Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Edin Džeko osuđen na 12 godina zatvora

Džeko je osuđen na 10 godina zatvora za ubojstva, odnosno strijeljanje šestorice ratnih zarobljenika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), te ubojstvo bračnog para Ivanković
06. lipnja 2014. u 14:17 5 komentara 4160 prikaza
lisice
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Bivšeg pripadnika Armije BiH i jedinice ''Zulfikar'' Edina Džeku Sud BiH danas je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zarobljenika u Trusini kod Konjica.

Džeko je, javlja Klix, osuđen na 10 godina zatvora zbog ubojstva, odnosno strijeljanja šestorice ratnih zarobljenika, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), nakon pada Trusine 16. travnja 1993. godine te na sedam godina zatvora zbog ubojstva dvoje civila u Trusini, supružnika Ivanković. Određena mu je jedinstvena kazna od 12 godina zatvora.

Predsjednik Sudskog vijeća Šaban Maksumić kazao je da će u Džekinu kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 20. prosinca 2011. do 3. lipnja 2013. godine.

Maksumić smatra da je izrečena kazna adekvatna, a objasnio je kako je Sud kao olakšavajuće okolnosti uzeo činjenice da je Džeko obiteljski čovjek i otac dvoje djece, da prije nije osuđivan te da se korektno ponašao na sudu.

Džeko je nakon rata boravio u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle po zahtjevu Tužilaštva BiH deportiran 2011. godine.

U optužnici se navodilo i da je optuženi Džeko za vrijeme rata u BiH kršio pravila međunarodnog prava, sudjelovao u ubojstvu, mučenju, nečovječnom ponašanju, protuzakonitom lišavanju slobode i pljačkanju imovine civila i ratnih zarobljenika u selu Trusina (općina Konjic) i na lokalitetima Rogića kuće – Donja Jablanica i Restorana "Prenj“ (općina Jablanica).

>>Hrvat, bivši član HVO-a i ratni zločinac, na prevaru živio u Americi
 

PRSATA CLAUDIA
Bujna Slavonka o kojoj pišu svjetski mediji: 'Žene se zgražaju kad me vide'
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Vercingetorix:

    Josipoviću, hoće li se bošnjačka elita ispričati za zločine nad Hrvatima?

  • knin95:

    Toliki zivoti znaci vrijede 12.godina zatvora:(

  • admirtahirovic17:

    Ma ja,pa Džeko je 93 imo 7 godina,a ako je sa 7 godina ubio 8 ljudi onda stvarno