Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrda optužbi

E-mailovi koji dokazuju kako Čačić gura svoje i kad nisu kvalificirani

čačić, milanović
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
Autor
Marko Biočina
06.07.2012.
u 08:38

Iako ne zadovoljava uvjete, šef HNS-a zagrebačke županije Josip Jambrač s potpredsjednikom Vlade dogovarao angažman u nekoj državnoj instituciji ili poduzeću

Želite posao u javnom sektoru za koji niste kvalificirani, ali imate člansku iskaznicu HNS-a? Nema problema. Promijenit ćemo regulativu da ga dobijete, a ako to nije dovoljno, osnovat ćemo i novo radno mjesto po vašoj želji – to je sukus skandalozne kadrovske politike Hrvatske narodne stranke u državnim institucijama i javnim poduzećima, a o kojoj javnost iz dana u dan doznaje sve više. Nakon što je Večernji list prvi izvijestio o tome da je razlog naprasne ostavke pomoćnika ministrice okoliša Davora Škrleca bio pritisak prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da u Fondu za energetsku učinkovitost zaposli nekvalificiranog člana HNS-a te nakon što je Škrlec sam u javnosti progovorio o tom incidentu, tjednik Forum objavio je nove dokumente koji omogućuju detaljan uvid u cijeli slučaj. Riječ je o e-mail prepisci između nesuđena zamjenika direktora Fonda Josipa Jambrača i službenice Čačićeva Ministarstva gospodarstva. U tim e-mail porukama Jambrač, inače šef HNS-a Zagrebačke županije, pozivajući se na dogovor s Čačićem, iznosi svoje želje za angažman u javnom sektoru.

>> Mailove pročitajte ovdje

Koji je smisao institucija?

Prva mu je želja spomenuta pozicija u fondu, no kako je ta opcija problematična zbog protivljenja Davora Škrleca, Jambrač predlaže da ga se angažira u upravi novog Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije. Jasno, predlaže i čime bi se htio baviti – koordinacijom svih natječaja i izbora vezanih za projekte – a predlaže i osnivanje posebnog savjetodavnog tijela u centru čiji bi bio član. Ako je i to nemoguće realizirati, Jambrač predlaže da ga se zaposli na poziciji pomoćnika direktora jedne od tvrtki kćeri HEP-a. Ta e-mail poruka neoboriv je dokaz kadrovske politike HNS-a prema kojoj je najvažnija mjesta u državnim institucijama i javnim poduzećima popunjavaju na temelju osobnih ambicija povlaštenih stranačkih članova, bez uvažavanja stvarnih potreba i pravila struke. To što da Jambrač sam predlaže osnivanje i djelokrug posla odjela u kojem bi trebao raditi, upućuje i na još goru situaciju – da se ustrojstvo pojedinih javnih institucija, poput energetskog centra, ne temelji na stručnim potrebama, nego na zahtjevu za zbrinjavanje lojalnih stranačkih dužnosnika. Je li to i jedini smisao osnivanja takvih institucija? Pitanje je legitimno, s obzirom na još jedan detalj Jambračeva pisma, gdje on upozorava kako je imenovani v. d. direktora Fonda pripadnik HDZ-a.

Jasno je kako je stranačka pripadnost bitna kategorija pri odabiru kadrovskih rješenja u HNS-u. Jambračev problem, što se tiče pozicije u Fondu, bio je taj da nije imao formalne kvalifikacije za posao koji je želio, pa je on u pismu Čačiću detaljno opisao proceduru koja bi trebala biti provedena da ipak zasjedne u željenu fotelju. Prvo je trebao biti imenovan na poziciju v.d. pomoćnika direktora Fonda na godinu dana, za što je imao kvalifikacije. Onda je trebao biti promijenjen Statut fonda, u dijelu potrebnih uvjeta za poziciju zamjenika direktora, te na kraju po novim uvjetima, koje on zadovoljava, raspisan novi natječaj.

Čačić: Škrlec laže

To bi se i dogodilo, ali Davor Škrlec nije želio promijeniti Statut. U Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) jesu, pa je prema modelu koji je osmislio Jambrač smijenjen dugogodišnji nestranački ravnatelj agencije Krešimir Baranović i na njegovo mjesto postavljen nekvalificirani šef splitskoga HNS-a Goran Kovačević. Radimir Čačić jučer se na pitanje o Škrlecovim prozivkama prvo pravio da ne zna tko je on, a onda poručio da Škrlec laže. Što se tiče kadroviranja u Agenciji za naftne rezerve, rekao je da naravno da stavlja svoje ljude jer da u bitnim institucijama u javnim tvrtkama želi svoje ljude koji neće podmetati nogu.

Komentara 213

DU
Deleted user
08:41 06.07.2012.

Idi Amin je imao nepismene generale u kopnenoj armiji jer je taj potez koji je naizgled nelogičan osiguravao zapovjednike koji su mu bili odani kao psi. Tako da me ne čudi da Čačić inzistira da se srednje obrazovan kadar postavi tako visoko, gdje leže stotine milijuna državnog novca jer i on zna malo tih afričkih primitivnih načela...

SQ
squalus
08:49 06.07.2012.

Ma ljudi ne shvaćaju da svi koji imaju nešto protiv Čačića - LAŽU. On je pošten, iskren, dosljedan...ma milo mamino. Srećom da nema djece da se ova loza Čačić ne nastavlja.

MP
mprelesn
12:38 06.07.2012.

nož na oružje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije