Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Duspara: Dobili smo bitku Novogradnja: Ništa nije gotovo!

Rješenjem suda poništavaju se presude koje su se odnosile na ovrhe nad gradskim nekretninama, a prodajom kojih se brodska tvrtka htjela naplatiti.
14. listopada 2010. u 16:27 1 komentara 10 prikaza
parkiraliste

Rješenjem Općinskog suda u Slavonskom Brodu, petogodišnji spor između Grada i građevinske tvrtke Novogradnja koja potražuje 64 milijuna kuna za objekte koje je krajem 80-godina sagradila u odmaralištu na Korčuli bit će ponovljen.

“Dovoljno jedno ročište”

Spor je počeo u ožujku 2005. kada je Novogradnja tužila grad i tražila naplatu za izvedene radove, što je gradska vlast osporavala. Sudske presude išle su korist Novogradnje i da su postale pravomoćne, Grad bi bio doslovce bio doveden u bankrot. Novim se rješenjem Općinskog suda sve vraća na početak, a gradonačelnik Broda Mirko Duspara vjeruje da će u ponovljenom postupku biti samo jedno ročište i da će se konačno dokazati da Novogradnja nikada nije imala pravo na potraživanja.

- To je ono za što smo se borili u proteklih pet godina, već gotovo izgubljenu bitku smo uspjeli dobiti. Od grada je Novogradnja tražila ono što nikada nije bilo njezino i na što nije imala pravo - kaže Duspara.

Rješenjem Općinskog suda ujedno se poništavaju sve presude koje su se odnosile ovrhe nad vrijednim gradskim nekretninama, a prodajom kojih je Novogradnja htjela putem sudske dražbe naplatiti svoja potraživanja u cijelosti.  

Tvrtka u stečaju

- Novogradnja je zahvaljujući sudskim odlukama blokirala 160.000 kvadrata najvrijednijeg gradskog zemljišta, s kojih će sudske zabilježbe biti skinute kada se slučaj riješi. Ključan dokument da i nismo dužni je onaj Vrhovnog suda da navedeno potraživanje nikada nije bilo uvedeno u temeljni kapital Novogradnje - ističe Duspara.

U Novogradnji kažu da priča ni izbliza nije gotova.

- Gradu smo nudili dogovor i nagodbu, ali su odbili. Ovo rješenje nije pravomoćno i sigurni smo da će Novogradnja spor ipak dobiti, a to će vrijeme ubrzo i potvrditi - kaže Ivan Dragičević, donedavni direktor Novogradnje. Tvrtka je, naime, u međuvremenu otišla u stečaj.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • bpz:

    Nevjerojatna je ova informacijska blokada Slavonskog Broda koja traje još od 1991. godine… No, da se ne ide u analizu bivših činjenica (Domovinski rat, privatizacija, Đuro Đaković, itd.), dovoljno je spomenuti da je gradonačelnik Duspara te rečenice iz članka izrekao ... prikaži još! na izvanrednoj „pressici“ za novinare na kojoj je obavijestio javnost o nedozvoljenim vrijednostima štetnih plinova izmjerenim na mjernoj postaji za kakvoću zraka u Slavonskom Brodu i pristiglom rješenju Općinskog suda o dopuštanju obnavljanju postupka u „slučaju Korčula“ i ukidanju pravomoćne presude kojom je Gradu nanijeta velika šteta zbog dugotrajne blokade gradskih zemljišta. I tako o gradonačelnikovoj obavijesti javnosti o nedozvoljenim vrijednostima štetnih plinova kojim Brod zagađuje, a brođane truje rafinerija iz susjedne države ni riječi. A g. Duspara tada je izjavio: „Svi smo svjedoci da se zadnjih desetak-petnaestak dana puno intenzivnije osjeća smrad koji dolazi iz Rafinerije nafte Bosanski Brod. Mjerenja koja su provedena ukazuju na to da je u prvih 12 dana listopada bilo 12 prekoračenja iznad dozvoljenih vrijednosti, i kretalo se od 8 do 29 mikrograma sumporvodika po kubičnom metru…“ Od 12 dana 12 prekoračenja!!! Nije li to možda puno? Ne puno, nego previše!!! Sam gradonačelnik podvlači: „Bitno je reći da granične vrijednosti, prema standardima, ne smiju biti prekoračene više od 7 puta u tijeku kalendarske godine…“. A gdje su onda sanitarne inspekcije, i druge mjerodavne institucije koje su zadužene za zaštitu građana da poduzimaju sve u otklanjanju uzroka onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu? Na što se čeka?