Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenja

Duhanskoj industriji prva runda protiv EU

cigarete
Foto: Borna Filić/PIXSELL
05.11.2014.
u 07:00

Philip Morris, BAT i Imperial Tobacco nalaze se među kompanijama koje su se udružile u napadu na legalnost novih pravila koja propisuju da upozorenja o štetnosti pušenja moraju pokrivati 65 posto prednje i stražnje strane kutije cigareta

Duhanske kompanije dobile su prvu bitku u rušenju novih pravila EU o načinu upozoravanja o štetnosti pušenja na pakiranjima cigareta, izvještava britanski BBC.

Visoki sud Velike Britanije proslijedio je slučaj Europskom sudu pravde nakon provedenog saslušanja u ponedjeljak u Londonu. Philip Morris, BAT i Imperial Tobacco nalaze se među kompanijama koje su se udružile u napadu na legalnost novih pravila koja propisuju da upozorenja o štetnosti pušenja moraju pokrivati 65 posto prednje i stražnje strane kutije cigareta.

Najviši europski sud sada će morati odlučivati je li EU zloupotrijebio svoje pravo u reguliranju duhanske industrije i je li djelovao “razmjerno”. Osim toga, odluka Suda pravde imat će i dalekosežnije posljedice jer Sud mora odlučiti i je li nova direktiva u skladu s europskim jamstvom o temeljnim pravima i načelu “supsidijarnosti”, odnosno je li ovakvu odluku trebalo donijeti na nacionalnoj i regionalnoj razini, a ne na razini cijele zajednice. Marc Firestone, potpredsjednik Philip Morrisa, izjavio je da se postavljaju mnoga pitanja o slobodnom protoku roba unutar EU.

>>Duhanci zbog obilne kiše i niske otkupne cijene na koljenima

>>Evo kako da NE obolite od raka. WHO izdao 12 preporuka za prevenciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije