Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dugoreške ulice postale galerija prepuštena na milost vandalima

Omogućavaju prolaznicima da uzmu komad zida iz pothodnika, a Tika Taka ima za cilj da Duga Resa dobije svoj gradski sat
11. lipnja 2012. u 11:24 0 komentara 25 prikaza
vukmanic
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Dovesti svijet u provinciju zadatak je koji su si postavili članovi udruge Kunstbunker Duga Resa. To svake godine čine sjajnim Kunstbunker festivalom. No, prije ovogodišnjeg izdanja to su napravili i izložbom Dugoreška urbana umjetnost kreativnog dvojca Bok Bok, koji čine Nikola Vukmanić i Leonard Lesić. Za izložbu u dugoreškom kinu stanovnici su mogli doznati i ako su primijetili plakate na kojima je otisnut i lik gradonačelnika Ivana Baršića.

 – Ustvari, ne radi se isključivo o izložbi, nego o konceptualnom projektu – objašnjava Vukmanić.

 U kinu je postavljena izložba slika, a po ulicama Duge Rese instalacije: Street art galerija i Tika Taka.

 – U malom gradu bez galerije stvaramo galeriju, nudimo uvid u naša promišljanja – dodaje Vukmanić. Ti su si umjetnici dali zadatak urediti dugoreški pothodnik, pa su tako oslikali zidove i na njih postavili papirnate siluete. Djela ulične umjetnosti nisu uramljena u galerijama i čuvana od konzervatora.

Ona su prepuštena na milost i nemilost atmosferskim uvjetima i samovolji prolaznika. Upravo takvu sudbinu te vrste umjetnosti Vukmanić i Lesić ističu kao njezinu bit i ona omogućava najizravniju komunikaciju između umjetnika, odnosno njegovog djela i uživatelja umjetnosti.

 – Omogućavamo prolaznicima da uzmu naš komadić zida iz pothodnika. Zid je platno, a ulica galerija otvorena 24 sata. Izložba je tako ostavljena na milost i nemilost vandalima – objašnjava Vukmanić. Gotovo svaki grad ima i sat na najprometnijim ulicama i trgovima. No, Vukmanić i Lesić primijetili su da ga Duga Resa nema. Stoga je svrha instalacije Tika taka da Dugoj Resi pribavi gradski sat. Postavljen je na trgu kod zgrade gradske uprave.

 Treba također napomenuti da će novo izdanje Kunstbunker festivala početi početkom srpnja. Tada će u Karlovac i u Dugu Resu doći poznata svjetska imena ulične umjetnosti kao što su C-215, SR.X i Btoy. Organizatori izražavaju želju da se umjetnicima, između ostalog, dopusti i oslikavanje ostataka antifašističkog spomenika u Karlovcu, to jest zida čije je čišćenje Grad ovih dana naručio.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.