Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dva liječnika od sada 24 sata dnevno u hitnoj u Zaprešiću i Samoboru

Prema trenutačnoj Mreži hitne medicine, u Zagrebačkoj županiji postoji 45 T1 timova, pet timova T2 te pet timova prijavno-dojavne jedinice u Velikoj Gorici.
10. rujna 2018. u 13:32 7 komentara 435 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izvijestili su u ponedjeljak da će u ispostavama hitne medicinske pomoći u Zaprešiću i Samoboru od sada biti dostupna dva liječnika u dnevnoj i noćnoj smjeni.

Hitna pomoć ništa se nije riješilo Veliki problemi u hitnoj medicinskoj pomoći

Za takav ustroj hitne pomoći u Zaprešiću do kraja godine potrebno je 500.000 kuna, od čega će pola iznosa financirati Zagrebačka županija, a preostali dio grad Zaprešić i sedam susjednih općina.

Također, radom medicinskih sestara u dnevnoj i noćnoj smjeni osigurano je da su vrata hitne otvorena 24 sata dnevno. Taj projekt pod nazivom "Otvorena vrata" s 200.000 kuna financirali su Zaprešić i okolne općine.

Otvorena vrata hitne pomoći tijekom 24 sata osigurana su i u Samoboru, što je Zagrebačka županija platila 250.000 kuna.

Stručnjak o tragediji kod Samobora Tri osobe ne bi poginule u nesreći da su bile vezane

Kožić je ujedno uputio prijedlog izmjena Mreže hitne medicine ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u kojem za svoju županiju traži 60 T1 timova (timova u kojima se nalaze liječnik specijalist hitne medicine i medicinska sestra ili tehničar i vozač) i pet T2 timova (timovi u kojima su medicinska sestra ili tehničar i vozač).

Također traži pet timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj ispostave Sveta Nedelja s pet T1 timova, financiranje T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza te otvorena vrata hitne medicine 24 sata.

Prva pomoć Spašavanje života Svi bi trebali proći tečaj prve pomoći

U priopćenju se navodi da, prema trenutačnoj Mreži hitne medicine, u Zagrebačkoj županiji postoji 45 T1 timova, pet timova T2 te pet timova prijavno-dojavne jedinice u Velikoj Gorici.

Promjene u hitnoj pomoći u Zagrebačkoj županiji dolaze nakon tragične smrti 22-godišnjeg Mattea Ružića, koji je nedavno umro zbog astme i srčane mane na cesti u Zaprešiću, pri čemu je hitna pomoć kasnila i došla bez dežurnog liječnika.

>> Pogledajte video - Ministarstvo zdravstva gađali jajima

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • Aedes2017:

    Prosim lepo,jel I u Pragradi ? Pa tam se ljudi sami trijezne u osobnoj bljuvotini ! Kaj je to segregacija ,,sjever jug ,, ? Koliko vidim ..idemo u hdz.

  • nevjerujženikojalaže:

    čim se dotaknu fotelje odmah se sve može.

  • Westerner:

    I sad ce tamo sjediti dva liječnika i čekati godinu dana za opet takav jedan slučaj, a rezultat će biti isti. Zbilja smo bogati, ali dobro ako lokalna zajednica izbaca pare za to, puna podrška dok god nije na teret države.