Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e-zdravstvo

E-zdravstvo: Sve dok zapinje sustav, recepti ostaju i na papiru

dom zdravlja
Kristina Štedul Fabac
VL
Autor
Diana Glavina
08.12.2010.
u 22:35

Karton vide samo liječnik i bolnički specijalist pa su podaci pacijenata zaštićeni, tvrdi dr. Strizrep

Poslije proljetnog testiranja u prvim dvjema županijama, Ličko-senjskoj i Međimurskoj te posljednjih "uključenja" Grada Zagreba i Zagrebačke županije, u listopadu je u cijeloj Hrvatskoj uspostavljena informatička mreža potrebna za elektronički recept i elektroničku uputnicu za laboratorij u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U informatički sustav povezane su sve ordinacije opće medicine, gotovo 2500 liječnika i sve ljekarne, oko 1500 ljekarničkih jedinica. No iako izabrani liječnici šalju e-recepte za svoje pacijente u ljekarne, bez papirnatog recepta svoj lijek još ne mogu preuzeti.

Kvarovi se uklanjaju

– Papirnate recepte ne možemo ukinuti jer sustav još nije posve stabilan i točni su prigovori liječnika da katkad ne mogu uspostaviti vezu s centralnim sustavom. Iako prekid najčešće traje kratko, jasno je da ometa rad liječnika – kaže direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep. – To je i glavni razlog – ističe – da HZZO još nije preuzeo sustav pa za sve tehničke poteškoće odgovara tvrtka Ericcson Nikola Tesla, čiji ih stručnjaci uklanjaju.

– Kad budemo sigurni u stabilnost sustava, ukinut ćemo recept na papiru i prijeći isključivo na e-recept. Očekujem da će to biti na početku 2011. Da to učinimo prije detaljne provjere i testiranja, a sustav padne, pacijenti bi ostali bez lijekova. Dakle, papirnati recept još je obvezan, ali poruka o propisanom lijeku šalje se i u elektronički sustav pa svatko može u bilo kojoj ljekarni provjeriti postoji li u računalu i njegov e-recept – kaže dr. Strizrep.

Elektronički će recept kroničnim bolesnicima štedjeti vrijeme i smanjiti gužve pred ordinacijama jer će pacijent, nakon što obavijesti izabranog liječnika, po svoj lijek otići u bilo koju ljekarnu. Prva je sljedeća faza uključivanje u sustav drugih medicinskih djelatnosti iz primarne zaštite, stomatologije, ginekologije i pedijatrije. Dio informatizacije od kojega se očekuju možda i najveće prednosti za pacijenta je e-naručivanje specijalističkih pregleda i dijagnostike.

– Naručit će ga izabrani liječnik računalno ovisno o raspoloživim terminima u polikliničko-konzilijarnoj zaštiti koji će biti prikazani na monitoru, a pacijent dobiva potvrdu sa svojim terminom – objašnjava direktor HZZO-a. Sustav e-uputnice, koji bi pacijentima trebao uštedjeti mnogo vremena i živaca, ako zaživi onako kako je zamišljen, trebao bi u cijeloj zemlji krenuti, vjeruje naš sugovornik, u proljeće 2011. To se odnosi i na elektronički karton.

Nema curenja podataka

Neki su liječnici prijavili sumnju da jedan proizvođač softvera za ordinacije na svojim serverima prikuplja zdravstvene podatke pacijenata. Direktor HZZO-a kaže da je Agencija za zaštitu osobnih podataka provjerila i uklonila tu sumnju.

– Šanse za zloporabu podataka pacijenta nema – tvrdi dr. Strizrep. U sustav mogu ući samo vlasnici "pametne kartice", a pristup je ograničen. Uvid u elektronički medicinski karton ima izabrani liječnik i bolnički specijalist kojem se dolazi na pretrage. HZZO će imati uvid u podatke o financijskoj potrošnji, Ministarstvo zdravstva o potrošnji i o morbiditetu populacije, a HZJZ će moći u bazi podataka preuzimati zdravstvene pokazatelje radi izrade zdravstvene statistike o zdravlju nacije. No nitko iz ovih institucija neće vidjeti ime, prezime i druge osobne podatke pacijenta.

Informatizacija hrvatskoga zdravstvenog sustava prema ugovoru između Ministarstva zdravstva s tvrtkom Ericcson Nikola Tesla po sustavu "ključ u ruke" stoji 55 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije