Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLO 13.000 NOVIH PRIJAVA
Povratak na članak

Državnu pomoć za plaće dobit će 600.000 radnika

Broj radnika kojima se plaća isplaćuje iz proračuna u travnju se popeo na 595.000

Komentari 11

ST
stefj
11:17 07.05.2020.

Broj poduzeća koja traže pomoć zapravo pokazuje koliko je velika ova ekonomska kriza. Uvjet je 20% pada prometa, a to znači da je najmanje 2/3 privatnog sektora jako pogođeno ovom zabranom rada... I opet imamo potpuno istu situaciju kao i u prošloj krizi; plaće u realnom sektoru padaju i radna mjesta nestaju, a javni i paradržavni sektori su netaknuti, kao da se ništa nije dogodilo... I opet se zadužujemo za potrošnju, a ne sumnjam da će se opet dignuti porezi, te će se do zadnjeg štititi državne i javne strukture... I onda ćemo se čuditi zašto smo na dnu EU-a i zašto se ne možemo maknuti, i dalje ćemo pričati kako Irski model kod nas nije primjenjiv, a prosječni standard EU-a bit će nam sve dalje, za investitore ćemo i dalje biti otok gubavaca... Danas ako radnik poslodavca košta 10.000 kn, radnik za taj novac može kupiti robe i usluga za negdje 3.000 Kn, ostalo plaća državu. Rashodi države i paradržave su preko 180 milijardi, to je 10.000 Kn po zaposlenom mjesečno... Eto, pa sad vidite tko je onda kriv zašto smo na samom dnu EU-a bez imalo šanse da se od tu maknemo, zašto imamo tako mali rast, a velike padove. I onda to spojite s ponašanjem sindikata tih službi i politike, pa su rezultati očekivani i potpuno je jasno zašto nemamo budućnosti.

VL
Avatar dzambo
dzambo
07:58 07.05.2020.

Gotovo je.....nema tu vise napred nikada.....dug je prevelik....a ionako jos da prodje 100 god. u ovakvoj vrsti Globalizacije drzave koje mogu sami sebi proizvesti najvaznije artikle ta ce im Globalizacija i dalje donijeti puno dobroga...a svi oni koji vecinom sluze kao ''servisne'' drzave koje vecinu svojih poslova daju u uslugama i prodaju stranu robu za strane kompanije na svom teritoriju nece imati ''blistavu'' perspektivu jer ta vrsta poslova za vecinu domacih radnika i dalje ce biti najmanje placena....a kak ce tesko tek biti kad svi ovi gore navedeni poslovi se vrate u puni pogom poslije ovog virusa tek ce se vidjeti a sdruge strane velik vanjski dug, pa porezi,pa male place, a da bi se ulozilo u vecu cisto HR proizvodnju koja nesto ''stvarno'' proizvodi a ne da daje samo vrste poslova koje su vecinom u uslugama nece biti love da se ulozi jer to je trebalo uradit davno....davno prije jos dok je bilo domacih kompanija a ne stranih koji sad uvoze ono sto smo sami proizvodili...pa kad se tih par stvari spoje....domace usluge i servisi mala placa za vecinu, velik vanjski dug,veci porez a nigdje na vidiku HR firme sa 5,000 i vise zaposlenih samo na jednoj lokaciji sa solidnim osobnim dohotkom nema teorije da ce biti ''sjajna'' buducnost....vecina radnika vecinom nece imat vise ''ciste love'' da kupuje a u privatni dug nece moc ic puno jer ce za vecinu privatni dug ''maksirati''...

VL
SI
sisavac
07:40 07.05.2020.

znači da imamo 500.000 novih uhljeba....?! na državnim plećima su... svašta. nego, pad maloprodaje od 8,5% govori nešto zanimljivo, kao i da ogroman broj poslodavaca nije prekidao poslovne aktivnosti. nisu radili samo restorani/kafići, frizeri, pedikeri... i hoteli, koji ionak u ovo doba i nemaju neku popunjenost a niti zaradu (nek si sami pogledaju prihode u ovo doba iz prošle godine...). država se zaletila sa davanjem novca za radnike, jer smo mi 'zatvoreni' tek krajem ožujka, a naša poslovna elita zna jako dobro iskoristiti sve što se ponudi, pa su tako primjetni slučajevi da si ekipa ne fakturira ništa, a i dalje međusobno surađuje i radi, i tako ispada da im je promet pao i više od 50%! a država koja je odlučila pomoći firme i dati plaću radnicima ako je promet pao za više od 20% je napravila grešku. dala je poticaj mnogima. ako ti promet padne za 20%, ti si i dalje živ, jer to ne znači da ti je baš sve palo 20%, jer nemaš ni ulaznih troškova, pošto nemaš potrošnju! tek za pad od 50% i više je država trebala dati pomoć, ne veću od 2.500 kuna, u visini prosječne mirovine.

VL
DR
Dragi74
09:47 07.05.2020.

Država bi se trebala besramno zadužit jer taj dug i onako niko ne ferma ali eu unija nedozvoljava prezaduženje stoga sad imamo problem od '91 i nepostojanjem sustava za kapitalistički sistem kojim je država krenula tj,nema porezne politike za svako domaćinstvo i jedinstveni porez na dobit tako da država sada nema novaca za isplatu ničega...uglavnom košta nas neizlaženje na izbore i neglasanje za stvarnu primijenu načina života hrvata na ovako bogatoj poziciji koju naša država ima

VL
DU
Deleted user
07:46 07.05.2020.

Pola tih ljudi inače dobiva minimalac ili oko 4000 kn .tako ako želite vidjeti mentalni sklop tih poslodavaca analizirajte koliko su isplatili zaposlenima .

VL
RA
Rafael55
07:35 07.05.2020.

Samo nam je dragi Bog poslao HDZ...da pomogne svom narodu....sve druge opcije su nezamislive....jos 4.g

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.