Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukinuli 4125 isplata

Dvanaest godina primao naknadu za mrtvu ženu

mirando mrsić,milanka opačić (1)
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
15.07.2013.
u 10:15

Dvanaest godina nakon smrti supruge starac je primao njen doplatak za pomoć i njegu u iznosu od tristotinjak kuna.

Dvanaest godina nakon smrti supruge starac je primao njen doplatak za pomoć i njegu u iznosu od tristotinjak kuna. Najdrastičniji je to primjer zadnjeg “češljanja” prava na novčane pomoći, koje je provedeno u 90 centara za socijalnu skrb i njihovih podružnica (od ukupno 118). Pregledano je 93.056 novčanih pomoći (pomoć za uzdržavanje ili doplatak za pomoć i njegu), i od toga je 4125 obustavljeno, među kojima i navedena.

– Nije riječ o kriminalu nego o staroj osobi koja nije ni znala što točno prima – objašnjavaju u Ministarstvu socijalne politike i mladih, uz tvrdnju da nema slučajeva pravih prevara već je u većini slučajeva riječ o osobama koje su našle neki privremeni ili posao “na crno” te o nekoliko slučajeva neprijavljene smrti, i to za razdoblje od nekoliko mjeseci, “jer centri to periodično kontroliraju”. Procjenjuju da će se na godišnjoj razini otkriti otprilike pet posto nezakonitih isplata, što je ušteda od gotovo 45 milijuna kuna koje će se usmjeriti onima kojima pomoć zaista treba.

Vraćanje na rate

A takvih je mnogo: u posljednjih godinu dana 10 tisuća novih socijalnih slučajeva. Centri za socijalnu skrb imaju pravo tražiti naknadu štete od onih koji su novac uzeli, a nisu na njega imali pravo, ali i diskrecijsko pravo da se to dogovori u ratama, kako se ne bi otvarale nove socijalne dubioze.

Od 1. rujna takvi se propusti više neće događati jer će screening biti dubiozniji. Informatizacija sustava socijalne skrbi u posljednjoj je fazi. Centri za socijalnu skrb preko aplikacije već su spojeni na bazu podataka Porezne uprave, a upravo se spajaju s HZZ-om, HZMO-om, MUP-om, Geodetskom upravom i Središnjom depozitarnom agencijom za dionice te će od 1. siječnja imati i uvid u REGOS-ovu bazu svih primitaka.

Aplikacija signalizira

– Na bilo kakvu promjenu statusa korisnika i njegovih ukućana, aplikacija će automatizmom zablinkati na ekranu i onda će radnik u centru vidjeti utječe li ta promjena na njegovo pravo. S tim da će aplikacija automatski i računati pojedini iznos naknada – objašnjava Hrvoje Sadarić, glavni savjetnik ministrice.

>>Nakon intervencije M. Opačić, 147 djece može biti posvojeno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije