Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE IZGLEDNIJE

Državna tvrtka Meiso ide u stečaj?

Prosvjed radnika tvrtke Meiso ispred Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
25.10.2019.
u 09:06

Trgovački sud pokrenuo je postupak utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja

Trgovački sud u Varaždinu pokrenuo je postupak utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja nad tvrtkom Meiso iz Goričana u većinskom državnom vlasništvu. Za privremenu stečajnu upraviteljicu imenovana je Slavica Orehovec iz Čakovca, a ročište je zakazano za 4. prosinca.

Obrazloženje ostavke

Direktorica Snježana Dominić podnijela je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka i obavijestila Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) da s danom 20. listopada podnosi ostavku na mjesto direktorice.

Tvrtka je time ostala bez zakonskog zastupnika pa je CERP, koji drži oko 78 posto vlasništva, podnio zahtjev da se hitno imenuje privremeni stečajni upravitelj. Dominić je u obrazloženju ostavke navela da je Porezna uprava 16. rujna blokirala žiro-račun za iznos od oko tri milijuna kuna, a 2. listopada na zahtjev CERP-a blokiran je za iznos od 19,2 milijuna kuna.

– Dosad sam odbijala i pomisao da se pokrene predstečajni ili stečajni postupak. Iz tog razloga nisam dobivala razrješnice u proteklih nekoliko godina. No dogodilo se ono što sam najmanje očekivala. Sam vlasnik, CERP, stavio je ključ u bravu i zatvorio vrata Meisa. Postavlja se pitanje zašto?

Nekoliko desetaka radnika

Ako sam ja osnovni razlog, što se dalo naslutiti iz izjave člana Nadzornog odbora da će se svi problemi Meisa riješiti imenovanjem nove uprave, onda rješavamo i taj problem. Moram napomenuti da bi Meiso mogao raditi i normalno funkcionirati i dalje. Postoje dugoročni ugovori i poslovni aranžmani koji osiguravaju daljnju proizvodnju. Očigledno je CERP procijenio da mu je bitnije namirenje svoga duga nego daljnji rad 340 radnika – istaknula je Dominić koja je, zajedno s oko 240 radnika, prešla u tvrtku Haix, za koju je Meiso godinama odrađivao lohn-poslove.

U Meisu je ostalo nekoliko desetaka radnika. Upravno vijeće CERP-a odluku o prisilnoj naplati potraživanja donijelo je na sjednici 24. rujna, nakon čega se kotač zakotrljao i sve je izglednije da će još jedna velika međimurska tvrtka tiho nestati.

CERP je već u ožujku ove godine u planu rada naveo da je cilj prodaja udjela države, a “ako postupak završi neuspješno, izvjestan je stečaj”.

240

radnika prešlo je iz Meisa u tvrtku Haix s kojom su godinama surađivali

Prosvjed radnika tvrtke Meiso ispred Sabora
1/7

Komentara 3

MO
moškov
09:24 25.10.2019.

kakova su to poduzeca u kojima radnici zarade 3 000 kn...od tih poduzeca korist imaju jedino vlasnici...

NO
Nordik
10:21 25.10.2019.

Zašto je država vlasnik tvornice cipela 30 godina nakon socijalizma? Šlamperaj od države...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije