Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantna situacija

Dugovi prema veledrogerijama premašuju 600 milijuna eura, poslan prijedlog za ovrhu na adrese 28 bolnica

Zagreb: Ministar Beroš o slučajevima trovanja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
13.11.2023.
u 20:36

Iz Koordinacije su u priopćenju podsjetili da su zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj  od 60 dana, a zbog problema s financiranjem koje ima zdravstveni sustav, veledrogerije ga već dugo vremena podržavaju tako što su rokove plaćanja produžili na 180 dana, triput duže od zakonske obaveze

Medika je poslala prijedlog za ovrhu na adrese 28 bolnica u zemlji koje nisu platile lijekove dulje od 180 dana. Dug bolnica Mediki za lijekove je 210 milijuna eura, a ukupni dug prema veledrogerijama koji je premašio 180 dana iznosi 600 milijuna eura. 

- Prije tri godine je dulje od 180 dana dug iznosio 250-300 milijuna kuna, a sada iznosi 600 milijuna. Kamate su 4-5% a bile su 0.5% do 0.7% i nama je neizdrživo. U srpnju smo slali bolnicama opomene za plaćanje, krajem kolovoza obavijestili smo Ministarstvo zdravstva da ćemo ići s opomenama pred ovrhu, ali nitko nije reagirao. Krajem rujna slali smo opomene pred ovrhu a Ministarstvu pet poziva za sastanak na ovu temu. Nitko ni na što nije reagirao - rekao nam je Jasminko Herceg,  predsjednik HUP-ove Koordinacije veledrogerija.  

Iz Koordinacije su u priopćenju podsjetili da su zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj od 60 dana, a zbog problema s financiranjem koje ima zdravstveni sustav, veledrogerije ga već dugo vremena podržavaju tako što su rokove plaćanja produžili na 180 dana, triput duže od zakonske obaveze. Prije gotovo tri godine usuglašeno je i kako će se dani plaćanja u narednom periodu sustavno smanjivati prema važećim zakonskim okvirima. 

VEZANI ČLANCI:

- Sadašnje stanje, nažalost, sasvim je suprotno od navedenog. Velik broj bolnica i rokove od 180 dana je prekoračio a ukupan dug  prema veledrogerijama trenutno premašuje 600 milijuna eura - stoji u priopćenju veledrogerija. 

- O kretanju duga, HUP-Koordinacija veledrogerija, redovito, svaki mjesec službenim putem obavještava Ministarstvo zdravstva no unatoč evidentnom porastu duga,  termin zajedničkog sastanka na kojemu bismo imali priliku razgovarati o eventualno drugačijim modalitetima otplate duga nismo dobili, iako smo ga više puta pismeno tražili. 

Iako je to zadnji mehanizam za kojim poseže, svaka veledrogerija, jednako kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt u Republici Hrvatskoj, ima i pravo i obvezu zaštititi svoja prava aktiviranjem zakonom predviđenih mogućnosti naplate svojih potraživanja. HUP-Koordinacija veledrogerija zalaže se za komunikaciju koja vodi prema rješenju trenutne situacije, što vjerujemo da je svima u interesu.  Veledrogerije će, kao i do sada, činiti sve da nađu rješenja, uvažavajući specifičnu situaciju svih uključenih dionika -  stoji u priopćenju HUP-ove Koordinacija veledrogerija. 

Oglasilo se Ministarstvo zdravstva

Prema podacima Ministarstva zdravstva, ukupno stanje dospjelih obveza bolničkog sustava na dan 31. listopada 2023.godine iznosi 376 milijuna eura, što je približno ista razina duga kao prije godinu dana, kažu u Ministarstvu zdravstva. Kažu da je Medika poslala prijedloge za ovrhu za sve dospjele obveze iznad 60 dana, a ne 180 dana kako se komunicira u javnosti. Prema informacijama 16 zdravstvenih ustanova, navodi MIZ, Medika  pokrenula dva prijedloga ovrha za svaku pojedinu zdravstvenu ustanovu  i to na razini cijelog sustava u iznosu od 110 milijuna eura za sve dospjele obveze starije od 60 dana (trošak glavnice  106 milijuna eura, ostalo su odvjetnički i drugi troškovi), te prijedlog za ovrhu  bolnicama u iznosu od 22,8 milijuna eura na ime kamata i naknada na sve plaćene, a zakašnjele račune koje je država platila od 2020. do 2023. godine. 

Kada se zbroji jedan i drugi prijedlog za ovrhu iznosi 133 milijuna eura.

- Temeljna problematika dugovanja u sustavu zdravstva nije od jučer već postoji dugi niz godina. Razlog tomu je što zdravstveni sustav u prosjeku svaki mjesec naruči 85 milijuna eura lijekova i potrošnog medicinskog materijala, a iz raspoloživih prihoda iz limita HZZO-a, zdravstvena ustanova plati u prosjeku 54 milijuna ili 63%, dok ostatak od prosječno 31 milijun ostane nepodmiren i ide u dug te ovisi o državnim sanacijama. Stoga je i jedan od ciljeva pokrenute reforme zdravstvenog sustava omogućiti financijsku održivost zdravstvenog sustava na način da raspoloživa sredstva za zdravstvo, neovisno iz kojih izvora dolaze (doprinosa koji plaćamo svi mi zaposleni ili državnog proračuna) budu dostatna za podmirenje rashoda sustava - stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva. 

VEZANI ČLANCI: 

Kažu da je temeljem dogovora s veledrogerijama otprije tri godine, prema kojem se dospjele obveze sustava drže u okviru od 180 dana za bolnički sustav i 120 dana za ljekarnički sustav, prošle godine ukupno osigurano 466 milijuna eura dodatnih sredstva, a u 2023. godini do sada 166 milijuna eura dodatnih sredstva (u lipnju  59 milijuna eura i u listopadu 107 milijuna eura). 

- Dodatno, Vlada je pomogla zdravstvenim ustanovama koje su suočene s pravomoćnim sudskim presudama za 6% osnovicu u ukupnom iznosu od 16 milijuna eura, koji su također namjenski usmjereni prema dobavljačima lijekova te potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, za što su sredstva isplaćena u mjesecu rujnu 2023. godine čime su sve dospjele obveze bolničkog sustava svedene na dogovorene rokove dospijeća od 180 dana odnosno 120 dana od dana izdavanja računa. Izmjenama i dopunama državnog proračuna iz mjeseca listopada 2023. godine osigurana su i dodatna sredstva  za pokriće dospjelih obveza u svrhu održavanja dogovorenih rokova dospijeća - napominju iz MIZ-a.

Video: Beroš: Nema razloga za paniku i dalje širenje straha. Riječ je o izoliranom slučaju

Ključne riječi

Komentara 3

HO
homofobic
03:56 14.11.2023.

Ovrha? A kaj budu sada veledrogerije isle u busines bolnickog lijecenja? Normalno da nitko ne reagira na tu nebulozu! Veledrogerije ce postati vlasnici bolnica koje su u stalnim galopirajucim dugovima. Da li ce zatvoriti bolnice? Nece! Da li ce placatii osoblje? Hoce, jer ako prestanu placati bolnice su zatvorene a to se ne moze dogoditi niti u Gazi. Ukratko Veledrogerije imaju samo jednu opciju ili prestati poslovati s hrvatskim bolnicama a to zapravo znaci zatvoriti stacun ili spustiti gace i nastaviti biti najveci potrosac svojih Krema H za hemeroide!

BU
Bubalamala
23:24 13.11.2023.

Ministre ponudi neopozivu ostavku, ovakovo zdrasttvo nije zdravstvo.

IV
Ivo123
21:53 13.11.2023.

Duzni ko grcka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije