Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15 lipa po litri

Dukat najavio povećanje otkupne cijene mlijeka

Mlijeko
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
16.03.2022.
u 12:50

Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, svježe sirovo mlijeko otkupljuju u 15 županija i surađuju s 1.600 proizvođača, od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi.

Dukat nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka svojim kooperantima pa će tako otkupna cijena od 1. travnja biti povećana za 15 lipa po litri, a od 1. svibnja za još 10 lipa po litri, najavili su u srijedu iz Dukata. 

- Ta povećanja, uz ona iz siječnja i ožujka, ukupno će činiti povećanje od 50 lipa po litri - istaknuli su iz Dukata.

Na taj način, naglašavaju, "žele pomoći očuvanju poslovanja i egzistencije svojih farmera, a rezultirat će ulaganjem od 90 milijuna kuna godišnje u primarni sektor".

Iz Dukata podsjećaju da su proces postupnog povećanja otkupne cijene mlijeka započeli početkom siječnja s povećanjem od 10 lipa po litri, a što je nastavljeno početkom ožujka uvećanjem za daljnjih 15 lipa. Za 15 lipa bit će uvećana i cijena litre mlijeka ponuđene u otkup od 1. travnja, dok će od 1. svibnja otkupna cijena ponovno porasti za 10 lipa, čime će se doći do ukupnog povećanja od 50 lipa po litri otkupljenog mlijeka.

- Svjesni teških uvjeta u kojima naši kooperanti posluju već dulje vrijeme, a koji su dodatno otežani velikim rastom ulaznih troškova i poremećajima na svjetskom tržištu hrane posljednjih mjeseci, te unatoč tome što smo i sami pod velikim pritiskom povećanja svih ulaznih troškova, činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka - istaknuo je u priopćenju direktor Dukata Duško Glišić.

Ovo povećanje otkupne cijene mlijeka, kako je rekao, "važna je mjera pomoći farmerima s ciljem osiguranja nastavka proizvodnje na našem otkupnom području".

Situacija u proizvodnji i preradi mlijeka je vrlo ozbiljna, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska nije samodostatna u primarnoj proizvodnji mlijeka, koja se urušava već godinama, istaknuo je Glišić.

- Prepoznajemo napore Vlade i resornog ministarstva koje poduzimaju kako bi pomogli farmerima te ih pozivamo na dodatni konkretni iskorak u pravcu očuvanja primarne proizvodnje mlijeka - poručio je Glišić.

Inače, Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, svježe sirovo mlijeko otkupljuju u 15 županija i surađuju s 1.600 proizvođača, od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi.

VIDEO Preko tri milijuna ljudi pobjeglo od rata iz Ukrajine: Ovo su lica izbjeglica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije