Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dvojica Podravaca idu u zatvor zbog krađe pola milijuna kuna

Dogovorili su zamjenu navodno ukradenog novca u Sloveniji, ali je I. Bajkov "maznuo" lovu i pobjegao
28. studenoga 2010. u 11:15 1 komentara 1011 prikaza
\'za podravinu...10.5.2004...bjelovar...novac... krivotvoreni...euri...nisu...stigli...do...kupaca... snimio: zeljko rukavina\'

Ivan Špiranović (70), vlasnik diskoteke Playboy u Virju, pravomoćno je osuđen na 11 mjeseci zatvora, a njegov prijatelj Ivica Bajkov (49) iz Bakovčica kod Koprivnice na godinu i dva mjeseca, zbog krađe pola milijuna kuna.

 Piknuo ga nožem

 Tijekom 2007. Špiranović je nagovorio Bajkova da od Ivana Benca, s kojim ga je upoznao i lažno ga predstavio kao Zvonka, ukrade 70.000 eura.

 Bajkov se s Bencom i Stjepanom Lonjakom, koji se predstavio kao Aleksandar, našao u Sloveniji, u mjestu Trzin.

 U svjedočenju je Ivan Benc ispričao da su se on i Lonjak našli s Bajkovom, za kojeg je mislio da je Zvonko. Trebao mu je razmijeniti novac, tj. dati 70.000 eura za tobože ukraden novac, uz “diskont”. No, Bajkov je dao torbu u kojoj su bile drvene pločice zalijepljene selotejpom, a izgledalo je kao novac, kako mu je kazao Špiranović. Benc je tada autom s Bajkovom krenuo u mjenjačnicu, da provjere ispravnost franaka, iako se Bajkov izmotavao, a koverta s eurima je bila između sjedala. Prema Bencovoj priči, Bajkov mu je isključio mobitel da nije primijetio, zatim kazao da mora na zahod pa je ovaj stao. No, Bajkov je uzeo kovertu i počeo bježati, da bi ga on sustigao i upiknuo nožićem, no uspio mu je pobjeći.

 Sva su se četvorica i prije nalazili u Ludbregu, da bi na Špiranovićevu inicijativu dogovorili razmjenu novca, no Benc je kazao da nije pitao odakle im novac, a Bajkov je tvrdio da mu je Špiranović kazao da bi mogli doći do novca tako da prevare ljude prikazujući da imaju 200.000 ukradenih funta pa da to zamijene za eure. Bajkov kaže da su s Lonjakom i Bencom dogovorili da će oni za razmjenu dobiti 40 posto novca. No i Bajkov i Špiranović kazali su da se ne osjećaju krivima.

 Odmah kupio Mercedes

 Bajkov je na sudu tvrdio da nije uzeo novac, iako je za nekoliko dana sebi kupio Mercedes vrijedan 20.000 eura, a sinu Audi. Špiranović se, pak, branio da ga nije nagovorio na krađu.

 Bajkovu je sud također naložio da vrati 514.500 kukradenih kuna, a u obrazloženju presude navodi se kako do sada nije kažnjavan te mu 14 mjeseci zatvora biti dovoljna kazna. Špiranović, koji je kažnjavan više puta, dobio je tri mjeseca manje iza rešetaka.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Avatar stravaxx
    stravaxx:

    koji luzeri. da su maznuli 50 milijuna nebi bili ništa krivi. čak bi ih se slikalo po svim novinama i bili bi glavna tema na tv. ovako bez veze. e podravci baš ste za ništ. svakih 35 let imate nekakvog ... prikaži još! ministra iz koprivnice i svaki put vam ga zatvore...