Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE Nakon golemih šteta od vodenog vala u srednjoj i istočnoj Europi izvanredne mjere u Hrvatskoj

Dunav dnevno raste 45 cm

h-iz04-txt.jpg
import
06.04.2006.
u 22:18

Vodostaj Dunava iz sata u sat raste. Jučer u 13 sati kraj Vukovara dosegnuo je razinu od 631 centimetar te su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava: aktiviranje civilne zaštite i proširivanje nadležnosti.

Zečji nasipi
Ne očekujemo veće probleme. Za vikend, Dunav će dosegnuti oko 670 centimetara rekao je Zvonimir Pintarić, voditelj obrane od poplava na Dunavu.

Dunav je u protekla 24 sata narastao 45 centimetara te se intenzivno postavljaju zečji nasipi.

Radnicima na terenu nikako u prilog ne ide i obilna kiša koja je jučer cijeli dan padala. Dunav kod Budimpešte opada, a prognostičari za vikend najavljuju lijepo vrijeme. To su dobre vijesti kazao je Pintarić.

Zbog prodiranja Drave u kanalizaciju, u noći na četvrtak poplavljen je podrum kuće u Osijeku, a vatrogasci su cijelu noć izvlačili vodu. Tamo je za dva mjeseca trebao biti otvoren Centar za energetsku učinkovitost pa je nastala šteta gotovo 50.000 kuna.

Uništeni su namještaj i tehnička oprema, a otvaranje Centra odgodit će se do jeseni kaže Goran Pichler, voditelj projekta. Jučer su osnovani županijski i gradski stožeri civilne zaštite, a angažirano je i deset ekipa specijalne policije.

Još poplavljenih kuća
Drava i dalje raste, jučer u 15 sati vodostaj je iznosio 439 centimetara, a vrhunac će biti u nedjelju, kad se očekuje oko 470, najviše u posljednjih 30 godina.

Bit će teškoća u funkcioniranju vodovodnog sustava i poplavljenih domova kaže Zoran Đuroković, voditelj Hrvatskih voda vodnog područja Drave i Dunava. No, voda za piće neće biti ugrožena.


Vukovarci 1965. danima čamcima ulazili u kuće

Ovogodišnji visok vodostaj Dunava starije je Vukovarce podsjetio na veliku poplavu 1965. godine. Bilo je strašno. Cijeli je grad danima bio pod vodom prisjeća se Vukovarac Stjepan Molnar (75). U središtu Vukovara i danas stoji pločica na kojoj je ispisan tadašnji vodostaj čak 769 centimetara. Dotad nasipi nisu bili uređeni, a i Vuka se ulijevala uzvodno u Dunav, što je rijetkost u svijetu kaže Stjepan. Središte grada bilo je pod vodom, a voda je narasla toliko da su mostovi na Vuki u središtu grada bili poplavljeni. Kuće su "plivale" u vodi, a u svoju sam danima ulazio čamcem kroz prozor jer drukčije nisam mogao prisjeća se Stjepan Molnar, dodajući da su se u gradu prilagodili stanju tako da su postavljene skele kojima se moglo kretati. Kaže da su u isto vrijeme salaši i kuće na drugoj strani Dunava bili do krovova pod vodom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije