Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UBIO TROJE LJUDI

Dug put do osude: Gudelju se sudilo tri puta, a izručile su ga australske vlasti

Osijek: Arhivske fotografije su?enja Antunu Gudelju
Foto: Davor Javorovic/Vecernji list
1/5
26.01.2023.
u 23:05

Antun Gudelj osuđen je 2008. godine, a Vrhovni sud relativno je brzo, već u svibnju 2009., potvrdio presudu kojom mu je Županijski sud u Osijeku izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Supruga ubijenog načelnika tada je poručila: "Za mene ovo nije gotova priča!".

Niz prevrata obilježio je proces protiv Antuna Gudelja zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića 1. srpnja 1991. u Tenji. Na maksimalnih 20 godina, kako je dakle bilo po tadašnjem zakonu, osuđen je i u prvom postupku 1994., no tada mu se sudilo u odsutnosti. Uhićen je dvije godine kasnije na aerodromu u Frankfurtu i vraćen u Hrvatsku pa je uslijedilo novo suđenje. No, taj je postupak završio primjenom Zakona o općem oprostu 1997., odlukom Vrhovnog suda.

Ogorčena udovica Jadranka Reihl Kir iste je godine podnijela ustavnu tužbu. Predmet se ponovno vraća na početak 2001., kada je Ustavni sud poništio odluku Vrhovnog suda. Gudelj je tada bio u Australiji, za njim je raspisana tjeralica, a australske su ga vlasti izručile Hrvatskoj u ljeto 2007. Kao nitko prije njega, u osječki je zatvor sproveden pod teškim mjerama osiguranja.

U jesen iste godine, konkretno u listopadu, optužnica protiv trostrukog ubojice čitana je treći put - počelo je novo, treće suđenje.

Antun Gudelj osuđen je 2008. godine, a Vrhovni sud relativno je brzo, već u svibnju 2009., potvrdio presudu kojom mu je Županijski sud u Osijeku izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora. Supruga ubijenog načelnika tada je poručila: "Za mene ovo nije gotova priča!".

- Odluka Vrhovnog suda bila je očekivana jer je Gudelj trostruki ubojica i ne zaslužuje manju kaznu od maksimalne koja je bila u to vrijeme. Pravda nije zadovoljena, smatram ovo polovičnim rješenjem. Za mene je Gudelj samo izvršitelj i želim da budu osuđeni naručitelji ubojstva – kazala je tada medijima udovica Jadranka Reihl-Kir.

Photo: Krunoslav Petric/PIXSELL
Foto: Krunoslav Petric/HaloPix/PIXSELL

Gudelj je kasnije podnio tužbu protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava, no ona je odbačena 2012. godine. Gudelj je u svojoj tužbi tvrdio kako je od 9. do 11. travnja 2009. nezakonito bio iza rešetaka, odnosno da je Županijski sud u Osijeku "zakasnio dva dana" s produljenjem pritvora.

Presuda mu je, naveo je, postala pravomoćnom 9. travnja, a tada mu je "istekao i maksimalni pritvor". Rješenje o novom pritvoru sud je donio "tek 12. veljače". U odgovoru Vlade stoji kako Vrhovni te Ustavni sud nisu našli nezakonitosti.

– Nacionalni su sudovi zaključili da spornog 11. travnja pritvor nije trajao više od tri godine. Nema osnove za miješanje u odluke domaćih sudova – stajalo je u obrazloženju Europskog suda za ljudska prava. Gudelj je prigovarao i na "činjenice utvrđene u kaznenom postupku" te je isticao da mu se dvaput sudilo za isto djelo. No, i ti su prigovori odbačeni jer o tome još odlučuje Ustavni sud pa ih se smatra preuranjenima. Prema presudi, Antun Gudelj, tada pripadnik pričuvnog sastava policije, ubojstva je počinio iz bezobzirne osvete, kriveći pregovarače za situaciju u selu i navodnu sudbinu njegove obitelji.

U obrani je isticao kako su ubojstva bila nesretni slučaj, da nije imao namjeru pucati te da je puška opalila jer je vjerojatno prije bila napeta. No, nije znao objasniti zašto je ispucao čak 30 metaka.

Komentara 3

Avatar markoii123
markoii123
09:32 30.01.2023.

Sramota za državu,nažalost nije ni prvi a ni zadnji put.

NS
Nemanja_Stoisavljević
07:33 27.01.2023.

dno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije