Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Dvadeset godina podizala mirovinu s računa pokojne osobe

Podizanje gotovine s bankomata
Sanjin Strukic/PIXSELL
04.04.2023.
u 17:54

- Okrivljenu 52-godišnjakinju se tereti da je na temelju punomoći, iako je znala da je vlasnica bankovnog računa preminula, od lipnja 2001. godine do prosinca 2021. godine u Puli s bankovnog računa za koji je opunomoćena nastavila podizati isplaćene iznose mirovina pokojnoj vlasnici bankovnog računa - kažu u DORH-u

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom optužnicu protiv 52-godišnjakinje zbog prijevare. U ožujku 1998. godine vlasnica bankovnog računa, s kojom je u rodbinskoj vezi, dala joj je punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima na tom računu na koji su isplaćivane i mirovine. No, 52-godišnjakinja nije izvijestila banku i nadležni zavod za mirovinsko osiguranje da je vlasnica bankovnog računa preminula u lipnju 2001. godine u stranoj državi.

- Okrivljenu 52-godišnjakinju se tereti da je na temelju punomoći, iako je znala da je vlasnica bankovnog računa preminula, od lipnja 2001. godine do prosinca 2021. godine u Puli s bankovnog računa za koji je opunomoćena nastavila podizati isplaćene iznose mirovina pokojnoj vlasnici bankovnog računa - kažu u DORH-u. Time je oštetila Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za 74.455 eura.

VIDEO: Dvadeset godina žena iz Istre dizala mirovinu članice obitelji koja je umrla 2011.

 

Ključne riječi

Komentara 5

NE
NervozniPoštar
19:47 04.04.2023.

Nije izvjestila nadležni zavod za mirovinsko osiguranje? HZMO misli da ih rođaci umrlog treba obavijestiti o smrti? Sjede i čekaju, tako im je lakše, ali ovaj optimizam je pretjeran. Državne službe bi se napokon trebale organizirati i početi smisleno i ozbiljno nešto i raditi. Tko zna koliko je još ovakvih slučajeva. Moraju postojati sistemske kontrole, neka ciklička procedura svake godine koja bi otkrila švercere.

JO
JOZO
20:36 04.04.2023.

I da se to nije vidjelo? Nemoguće. Pa sve je umreženo i nakon smrti se blokiraju računi do rješenja o nasljeđivanju.

DU
Deleted user
19:29 04.04.2023.

Nećemo.... Lopove podržavati to je put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije