E. coli pronađena na sojinim klicama - krastavci su nedužni
Njemačke zdravstvene službe priopćile su konačni odgovor odakle je krenula epidemija EHEC-a. Povučeno upozorenje da se ne jedu zelena salata, rajčica i krastavci. Epidemija posustaje, a političari popravljaju nastalu štetu
Komentari 23
Pa hoće li se već jednom dogovoriti ŠTO JE KRIVO ZA ZARAZU. Čas su krivi krastavci, pa onda klice graha, a sada klice soje. Valjda se zna što su ljudi jeli pa bi to trebala biti i polazna točka za traženje ubojitog uzročnika. Ovakva naklapanja dovode u sumnju laboratorijska istraživanja i uopće ozbiljnost ispitivanja. Vrlo čudno i vrlo neprofesionalno.
ksena - stvari su složene, pitanje je tko je proizvođač ili distributer tih klica - možda gmo monsanto ? A tu su onda interesi pofita, koji su iznad svega - iznad zdravlja, iznad ljudi, iznad samog Boga...
@cimpirimpi - sojine klice su jako ukusne. Jela sam ih u kineskom restoranu u Grazu prije nekoliko godina uz glavno jelo. Mislim da su one najbolji dodatak raznim paprikašima i saftovima uz mrkvu (hrskave su, malo bacaju na kukuruz po okusu).
Sami oni su krivi za zarazu ,a optuzivali su druge .I za ebolu u Africi nisu znali sta je.Ebola se sama povukla u dzunglama Afrike.
@kelt - ja ti vjerujem na riječ i želim ti dobar tek, stvarno. no klice mungo graha, amaranta, sojin šlag i ostale mudrolije naprosto nisu hrana našeg podneblja a to bi bila jedna od prvih rečenica kad bi se počelo govoriti o zdravoj prehrani. paprikaš sa sojinim klicama - generacije prije nas bi se od srca smijale satima. no, tko voli, nek\' izvoli.
Zar se jedu sirove? Istina, malo ih je teže oprati, ali baciš na vrelo ulje pa neće u njima ostati ničeg živog. Je, ali onda ubiješ i sve hranjive tvari, a to ne želiš. Bolje je ovako, s dvadesetak mrtvih. Ljudska glupost. Kao i oni bedaci u Japanu koji jedu sirovu ribu pa svako malo izbije epidemija kolere. Još je 1999. godine Američka agencija za hranu upozorila na opasnost od zaraze escherichiom coli u slučaju konzumacije SIROVIH sojinih klica. Sve se znalo na vrijeme, ali se po tko zna koji put desilo zlo. Da nije bilo ovog izuzetno opasnog bakterijskog soja koji je pobio tolike ljude, ne bismo ni saznali za ovaj slučaj. Pokoji proljev i nikom ništa. Jednostavno, nisu imali sreće.
sad je grah sad soja!? neka kažu jasno da li je soja obična ili gmo
Pitanje je samo u kojem su labiratoriju proizveli ovaj novi soj.pitanje je kome sva ova panika i propast poljoprivede pase.dok je danas u svijetu u prometu poginulo najmanje 3000 ljudi, od raka umrlo 30000, itd. ljude se namjerno plasi sa 20 mrtvih .
Napisah vec negdje : To nije nist drugo nego zavjera EU GRINCAJG MAFIJE kako bi ucjenom dosli do para za \'odstetu\'. Sve ostalo je laz.
@zlocinac - i to je upitno,vidjet cemo kolke ce pare na kraju dobit.mozda je to i mesna,farmaceutska industrija ili zeli propast ovih sadasnjih poljoprivrednika pa preuzeti njihovo mjesto na trzistu. Jedno je sigurno - to je potez sa vrha, potez velikih.
Halo novinarcicu....nista jos nije dokazano...opet lazu narod...kakva soja, paradajz ili krastavac..strase narod da bi netko na tim za********* zaradio milijune eura, dolara i sta ti ja znam cega sve ne...istina se krije, znaju oni gore o cemu se radi, ali moraju cutiti i lagati narod...mafija radi svoj posao
zašto nisam iznenađen??? sve pokazuje da se nije željelo otkriti što je uzrok zaraze, kao ne zna se za svaki komad povrća iz koje je (1) kutije, (2) palete, (3) kamiona, (4) farme. a tko je pročitao \"Sjeme uništenja\" i i zanima ga kako se gura GMO, zna kako se neki truge sojine proizvode (STOČNU HRANU) progurati kao \"zdravu hrani za ljude\", i treba 10 dana da se \"otkrije\" da je izvor zaraze soja....haha.. googlaj: \"sjeme uništenja\"
@cimpirimpi - pa zato sam i rekla da sam ih jela unutar kineske kuhinje. Meni je fora ponekad probat tak hranu drugačijeg podneblja i ne čudim se što to ljudi jedu niti mislim da su zaslužili smrtonosnu bolest zato što vole orijentalnu kuhinju. I mi svakave čudne stvari jedemo, tipa: krvavice, hladetina, fileki, jetra, mozak... Al ak je dobro pripremljeno, zašto ne. I od naše se hrane mogu pobrat razne bolesti ako se pravilno ne pohrani i pipremi. Stvarno su ti komentari malo nepromišljeni.
@kelt , nisi shvatila. što se smatra zdravom prehranom – kvalitetne sezonske namirnice iz vlastitog podneblja. znači alge japancima, čvarci slavoncima. treba jesti raznovrsno ali umjereno, bla bla. ovi naši ortoreksičari što hrskaju klice, agle i razne travke i travčice sa drugog kraja planeta i groze se šećerne repe i špeka mi idu na živce i imam pravo na to. i kakvo zasluživanje bolesti?? samo njemice koje doručkuju, ručaju i večeraju sirove klice riskiraju i na kraju obolijevaju. karikiram, valjda je to jasno. nemaš razloga za ljutnju.
očigledno je da EHEC nije ni došao iz klica, već iz kuhinje protivnika Angele Merkel. očigledna sabotaža iz tabora političkih protivnika, kako bi se diskreditiralo vladu Angele Merkel! nije trebalo dugo čekati tko će se prvi oglasiti i skupiti bodove na tuđim smrtima!
@cimpirimpi Mislim da tvoji stavovi zaista nisu prikladni. Hrpa ljudi pokušavaju makrobiotskom hranom poboljšati metabolizam i zdravlje, a ne samo ortoreksičari i slično. Kad si bolestan, imaš rak ili dijabetes ili neku metaboličku bolest i ništa ti ne pomaže, ponekadd ti i nada da će ti promjena prehrane pomoći barem malo usreći, a možda zbog toga i pomogne. Stvarno te može bit sram zbog tvojih stavova. I ja volim najviše tradicionalnu kuhinju, ali zato se ne naslađujem ovako odvratno s tuđim nesrećama... novčić uvijek ima dva lica!
\"Epidemija posustaje, a političari popravljaju nastalu štetu\" EPIDEMIJA??? znate li vi što je epidemija? proguglajte malo, pa saznajte ono što i pučkoškolci znaju... ovo je moguće jedino u večernjaku :(
@kelt kakva tradicionalna prehrana, kakav novčić? tko se odvratno (!) naslađuje tuđim rakom ili dijebetesom???? dušo ti imaš problem, ne razumiješ kad ti se pristojno objasni 2+2 po drugi puta a malo si i naporna. idi s milim bogom i okani me se.
@cimpirimpi Jel te ja tjeram da čitaš moje komentare? Kao ne naslađuješ se? Ljudi su pomrli zbog tih sojinih klica, a moglo je biti i nešto deseto, meso ili mlijeko ili kaj ja znam, i ti se tu ulogiraš i ostavljaš bolesne komentare. Malo razmisli o sebi i koliko si jadan, šta da su tvoja djeca bila na tom aerodromu i probala tu hranu da vide kakav ima okus i onda sljedeći dan umrla od krvavog proljeva i užasne bolove?
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
zašto bi o zašto netko jeo proklijala sojina zrna? to su oni kojima za vrijeme božićnog ručka, sa svim divotama koje nepce ima sreću okusiti (što ekstra zdravima što onima koje treba jesti umjereno) te uživati u ovom jedinom životu kojeg imamo punim plućima, pogled bježi sa sočne orahnjače na njamastu božićnu pšenicu. ne možeš vjerovati, a umrijet će od istih bolesti i u isto vrijeme kao i ljudi koji pojedu šnitu kruha s maslacem i pekmezom a ne pate se s tim smiješnim zrnjem.