Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DZS: Promet industrije u lipnju pao za 9,7 posto na godišnjoj razini

U lipnju je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 17,3 posto, prodaja intermedijarnih proizvoda pala je za 10,8 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,5 posto.
28. kolovoza 2019. u 15:04 8 komentara 241 prikaza
Ilustracija
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na prethodni mjesec pao za 0,9 posto, dok je na godišnjoj razini manji za 9,7 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku (DZS).

EUROSTAT U EU i eurozoni rast BDP-a usporio u drugom kvartalu

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju je pao za 0,9 posto u odnosu na svibanj, pri čemu je na domaćem tržištu porastao za 3,5 posto, ali je na stranom pao za 9,5 posto.

U lipnju je na mjesečnoj razini najviše pala prodaja kapitalnih proizvoda, za 17,3 posto, prodaja intermedijarnih proizvoda pala je za 10,8 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,5 posto.

S druge strane, ukupna prodaja energije bilježi izrazito veliki porast, za 186,2 posto u lipnju u odnosu na svibanj, a porasla je i prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 1,7 posto.

Andrej Plenković, Angela Merkel USPORAVANJE Ispuhala se njemačka ekonomija: Nova recesija bi za Hrvatsku bila pogubna

Na godišnjoj je razini, u lipnju ove u odnosu na isti lanjski mjesec, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije bio manji za 9,7 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za šest posto, a na stranom za 16,8 posto.

Pritom je ukupna prodaja energije manja za 44,3 posto, kapitalnih proizvoda za 10,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 6,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,5 posto, dok su trajni proizvodi za široku potrošnju porasli za 0,4 posto.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Manu@:

  Posljedica hadezeovog gospodarskog modela u kojem su poticaji postali cilj a ne sredstvo dok porezna politika opterećuje proizvodnju a rasterećuje rentijerstvo.

 • turko:

  neće hrvatska biti u recesiji,ona će biti u banani

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Promet industrije pao. Koje industrije??