potom i približiti proces pregovaranja, prikupljanja dokumentacije te stručnog savjetovanja i usmjeravanja rada kojemu je cilj isplativost određenih ulaganja.

Zahtjev koji poduzetnici šalju HBOR-u mora sadržavati jasan cilj prema kojemu se kreće određen poduzetnik, a ne tek spomenute ideje i planove. Poduzetnici početnici su oni koji trebaju najveću pomoć i usmjeravanje jer sami obavljaju više djelatnosti , tvrdi Čagalj.

Prošle godine su poduzetnicima na području virovitičko-podravske županije odobreni krediti u vrijednosti većoj od stotinu milijuna kuna, a ta sredstva su u pravilu bila usmjerena na poljoprivredne djelatnosti i prerađivačku industriju.

Župan Tomislav Tolušić je poručio poduzetnicima da virovitičko-podravska županija ima velik potencijal i pružio im podršku u rješavanju administrativnih pitanja pokretanja poduzetništva. Župan ne rekao da će poljoprivrednici imati veliku podršku u poduzetničkom inkubatoru koji je u izgradnji, te poručio da će taj inkubator biti podrška u knjigovodstvu, savjetovanju te korištenju prostora poduzetničkog inkubatora u svrhu usavršavanja proizvodnje.

Ravanteljica VIDRA-e, Sanja Bošnjak najavila je brojne seminare namjenjene poduzetnicima i početak procesa poticanja samozapošljavanja u ovo vrijeme krize, te izrazila nadu da će jaki poduzetnici ipak pronaći mehanizme i inovacije koje danas potiču gospodarstvo.

Početak rada virovitičkog Poduzetničkog inkubatora se očekuje početkom kolovoza ove godine.

>>Virovitica: Natječaj za još 10 novih studentskih stipendija

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije