Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugled i čast

Duka: Zatvor za klevetu atak je na slobodu medija!

duka
Patrik Macek
Autor
Ivanka Toma
06.12.2010.
u 19:00

Ministar pravosuđa D. Bošnjaković ne želi iznijeti svoj stav o vraćanju zatvorske kazne za klevetu. Kaže da o tome treba još raspravljati.

Uvođenje zatvorske kazne za kazneno djelo klevete bio bi velik antidemokratski korak unatrag. Taj bi potez značio rušenje napora što ih je struka ulagala do 2006. godine kada je u takozvanoj mini kaznenoj reformi ukinuta zatvorska kazna za klevetu i zamijenjena novčanom – reakcija je Zdenka Duke, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, na prijedlog radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona da se pooštri represija za djela protiv časti i ugleda.

Bez stava
Prema Dukinim riječima, nitko u novinarskom cehu nije imao pojma da se spremaju oštrije zakonske norme za povredu časti i ugleda, što znači da struka koju će represija izravno pogoditi nije imala priliku iznijeti svoj stav.

– Obratit ćemo se Ministarstvu pravosuđa i tražiti da se ne pristupi zakonskim izmjenama koje predlaže radna skupina – kaže Duka.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jučer nije želio iznositi osobni stav o tome podržava li prijedlog da se novinare za klevetu šalje u zatvor.

– Još je dalek put do usvajanja prijedloga radne skupine i njegova upućivanja u zakonsku proceduru. Predlagao sam da se o svim glavama Kaznenog zakona, pa tako i o ovoj o časti i ugledu, organiziraju okrugli stolovi i da se čuju sva mišljenja o promjenama koje se uvode – kaže ministar Bošnjaković.

Zabrana dokazivanja
No, odvjetnici koji se svakodnevno na sudu susreću s tužbama za klevetu i uvredu u prijetnji zatvorom vide tek jednu od niza represivnih odredbi.

– Ovakav je zakonski prijedlog vraćanje unatrag i atak na slobodu medija – kaže odvjetnik Hrvoje Ladan dodajući da je velik problem i ukidanje norme po kojoj se novinara moglo osloboditi odgovornosti za klevetu u slučaju da se iz načina njegova izražavanja i drugih okolnosti vidjelo kako mu nije bila namjera i isključivi cilj nekog oklevetati i naškoditi njegovu ugledu.

Ladan veliki problem vidi i u načinu na koji je stukturirano novo djelo koje se uvodi, a to je sramoćenje.

– Uvođenje toga djela dodatni je pritisak na medije. Tu bi se čak, i to na temelju nejasne prosudbe da bi se radilo o javnom interesu ili drugom opravdanom razlogu, onemogućilo počinitelju dokazivanje istinitosti onoga što je rekao – upozorava Ladan. Najgore je što se od novinara osuđenog za klevetu ili uvredu može još tražiti novčana odšteta koja se po ovome lako može dobiti.

Komentara 35

Avatar bok
bok
19:29 06.12.2010.

Zanimljivo da ti isti jugonostalgicarski novinari poput Duke u doba Titlera bili klasicni rezimski pisarcici. A sad im smeta da nesmiju vise ismisljati pricice.

AB
abendblatt
19:46 06.12.2010.

Z. Duka, za tebe je nekog oklevetati i po nekom pljuvati i lazno optuzivati, sloboda medija, e NIJE, to nije antidemokratski korak, vec jedan veliki demokratski iskorak prema zastiti ljudskog dostojanstva, procitaj si zakone i ustave vodecih zemalja Europe, usporedii ih sa nasim hrvatskim, ali nemoj ni zaboraviti novinarski kodeks, koje ne postujes, slobada medija je da pisu i za izreceno i napisano odgovaraju.

HA
Harpoon
19:15 06.12.2010.

Banda lopovsko-mafijaško-razbojnička želi se osigurati. Najgore je što če u tome i uspjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije