Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTUPNI PRAVOSUĐU

Dvojica prijavljena za zločine u Vukovaru: Brutalno zlostavljali hrvatske civile, sudjelovali u njihovom usmrćivanju

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je kod skladišta Veleprometa, a zatim na Ovčari
Dubravka Petric/PIXSELL
19.12.2023.
u 11:37

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv dvojice osumnjičenika je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta kaznena prijava, ali su trenutno nedostupni tijelima kaznenog progona.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojicom osumnjičenih (1964. i 1959.) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata na štetu sedmorice zarobljenih hrvatskih civila s područja grada Vukovara i šire okolice.

Njih su u rujnu 1991. godine, tijekom višemjesečne agresije postrojbi JNA i njoj podčinjenih pripadnika srpskih paravojnih formacija, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, teško fizički zlostavljali i nanosili im ozljede tjelesnog integriteta te sudjelovali u radnjama koje su dovele do njihova usmrćivanja.

- Osumnjičeni (1964.) je također kazneno prijavljen za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva jer je, u razdoblju od rujna do studenoga 1991. godine, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, protuzakonito zatvorio 14 hrvatskih civila s područja grada Vukovara, koje je prinuđivao na rad i pri tome ih teško fizički zlostavljao, nanosio im ozljede tjelesnog integriteta te sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja pet civila, pri čemu se za posmrtnim ostacima njih troje još uvijek intenzivno traga - stoji u priopćenju policije.   Dodaju kako više detalja neće iznositi zbog zaštite digniteta žrtava. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv dvojice osumnjičenika je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta kaznena prijava, ali su trenutno nedostupni tijelima kaznenog progona.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Erumpirao vulkan na Islandu: Izdano upozorenje, na prijenosu uživo vidi se kako izlazi vala

Komentara 2

SC
schteff
12:53 19.12.2023.

rano ste se sjetili. bravo DORH ! bravo za ministra bošnjakovića! Bravo malenica! 32 godine nerada i pišanja uz vjetar!

BA
Barba56
13:26 19.12.2023.

Da , blize se izbori , hajmo jos malo sudjenja nedostupnim .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije