Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomak

Nakon intervencije M. Opačić, 147 djece može biti posvojeno!

Milanka Opačić, portal (1)
Slavko Midzor/PIXSELL
09.03.2013.
u 18:54

Potkraj siječnja postupak posvajanja bio je pokrenut za samo devetero djece, što su centri trebali objasniti

Od 540 djece u dobi do sedam godina, koliko ih je u domovima i udomljeno, za njih 147 pokrenuti su postupci koji bi trebali rezultirati posvojenjem, kažu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Primili su očitovanja svih centara za socijalnu skrb vezana uz postupke obiteljske pravne zaštite te djece, što je ministrica Milanka Opačić tražila potkraj siječnja.

Tada je utvrđeno da čak 276 djece s biološkom obitelji kontaktira jednom na mjesec ili rjeđe, devetero ih se s roditeljima čuje samo telefonski, a svako četvrto od te djece, njih 132, uopće ne kontaktira s roditeljima.

Centri su očito ozbiljno shvatili ministričino traženje i latili se posla: u siječnju je samo devetero djece bilo u postupku posvojenja! Od navedenih 147, 30 ih je u postupku posvajanja. Za 60 se traže posvojitelji ili udomitelji, a to se odnosi na djecu koja su pravno "čista" za posvajanje. Za 57 djece pokrenuti su postupci oduzimanja roditeljske skrbi i upućeni nadležnim sudovima.

Trenutačno su u registru posvojitelja 652 zainteresirana para i pojedinca, koji su prošli stručnu obradu i pogodni su za preuzimanje djeteta. 

>> Centrima 15 dana da se očituju što rade s 540 djece u domovima

Komentara 5

Avatar madcap
madcap
19:01 09.03.2013.

Bravo Milanka!

MA
matador007
19:06 09.03.2013.

Zar nije žalosno da se tek na intervenciju ministrice stvari pokreću na bolje? Pa u pitanju su djeca,naše najveće blago, i da li je u brizi za dobrobit djeteta bitno da li je moje ili tuđe? Kako onda možemo na drugim poslovima očekivati poštene i moralne ljude,kad ovi što imaju dječju budućnost u rukama rade s njima kao da su od drveta,a ne krvi i mesa.

Avatar comparator
comparator
19:07 09.03.2013.

Hvala Bogu bar ova ministrica ima neke pomake i zato joj čestitam !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije