Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Đuro Đaković ne može funkcionirati na način da svake godine u studenom traži kredite'

Sindikati sve veći naglasak stavljaju i na rješavanje problema financiranja proizvodnje, jer kako je već više puta istaknuto, ako račun grupacije ostane blokiran, sve izgledniji scenarij postaje odlazak u stečaj.
02. prosinca 2019. u 18:12 11 komentara 1311 prikaza
Darko Horvat u Đuri Đakoviću
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/30

 Ministar gospodarstva Darko Horvat u ponedjeljak je u Slavonskom Brodu iznio prijedloge za rješavanje stanja u Đuro Đaković grupi. Još ranije najavio je da su pronađena sredstva za još jednu plaću te da sada sve ovisi samo o pravnoj osnovi na temelju koje će se radnicima isplatiti plaća. Najavio je i da će razgovarati s radnicima, predstavnicima sindikata i menadžmenta i lokalnom samoupravom o konstrukciji novog menadžmenta.

ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA Horvat: Pronađena su sredstva za još jednu plaću, sada sve ovisi samo o pravnoj osnovi

Nakon dvosatnog sastanka s upravom Grupe i Specijalnih vozila, županom Danijelom Marušićem i predstavnicima sindikata, u tvorničkoj hali obratio se radnicima koji su od 28. studenog ponovno u štrajku zbog neisplate plaća za listopad.

- Ja ne bih ovdje govorio o nekim spektakularnim rješenjima, jer brojke koje su mi danas predočene ne nude bap previše optimizma. Ono što sam donio u Slavonski Brod i iza čega stojim je da, kada budem siguran da pravno utemeljeno imamo perspektivu dati plaću za listopad, tijekom sljedećeg tjedna to ćemo učiniti – rekao je Horvat.

Darko Horvat u Đuri Đakoviću
1 / 22
Darko Horvat u Đuri Đakoviću

On je istaknuo kako je izvor financiranja plaća osiguran, ali da blokade na računima, koje su u ovom trenutku u visini 100 milijuna kuna, ne dopuštaju mogućnost da se novac pusti na račun.

- Da bismo završili dvjestotinjak vagona koje sam danas vidio, prema riječima uprave nužno je osigurati minimalno 70 milijuna kuna do polovice travnja. Treća stvar koja je nužna je banka koja će dugoročno pratiti financiranje proizvodnje Đure Đakovića. Hoće li to biti financijski okvir od 20 milijuna eura ili veći, ali da bismo u taj proces uključili jednu od državnih banaka, moramo naći model vraćanja kreditnih aranžmana koje je Đuro Đaković do sada podignuo, a ni jednu od predmjernih rata još uvijek nije vratio – naglasio je Horvat.

Prosvjed u Hong Kongu HONG KONG Novi prosvjed: Stotine radnika se okupilo u poslovnoj četvrti

On je dodao kako je sa sindikatima i upravom podijelio dva nova imena s kojima želi osigurati funkcionalnost uprave. Osiguravanje kontinuiteta u financiranju ili strateškog partnera bit će, dodao je, prvi prioritet nove uprave.

- Odgovorno tvrdim da nam ne pada na pamet razmišljati o stečaju Đure Đakovića. Imamo tri perspektive tijekom sljedeće godine koje otvaraju prostor da Đuro Đaković ne samo funkcionira, već da konačno i počne vraćati one kreditne aranžmane koje su do sada uzimali, a jedan veliki dio njih je i utrošen. Međutim, Đuro Đaković ne može funkcionirati na način da svake godine u studenom traži i dobiva kreditne aranžmane za koje već u trenutku ishođenja kredita imamo veliku vjerojatnost da nikada neće biti vraćeni. Đuro Đaković mora postati dohodovna tvrtka, a država je spremna jedan dio opterećenja preuzeti na svoja leđa da bismo u trenutku kada Đaković stane na zdrave noge mogli razgovarati o cijeni dionice i eventualnoj prodaji državnog vlasništva – istaknuo je Horvat.

Facebook grupa naziva "Podrška Brođana ĐĐ Slavonski Brod" u isto vrijeme pred tvornicom organizirala je skup podrške radnicima.

Darko Horvat Posrnula tvrtka Darko Horvat: Vrlo jasno i bez fige u džepu smatramo da Đuro Đaković ima perspektivu

Sindikati sve veći naglasak stavljaju i na rješavanje problema financiranja proizvodnje, jer kako je već više puta istaknuto, ako račun grupacije ostane blokiran, sve izgledniji scenarij postaje odlazak u stečaj.

- Plaća stiže sljedeći tjedan. Siguran sam da i sljedeća plaća dolazi na vrijeme i da radnici Đure Đakovića 2019. godinu ne smiju završiti s tim da im nedostaje i kuna na njihovim računima! Napravljeno je danas puno toga, ali nitko se ne zavarava – ovo je samo prvi korak. Međufinanciranje koje će država odraditi je prvi korak, ali ako vaša nova uprava pomisli da je time riješila problem ili ako ne počne raditi ono što treba raditi, onda ćemo biti ovdje opet za četiri ili pet mjeseci, ali onda neće biti spasa - rekao je Željko Klaus, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikat Hrvatske.

VIDEO: Izjava regionalnog povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske Antuna Štivića; Snimio: Vedran Balen

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • Avatar Prigor
  Prigor:

  Čudno , do 91. sve funkcioniralo , radilo se , zarađivalo , da bi od 91. do danas naši domoljubi i hrvatine sve domoljubno uništili , pokrali i ako se dade prodali za kikiriki

 • Omladinac koji to nije:

  Ima li neko odgovoran za ovako lose poslovanje tvrtke?

 • Avatar comandante
  comandante:

  ako vam ovaj klaun pomogne samo-raniti ću se