Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB UPOZORAVA NA TRI RIZIKA
Povratak na članak

Državne subvencije za stambene kredite napuhale cijene nekretnina

Prerano prepuštanje mnogih poduzeća tržištu moglo bi dovesti do zatvaranja dijela poduzeća i rasta nezaposlenosti

Komentari 24

DU
Deleted user
07:43 23.02.2021.

Znači da su mjere uspjele jer napuhavanje cijena nekretnina i je bio krajnji cilj poticaja.

VL
TO
tomislav10
08:14 23.02.2021.

Porast cijena pojeo je subvencije. Na kraju jedinu korist od subvencioniranih kredita imaju investitori. Stan kojeg ranije nisu mogli prodati za npr. 1500 Eura/m2 sad prodaju po 2000 Eura/m2. Kod nas sve što kao ide u korist građanima koristi u stvari interesnim skupinama.

VL
SI
sisavac
06:55 23.02.2021.

najlakše i najbrže je porezni novac plasirati kroz banke. i najskuplje za sve. svi koji prodaju stanove, grade ih i prodaju, da budemo precizniji, to iskoriste na način da za najmanje pola poticaja dignu cijene, i to združeno. najbolji način na koji bi država mogla zauzdati rast cijena nekretnina je da se sama bavi stanogradnjom, socijalnom. kao npr. austrijanci. država kupi zemljište, izgradi stanove, nema nikakve zarade, to povoljno iznajmljuje ili pak prodaje, ali pod uvjetom da ti to ne možeš preprodati samo tako, i zaraditi, kao kod nas, već je sve strogo, i nema muljanja ni na jednoj razini. ako znamo da se stan može izgraditi za nešto više od 500 eura po kvadratu (vjerujte, toliko negdje je...), onda prestanimo bacati 1.500 eura po kvadratu. nismo tolko bogati. država treba ukinuti sve poticaje i pomoći za 'stan', taj novac se mora i može bolje iskoristiti. kod nas ispada da je sprega politike i građevinara jača od one u americi, gdje cijele četvrti se ruše zbog 'developera'.

VL
DU
Deleted user
08:46 23.02.2021.

U Slavoniju se selite, kod nas su jeftinije kuće nego jedan bolji auto.

VL
Avatar smartch
smartch
07:38 23.02.2021.

Za sve vas velike građevinske poduzetnike... Imam plaću negdje malo ispod Zagrebačkog "prosjeka" i da bih si kupio stan u Zagrebu nemam dovoljno osim za stanove do 35 m2 jer ste toliko napuhali cijene da za stan od 47 m2 moraš platiti 75000 € na više. Banka mi ne dozvoljava kredit preko 70 000 € i to moram uzet na minimalno 25 godina zbog nekog zakona koji ne dozvoljava da trošim na kredit više od 1/3 plaće. Neda mi se uopće razmišljat više o tome. Cijene su bile još ok prošli mjesec sad je najedanput cijena svih nekretnina skočila u nebo. Nabijem vas.

VL
VL
????
08:31 23.02.2021.

Ha, tu kod mene u jednoj bogatijoj zemlji EU-a su plaće oko 3000 eura a kvadrat stana po tržišnoj cijeni skoro 10000, pa ti sad kupi nešto. Cijene rastu 10-15% godišnje, kredit s nomalnim primanjima možeš dobiti do recimo 600 000. Stanje kao u Hrvatskoj ako gledaš omjere, samo su iznosi veći. Tako da bi ja mogao iskeširati stan u Zagrebu, no kaj mi to vredi kad radim 1000-1200 kilometara zapadnije. Nekretnine kupuju oni koji imaju da bi ih još skuplje prodali a država gleda i ne radi ništa. Stanovi po nekoj povlaštenoj cijeni koje gradi neki državni fond koštaju 7 000 po kvadratu.

VL
DU
Deleted user
07:32 23.02.2021.

Ako kupuješ POS-ove stanove onda je povoljno, ali da ga dobiješ moraš biti u HDZ-u! Nadalje sada stiže novi braniteljski zakon, ako branitelj podigne kredit za kuću država mu mora dati zemlju i komunalne doprinos i to je super jerr meni je punac branitelj i on će sada dići kredit a ja ću tražiti neko zemljište od 1000m2 uz more, kada ga dobijem, sagradim kuću sa apartmanima i to sve prodam i kupim si u Zagrebu nešto. Nadalje veselim se procijeni branitelja kod Medvjeda jer će mi punac dobiti 95% invaliditet što znači da može dići kredit a da će mu država otplatiti 95% kredita, znači to je prilika koja se ne propušta! Volim Hrvatsku, ovo je sve što smo oduvijek sanjali! Dobro da je punac ulagao u status branitelja nego u školovanje kćeri, ovako ćemo više imati!

VL
SS
simpatican.simpa
12:32 23.02.2021.

Sve mjere, bilo koje Vlade bilo kojeg ministarstva uvijek u interesu mafije, uhljeba, skoro nikad u interesu običnog smrtnika.

VL
PV
prcko.vita
07:48 23.02.2021.

Stanovi se mogu kvalitetno graditi po cijeni cca 500 eura po m2, to je realna cijena kada uzmemo cijene materijala i cijene građevinskih radnika u Hrvatskoj. Sve iznad toga je čista zarada, marža, investitora. Tko će od nas investitora biti socijalno osjetljiv i ponuditi stanove po 500 eura po m2? Svi smo mi ljudi, ali malo tko je čovjek. Dragi milijunaši, samo da vas podsjetim koliko je život kratak, a kada krenete sa ove planete vjerujem da znate da neće sa sobom moći ponijeti ništa, ni jedan jedini milijun, ni jednu karticu, ništa. Razmislite malo o tome.

VL
TO
Tommy123
09:09 23.02.2021.

I uz subvencije gradani placaju vise nego bi bez subvencija jer su zbog subvencija porasla cijena nekretnina. Na 100.000 kredita ce svaki gradanin zbog porasta cijene nekretnine platiti 10.000€ vise. Drzava ce dobiti visi PDV, investitor ce imati ekstra dobit... Prestrasno.

VL
VH
volim.hrvatsku65
08:46 23.02.2021.

Vrč ide na vodu dok se ne razbije ....

VL
ST
stefj
07:45 23.02.2021.

Ne vidim od kud ideja da ćemo rasti skoro 5% u ovoj godini... Nije tu samo problematična turistička sezona, već i pitanje državnog upravljanja obnovom, slijevanje većine EU novca u javni sektor, jačanje javnih struktura itd, sve to samo osigurava zadnje mjesto u EU i vrlo spori rast... Isto tako, ako gledamo situaciju, tamo 2009. smo manje pali nego sada, nameti su bili manji, rashodovna strana proračuna je bila manja... Danas su rashodi proračuna duplo veći, a BDP nije niti blizu onog iz 2008. Imamo oko 350.000 radno sposobnih ljudi manje, oko 65.000 više zaposlenih u javnim strukturama, puno jači parafiskalni sektor, puno veće opterećenje privatnog sektora i građana. Uz to imamo puno jaču regulaciju i kompliciranije poslovanje (za male i srednje tvrtke), a s druge strane nismo privukli niti jednu značajnu greenfield investiciju... Sve skupa, puno optimizma kojeg politika pokušava nametnuti, a bazirano na ničemu. Još gore je to što idemo u potpuno suprotnom smjeru od npr. jedne Irske i drugih uspješnih zemalja...

VL
DU
Deleted user
08:32 23.02.2021.

Izgleda da se naši političari i nadalje žele okoristiti privilegijama iz socijalzma kako bi se okoristili privatnici i oni sami. Subvencionirane kredite plaćaju svi porezni obveznici pa ako ide iz svih naših džepova nek i država bude investitor i graditelj kao u prošlosti. Ona će na taj način regulirati cijene na tržištu kako novogradnje tako i cijenu najma. Neka iznajmi stanove budućim stanarima, koji ne mogu postati vlasnici beneficiranih stanova, jer nisu samo oni učestvovali u investiciji. Na taj način neće umjetno napuhivati cijene nekretnine koje su i ovako s obzirom na standard prenapuhane, naročito na moru i u Zagrebu. I nadalje tvrdim da se nismo u razmišljanjima pomakli od socijalizma, privilegija i korumpiranog kapitalizma.

VL
DU
Deleted user
07:56 23.02.2021.

Prosjek kojeg godišnje upumpa APN za povlašteni kredit je negdje 20-25 tisuća kn po obitelji/stanu, što je ogroman novac i ne znam koja država si to može priuštiti na duge staze, da iz novca koji je bukvalno "oguljen s grbače" ostalih poreznih obveznika, tako galantno daje novac, bespovratno, za privatne stamb. potrebe. I prijašnji program, POS, je bio priča za se jer, primjerice, najveće POS naselje u ZG se proteže u Prečkom, od ugla Petrovaradinske do hotela Antunović, sve listom POS zgrade na lokaciji nekadašnje kasarne JNA. I što bi, netom nestali građ. strojevi - uselili se novi stanari koji su kupili po cijeni m2 upola tadašnje tržišne u ZG - i pod prozorima tih stanova je njihov vozni park kao da smo u Njemačkoj. To nikako nisu bili društv. slojevi kojima država trebala toliko izdašno riješiti stamb. pitanje!

VL
Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
13:05 23.02.2021.

To sam rekao odmah čim je donesen taj zakom o subvencijama. Za takav zaključak ne treba biti veliki stručnjak, zato sam i siguran da je ovo napravljeno namjerno da se dodatno otme siromašnima i da bogatima. Živjeli!

VL
Avatar Jopa
Jopa
08:59 23.02.2021.

Na to su stručnjaci (pravi stručnjaci) upozoravali, krajnji cilj bio je da banke zarade više na gomili neprodanih stanova. Poanta je, koja god mjera se radila, neke stvari se ne smiju derogirati npr glavne partije i stare strukture, banke, korupcija u pravosuđu, i drugi razni lobiji..

VL
YE
Yeah
08:24 23.02.2021.

I opet usput reklamiranje cijepljenja koje ce kao rijesiti nase probleme... bit cemo odgovorni i necemo kupovati po visokim cijenama i odbit cemo cijepljenje!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.