Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Naslovnica 20.11.2017.
20.11.2017.
u 00:00

Amerikanci i Grci otpali - Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor. Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist. 

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku. Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan. Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D. 

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Ne propustite i druge teme:

>>Rabljeni auti: Na golfu ušteda 1250 kn, a na fiesti 750 kn

>>Zdravlje nacije: Ospice smo eliminirali, opasnost su komarci

>>Samoborci na nogama: Žena autom usmrtila dijete, traži se zabrana prometa trgom

SUTRA dar dvostrani poster: 1. Hrvatska nogometna reprezentacija 2. Luka Modrić

 

Ključne riječi

Komentara 87

Avatar Horvat
Horvat
22:44 19.11.2017.

Hrvatski narod ne zaboravlja persona non grata Carla koji je predstavljao službenu švedsku politiku 90 ih

Avatar Kikaš
Kikaš
22:35 19.11.2017.

1. Uzeti "NOVE F16 BLOCK 70/72", s kojima bi bili mirni sljedećih 40 godina. Poljaci su kroz offset dobili 180% vrijednosti aviona. 2. Ako se ipak odluče za nešto drugo onda izraelski F-16 ima svojih prednosti. Osim tehnologije, tu suu znanja njihovih pilota koji su u stalnom ratnom drilu. Poslije se prilagodbom infrastrukture....u dogledno vrijeme otvara put evenutulnoj kupnja novih F-16. Tu je i primjena izraelskih znanja u poljoprivredi i navodnjavanju iseljene Slavonije. 3. A Šveđani i ratovanje su priča za sebe. Osim toga su nam ponudili C/D varijantu koje se sami odriču. Drugo ti avioni su više na remontu nego u letu. Treće Carl Bildt :-) 4. Što reći za grčku ponudu? Očekuju da im se plati reciklaža.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
00:42 20.11.2017.

Budimo odgovorni, uzmimo F-16 blok 70/72. Naravno da košta, ali time bismo pokazali ozbiljnost, a prisjetimo se da je malo tko očekivao da će nam Amerikanci uopće ponuditi zadnju riječ tehnologije. Ponudili su, kupimo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije