Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Složni u Saboru

Državnim se poduzećima loše gospodarilo

Goran Marić
Željko Hladika
10.12.2010.
u 12:53

Oporbenjaci tvrde da se iz tvrtki izvlačio novac za stranke, a vladajući za loše rezultate krive čelnike poduzeća

Državnim se poduzećima loše gospodarilo. Složili su se tu i oporbeni i vladajući u Saboru u kojem se jučer raspravljalo o izvješću o poslovanju trgovačkih društava od posebnoga državnog interesa za prošlu godinu. A isto pokazuju i podaci iz izvješća prema kojima je lani od 69 poduzeća njih 29 imalo dobit koja je bila veća od milijardu kuna. Ostala poduzeća poslovala su s gubitkom. Najveći dobitaši su Plinacro, Hrvatska elektroprivreda, Končar, a najveći gubitnici zabilježeni su u brodogradnji, Vupiku, Podravki i Ini, što i sami podaci govore. I dok je oporba za loše poslovanje krivila vladajuće, uz tvrdnju da su se poduzeća koristila kao izvor novca za stranke, vladajući razloge lošeg poslovanja vide u osobnoj odgovornosti čelnika poduzeća.

– U državnim se poduzećima od 2004. do 2010. godine radilo po načelu uđi i kradi. Nije problem pokrenuti postupak protiv bivšeg premijera, ali volio bih vidjeti kada će se tako ići i protiv nekog tajkuna 90-ih – poručio je IDS-ov Damir Kajin. HDZ-ov Goran Marić istaknuo je pak da je odgovornost za loše kao i dobro poslovanje poduzeća u državnom vlasništvu na članovima uprava i nadzornim odborima tih poduzeća.

– Imamo ljudi, no problem je u selekciji. Često gledamo kako se svi busaju u prsa domoljubljem, a domoljublje se mjeri kakav je odnos prema državi. Trebaju nam oni koji prema javnoj imovini imaju bolji odnos nego prema osobnoj – poručio je Marić.

Komentara 5

TV
tvrtko3
15:51 10.12.2010.

Problem je relativno lako rješiti. Donjeti zakon da se kod promjene vlasti ne smiju mjenjati direktori javnih tvrtki, odnosno to treba postati isključivo menadžerska funkcija neovisna o tome koja je politička opcija na vlasti. Jedini kriterij ocjene sposobnosti nekog direktora javne tvrtke trebao bi biti poslovni usjeh.

PI
piccolo
16:51 10.12.2010.

U kojoj si ti stranci Mariću???

PI
piccolo
18:52 10.12.2010.

Kako je ovaj Marić pametan dečko! Pa kako bi mi znali da su ADZ-ovci kriminalci loše upravljali društvenim poduzečima, da nam on to nije rekao. Ja ću mu zbog toga što mi je otvorio oči bit zahvalan do groba. E moje oko sokolovao puno ti fala......i mrš u 100 p.m.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije