Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEŠAN POROD

Dvije djevojčice i dva dječaka su u inkubatoru, majka je na intenzivnoj

Split:  Marko Dražen Mimica dao je izjavu o porodu četvorki u splitskom rodilištu
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
02.06.2022.
u 19:52

Jedne četvorke rađaju se na 10.000 jednoplodnih trudnoća, a splitske bebe bile su četverojajčane! Bebe su težine od 1400 do 1500 grama, a roditelji zasad ne žele otkriti identitet

Četvorke rođene u KBC-u Split, unatoč predizbornom vremenu, početku ljeta i mnogobrojnim događanjima, vijest su dana u gradu pod Marjanom.

Dvije djevojčice i dva dječaka koji su rođeni carskim rezom u splitskom rodilištu, obradovali su ne samo sretne roditelje, rodbinu, prijatelje i osoblje KBC-a Split, koje se također ponosi zbog obavljenog uspješnog poroda, već i sve stanovnike Splita, kao i cijele države, željne dobrih vijesti. Iako su i bebe i mama još uvijek u bolnici, zbog velikog interesa javnosti novinarima se obratio prof. dr. Marko Dražen Mimica, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porođaje u KBC-u Split.

Rođeni u 31. tjednu

– Bebe su težine od 1400 do 1500 grama. Naši neonatolozi i pedijatri vode o njima brigu, imaju svu moguću skrb koja im je potrebna u takvim slučajevima. Naravno, oni su ranije rođeni i rizična su djeca, ali za sada se ponašaju dobro i nemaju nekakvih većih komplikacija. U inkubatoru su, rođeni su u 31. tjednu trudnoće. Porođaj je bio planirani carski rez. U odnosu na to kako je trudnoća išla, isplanirali smo najbolje vrijeme – rekao je dr. Mimica. Djeca su rođena u četvrtak ujutro. Dr. Mimica je naglasio kako se i majka nakon poroda osjeća dobro.

– Ona je još u intenzivnoj njezi, ali dobro je, vedra je i nasmijana – izvijestio je dr. Mimica i iznio neke detalje o specifičnostima slučaja.

– U ovom slučaju riječ je bila o četverojajčanoj trudnoći s četiri posteljice, što znači da su četiri djeteta bili svaki u svojoj ovojnici. Četvorci su rijetke trudnoće, uistinu. Mi otprilike svakih desetak godina u splitskom rodilištu imamo takvu situaciju, s četvorkama. Već deset godina takvog slučaja u Splitu nije bilo. U prirodi računamo da se takve trudnoće događaju vrlo rijetko. Blizanci su 10 na kvadrat u odnosu na jednoplodne trudnoće, trojke se događaju jedan na kub, što znači jedan na tisuću jednoplodnih, a četvorke jedan na deset tisuća jednoplodnih trudnoća. Možda se takve trudnoće događaju i češće nego što mi znamo, ali se u vrlo ranoj fazi izgubimo, i ovo je situacija u kojoj smo trudnoću doveli do sretnog kraja – rekao je dr. Mimica.

Naime, zadnja dva mjeseca trudnoće, majka je bila u splitskoj bolnici pod strogim nadzorom liječnika. Dr. Mimica naglašava kako je, čim su četvorke u pitanju, svaki slučaj poseban.

– Mi kao vrsta nismo predviđeni da odjednom rađamo četiri djeteta pa su takve trudnoće same po sebi rizične, moraju se nadgledati u skladu sa svim što danas suvremena medicina pruža. Dok nije bilo razvijene medicine, ne bi bilo šanse da ta djeca prežive. To su vrlo rizične trudnoće i svi ishodi su mogući, čak ni danas mnogo toga mi uopće ne možemo predvidjeti – govori dr. Mimica.

U najnovijem splitskom slučaju činjenica što je riječ o četvorojajčanoj trudnoći, odnosno što je svako dijete imalo svoju posteljicu, najpovoljnija je varijanta za djecu, bolja nego kad dijele posteljicu.

Četvorke i prije 20 godina

– Bebe će još sigurno relativno dugo ostati kod nas jer moraju doseći određenu težinu i zrelost tako da će to trajati, ali izgledi su im dobri – poručio je dr. Mimica kojemu ovo nisu prve četvorke. Prisjetio se slučaja od prije 20 godina kada su se također u splitskoj bolnici rodile četvorke. U novom splitskom rodilištu do sada su se rodile samo jedne četvorke. Godine 2010. tri curice i jednog dječaka dobila je obitelj Erceg.

Roditelji novih splitskih četvorki za sada još nisu odlučili otkriti svoj identitet. Poznato je kako je riječ o mlađem bračnom paru, majka ima 29 godina, koji otprije imaju jedno dijete, odnosno djevojčicu.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
malena1983
20:04 02.06.2022.

Divna vijest! Čestitke roditeljima i medicinskom osoblju, a obitelj neka proslavi :)

Avatar lola lola
lola lola
03:05 04.06.2022.

"Dok nije bilo razvijene medicine, ne bi bilo šanse da ta djeca prežive." Svaka cast da netko to konacno prizna da je medicina zasluzna.

JA
Jania
23:44 02.06.2022.

Čestitke roditeljima i sretno malenima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije