Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendumsko pitanje

Dvornik, Mikulić, Škaričić i Ćurković traže ocjenu ustavnosti

natasa skaricic
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
11.11.2013.
u 14:50

Tvrde da bi referendum mogao dovesti do degradacije temeljnih ustavnih načela

Aktivist Srđan Dvornik, filozof i publicist Borislav Mikulić, novinarka Nataša Škaričić te profesorica Dijana Ćurković predali su jutros Ustavnom sudu prijedlog za nadzor nad zakonitošću i ustavnošću državnog referenduma s prijedlogom za obustavu provedbe Odluke o raspisivanju državnog referenduma i prijedlogom za ocjenu ustavnosti unošenja u Ustav definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca.

– Budući da se radi o povijesnoj odluci nakon koje će se provesti prvi narodni ustavotvorni referendum u Hrvatskoj i da je Sabor RH propustio konzumirati svoje pravo konzultiranja Ustavnog suda te da su time stvorene pretpostavke da u Ustav uđu izmjene koje bi povrijedile odredbe iz Ustava koje govore o načelu jednakosti te načelu jednakosti pred zakonom, predlažemo da Ustavni sud provede nadzor nad zakonitošću i ustavnošću ovakvog državnog referenduma i referendumske inicijative – piše u prijedlogu upućenom Ustavnom sudu. Predlagači smatraju da je nepotrebno i diskriminirajuće mijenjati Ustav kako bi se ostvarila ustavna supremacija jedne vrste zajednice, koja je već regulirana i definirana nižim aktima te da je provođenje referenduma narodne inicijative zbog zadržavanja istog pravila besmisleno, a širenje sadržaja Ustava na evidentno zakonsku materiju u suprotnosti s temeljnim načelima dobre vladavine Europske unije i europskog ustavnopravnog civilizacijskog kruga.

Tvrde da bi referendum mogao dovesti do degradacije temeljnih ustavnih načela, a odluka o raspisivanju donosi se u okolnostima nerazrađenog zakonskog okvira za narodni ustavotvorni referendum.

– Predlagatelj smatra da je onemogućavanje da se životnu zajednicu osoba istog spola pravno prizna i zaštiti institutom braka nije u skladu s člankom 35. Ustava, kojim se "Svakomu ... jamči štovanje i pravna zaštita njegova osobnog i obiteljskog života, dostojanstva, ugleda i časti". Predlagatelj smatra da za navedena ograničenja, pa i uskrate prava nema nikakva opravdanja u smislu članka 16., stavka 1. Ustava RH, jer se uvođenjem predložene definicije braka ne štiti nikakvo pravo drugih koje bi otvorenom mogućnošću braka između osoba istog spola bilo ugroženo. Štoviše, uvođenjem takve definicije u Ustav priznalo bi se s pravom nespojiv stav da pristaše jednog shvaćanja – ekskluzivnosti heteroseksualnog braka – imaju pravo u Ustav unijeti svoje usko i isključivo shvaćanje kao opće obvezatnu normu – piše između ostalog u prijedlogu.

Komentara 17

Avatar katarina_26
katarina_26
15:05 11.11.2013.

Samo tražite! Što ste tražili to ste i dobili - ZA

Avatar Becarina
Becarina
15:42 11.11.2013.

Ovakav referendum normalna demokratska stvar u cijeloj EU a kod nas traze dlaku u jajetu . Referendum ce biti i zakon ulazi u ustav pa vi kmecite .

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
18:12 11.11.2013.

Škaričićka je lajala na sva usta dok je Darko M. bio ministar zdravstva. Sad kad ministar zdravlja kupuje za preko 40 mil. kuna suvišne aparate (umjetna pluća) sad se ne javlja ni pod razno.... ----> ševerina među novinarkama. ----> i kad ne bih znao o čemu se radi, sama činjenica da je škaričićka za to, ja bih bio protiv... da glas razuma, hahahahah... pardon ... hahahahaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije