Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz ekonomskih krugova
Povratak na članak

Ključ su dvije milijarde PDV-a iz ugostiteljstva: Ovo je pet osnovnih prigovora na Marićevu poreznu reformu

Izdvojili smo osnovne prigovore na poreznu reformu koji dolaze od interesnih grupacija i iz ekonomskih krugova, najviše otpora zbog promjena u PDV-u

Komentari 32

DU
Deleted user
16:03 05.11.2016.

Koliko priče o kafićima i njihovim gazdama kao da oni drže Hr.

VL
BR
Brontops
16:09 05.11.2016.

Porez se jednostavno mora ubirati i mora se placati. Ustvari svjestan stanovnik savjesno (i rado) placa porez jer bez poreznih prihoda skolstvo, zdravstvo, policija... ne moze egzistirati. Turizam nece patiti zbog povisice PDV-à jer Hrvatska je u prosjeku 30-40% jeftinija u odnosu na konkurenciju unutar EU.

VL
DU
Deleted user
15:49 05.11.2016.

Marićeva reforma je dobra. Krčmari ima da šute ionako varaju na fiskalizaciji.

VL
ST
stefj
17:21 05.11.2016.

Zapravo nema nekog ozbiljnog prigovora reformi... Kada je pao PDV ugostiteljima, nisu pale cijene, sada kada se PDV diže, cijene će rasti. Tako da ugostiteljima svejedno. Isto je i s drugim djelatnostima gdje je Linić smanjivao PDV... Smisla ima smanjiti najvišu stopu PDV-a, te uvesti manju stopu za hranu i piće, no kako onda skupiti lovu za hrpu uhljeba i penzića? Nema, treba skupiti 100 milijardi za gomilu onih koji se hrane iz proračuna. Dok se ne smanji ta količina, nema ukupno manjeg poreznog rasterećenja... A kako nam k tome odlazi sva struka i mladost, uskoro će ostati samo državna služba i umirovljenici. Onda nikakvi porezi neće pomoći, jer neće biti nikoga tko bi zaradio za te iste...

VL
TR
TrvtkoKomadina01
18:25 05.11.2016.

Bravo mariću, ne popuštaj ! Vrijeme je da turizam vrati svoj dug narodu. Gradili smo ceste i investirali u turizam pa so i danas pritegnuti tim dugovima. Nije pravedno da netko sa par apartmana koje izanjmljuje 2 mjeseca živi boljee nego jedan radnik ili poslodavac u unutrašnjosti. Trebaju plaćati rentu za korištenje prirodnih i kulturnih resursa i ljepota, koje je vlasništvo svih građana ove zemlje.

VL
AR
aristip
16:48 05.11.2016.

Mislim da predložena Marićeva reforma poreznog sustava ima više nedostataka. Kao prvo to je pitanje oporezivanja ekstra velikih plaća (plaća iznad 5.000 eura brutto mjesečno) koje bi po meni trebalo oporezivati po stopi od 50% kako je to recimo uu Danskoj. Nadalje smatram da je besmisleno smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 % jer će država u većini slučajeva dobiti manje, kupci platiti isto a trgovci profitirati, bolje bi bilo da opća stopa PDV-a ostane 25% a niža stopa PDV-a (na kruh, mlijeko, knjige) umjesto 13 bude 10%.

VL
BA
ban1903
18:03 05.11.2016.

Svi bi su za reformu i rezove, ali ne kod sebe, već kod drugih. Treba ustrajati na sveobuhvatnoj poreznoj reformi. Svi moraju podnijeti teret, ugostitelji posebno, jer je još uvijek najviše utaja prometa odnosno poreza kod njih, posebno na Jadranu.

VL
LA
lana78
19:09 05.11.2016.

mislim zasto se na honorar ili autorski rad ne bi placali porezi i doprinosi? tko su oni? znaci onaj tko radi za 4000kn mjesecno placa sve,a onaj ciji honorar iznosi 4000kn ne placa nista i to je fer kakve su to gluposti? skroz podrzavam marica i za dizanje pdv-a u ugostiteljstvu i za placanje poreza i doprinosa na honorare i autorski rad postotak za sve treba biti isti,a uvjek ce vise platiti oni koji vise zaraduju i to je to debelo se koristi taj honorar i autorski rad

VL
VR
vrbaZG
17:05 05.11.2016.

Koji je ugostitelj smanjio cijene kada je smanjen PDV? Ne samo da PDV treba izjednačiti nego treba uvesti i PDV na napojnice, da kao u nekim zemljama gost sam napiše na račun želi li i koliko ostaviti napojnicu i onda taj iznos oporezivati.

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:31 05.11.2016.

Koliko vidim limuzine ostaju, javna nabava netaknuta, ni jedan parafiskalni namet nije ukinut, hvala ljepa na reformi i doviđenja do sljedećih izbora.

VL
GO
golub
17:26 05.11.2016.

Ugostiteljima PDV smanjen a cijene nisu smanjili i sad kad im vrate kukaju da bi izgubili umišljeni extra profit, a osim toga varaju da niti pola prometa ne prijave.

VL
SI
signum
17:23 05.11.2016.

Ima tu jos detalja koji se ne spominju za sada po tisku kao npr: -do sada je trošarina bila vezana za CO2 i računala se u postotku od vrijednosti vozila, po novom svaki CO2 košta X kuna nema veze dalidali je vozilo novo ili rabljeno . Tj. morate platiti isti iznos trošarine npr. 7000 kn i za novo i za isto takvo vozilo staro 5 godina. Poskupjet će nova vozila a rabljena još više , biti će nam na slična vozila trošarine veće bar 5x nego u Sloveniji Kažu da žele da kupujemo nova vozila zbog sigurnosti na cestama, poznato je da se sa plaćom od par stotina eura kupuje novo vozilo bez ikakvih poteškoća. Znači trebamo pomogati debele guske , Zastupnike koji prodaju nova vozila a pošto nemamo love i strane bankare za kredite i leasinge ......

VL
AN
anakonda
16:28 05.11.2016.

Morat će dignut cijenu pice sa 100 kuna na 110 kako ne bi jadni propali .

VL
MG
mile.grgas
17:19 05.11.2016.

Ministre ne nasjedaj ugostiteljima i njihovim žalopojkama.Oni bi najrađe da je pdv 0%,do sad su varali na fiskalizaciji.Njima nije jasno da se porez mora plaćati da bi država mogla svoje obaveze izvršavati.Gdje su inspektori koje masno plaćamo a ne radee savjesno svoj posao.Ako koji inspektor slučajno ovo pročita nek se slobodno javi ja ću ga provodati po gradu pa davidi što ugostitelji rade,ne izdaje nitko račune ako ne mora.tako je u turizmu,trgovini ugostiteljstvu itd.Ministre imate podršku malih i pošteni ljudi.

VL
LF
loris.fiuman
17:46 05.11.2016.

Podatak je netočan jer se radi i o prihodu od nocenja na koji se stopa ne mijenja .

VL
LF
loris.fiuman
19:21 05.11.2016.

Ukupan promet u usluzivanju hrane i pica krece se oko 8 milijardi , povecanjem za 12% PDV ne moze se doci do 2 milijarde vec do cca 800 miliona . Nije ni čudo da smo totalno u banani kao drzava kad nam ovakvi ekonomisti vode drzavu . Sve razvijene zemlje donose razvojne planove analiziraju utjecaje zakona jedino mi odnaprilike pa ako uspije dobro ako ne uspije ... bez odgovornosti za ucinjene promasaje

VL
DU
Deleted user
17:29 05.11.2016.

Prije su samnjili pdv ugostiteljstvu, a ugostitelji nisu samnjivali cijene, a sad nakon povećanja sigurno će povećati, a zašto i ne bi kad imaju dobar izgovor za to. Umjesto povećanja pdv-a bolje bi bilo da prodaju stare devastirane objekte još iz socijalizma i tu namaknu lovu od prodaje. Time bi se kroz ulaganje još slilo novca u državanu blagajnu.

VL
KM
kresic.mario
19:38 05.11.2016.

U vezi PDVa na ugostiteljstvo evo jos jedne stvari;gazde koji bi morali to placati bi mogli smanjiti placu svojim radnicima jer eto njima jadnima bi onda falilo love

VL
RP
rpzagreb
16:15 05.11.2016.

Vrlo dobro se zna koliki je udio i prihod od turizma, ne ugostitelja. Smanjivati i rušiti konkurentnost povećanjem ionako visoke stope pdv-a ne izleda niti razumno niti će dati pozitivne rezultate. Inače podržavam Marića ali ovu mjeru ne smatram reformom još manje pozitivnom. Između ostalog, zašto ne ukinu brojne nepotrebne agencije i ustanove za koje nitko ne zna što konkretno rade i kome služe, osim za strančko zapošljavanje, zašto ne smanje glomazni i trom državni aparat, ne pokrenu racionalizaciju javnih firmi???

VL
SI
signum
17:32 05.11.2016.

Odlični poticaji za mlade obitelji .... dignuti cemo vam i onako nikakvu plaću za par sto kuna , ali cemo vam na prvoj nekretnini i na kupovini nekog rabljenog autića maznuti par desetaka tisuća kuna....

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.