Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Čak 105 učenika maturu riješilo bez pogreške! Obvezne predmete palo oko 450 učenika, 60% manje nego lani

Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
13.07.2020.
u 21:50

Unatoč pandemiji i potresu, maturanti znatno uspješniji od prošlogodišnje generacije.

Ovogodišnja generacija maturanata, njih oko 30 tisuća, može biti zadovoljna. Njima se, za razliku od prošlogodišnjih maturanata, neće pripisati etiketa najgorih – štoviše, njihovi rezultati svijetla su točka u obrazovnom sustavu u ovoj školskoj godini. Najveći pomak zabilježen je među gimnazijalcima, kojima državna matura ne služi samo kao sredstvo za upis željenog fakulteta nego kao jedini način službenog završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Ove godine oni su od ukupnog broja pristupnika činili 44 posto, a u odnosu na proteklu godinu, u kojoj je zabilježeno više od tisuću padova na nekome od tri obvezna ispita – matematike, hrvatskog i engleskog, ove godine negativnu ocjenu na nekom od obveznih ispita dobilo je nešto manje od 450 gimnazijalaca, što je ukupno smanjenje od gotovo 60 posto. Oni će iznova morati pristupiti ispitima državne mature i to mogu već na jesenskom roku.

Bez praznih listova

Unatoč činjenici da im esejski dio hrvatskog ispita nije bio posebno bodovan, sa zasebnim pragom prolaznosti, ova je generacija i na tome dijelu mature znatno napredovala u odnosu na prethodne. Naime, mnogi u prijašnjim generacijama predavali su prazan list umjesto eseja, dok je ova generacija pokazala trud i nije pribjegla liniji manjeg otpora.

Video - Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić: Maturanti su imali snažnu motivaciju

 

– Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila da vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drukčiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjehu, koji je u obveznom dijelu ispita znatno bolji u odnosu na prošlu godinu – istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Posebna je ova generacija i po tome da je, unatoč svim problemima tijekom školske godine te slabu i kasnu informiranost o ispitima državne mature, ipak inzistirala na državnoj maturi ne tražeći odgodu – toj su retorici pribjegli političari tijekom predizborne kampanje. Tako su učenici još jednom pokazali zrelost dajući važnost državnoj maturi kao jedinom ispitu u Hrvatskoj na kojemu svi učenici imaju jednake šanse neovisno o tome tko su, koju školu i u kojem je gradu pohađaju.

Prema prvim ovogodišnjim rezultatima, među učenicima je čak četvero maturanata koji iz dva predmeta državne mature – matematike i fizike – imaju sve točno, dok je lani Hrvatska imala samo jednu učenicu koja je uspjela ostvariti takav rezultat i postati najbolja maturantica prošlogodišnje generacije. Među ovogodišnjim je rekordima i čak 105 ispita koji su riješeni stopostotno.

– To je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Moram naglasiti i da pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske, a posebno velik interes pokazuju za odabir ispita iz takozvanog STEM područja, koje obuhvaća ispite fizike, kemije, biologije i informatike – kazala je Katavić.

Ovogodišnja generacija pristupnika u najvećoj je mjeri birala matematiku na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok su u izbornom dijelu ispita najviše birali fiziku s gotovo sedam tisuća prijava.

U engleskom i dalje najbolji

Nije se promijenio trend prema kojemu naši srednjoškolci najbolje rezultate postižu na engleskom jeziku, gdje u prosjeku ispit riješe s ostvarenih 65 do 75 posto. No i ova godina nije mogla proći bez onih koji su pokušali prepisivati – takvi su prepoznati u dvije gimnazije, jednoj u Zagrebu i jednoj u Gospiću, a riječ je sveukupno o 20-ak učenika koji će zbog svojih postupaka morati ponovno na ispite državne mature. Naime, za prepisivanje učenika nije potrebna posebna prijava.

Potencijalnu prijevaru detektira softver koji uspoređuje ispite svih učenika iz iste prostorije pa, ako ima previše podudaranja, odnosno jednakih rečenica i jednakih netočnih odgovora, jasno je da se u određenoj učionici dogodio propust pri čemu ključnu odgovornost snose profesori zaduženi za poštivanje pravila i čuvanje učenika. Učenici imaju pravo uložiti prigovor na objavljene rezultate do 15. srpnja, a konačna objava rezultata bit će 20. srpnja 2020., nakon obrade svih pristiglih prigovora. Podjela svjedodžbi održat će se 22. srpnja 2020.

Komentara 2

SI
sisavac
08:05 14.07.2020.

samo vi nastavite smanjivati prag znanja, daleko ćemo dogurati. još malo pa ćemo sa čuđenjem i ushitom klicati srednjoškolcima koji znaju navesti županiju u kojoj žive, zbrajati do 10, a genijalci će nam biti oni koji znaju abecedu! svako vanjsko vrednovanje znanja pokazuje svu žalost, djeca ne uče ništa, ne znaju ništa, zbog pritiska roditelja i politike, a i nerada učitelja (tko se i bi rudio u takvoj atmosferi..), imao 20 godina poplavu petica. ljudi, za 5 vi morate znati jako puno. zašto djeca ne bi padala razred ako ne zadovolje minimum? zašto zbog jednog delikventa pati cijeli razred?! njega izbacimo, nek se potrudi naći školu koja će ga prihvatiti. zašto bi učenici morali znati kad će biti ispit, kakvi zadaci..? zašto u jednom danu ne bi vas ispitali iz 3-4 predmeta?! ako ste učenik, na nastavu hodate, učite, radite zadaću, jel neki problem da se vas iznenada digne i ispita?! aha, stres... pa onda ih nemojte ni slati u školu. ne bi smjeli ni raditi kad budu veliki, jer tek je na poslu stres. najbolje da im damo od rođenja slobodne ruke, oni ništa ne moraju, svi će za njih sve raditi i dati im, da oni jadni imaju i budu sretni, bez stresa...

Avatar mdoresic
mdoresic
07:12 14.07.2020.

AJME LANA O ČEMU TI PIŠEŠ. Jesmo li mi svi glupi koji smo radili kao profesori iz tvrdih predmeta matematike, fizike, itd. TO JE ŽNJ RAZINA ZADATAKA, jesi li ti svjesna toga. ZAŠTO OBMANJUJEMO NAROD. Svaka vanjska evaluacija pokazuje katastrofu. PISA testovi petnaestogodišnjaka na primjer. Na zadacima koji su bili na maturama prije državne mature bi popadalo 90 % učenika, iako smo i tu maturu smatrali kamilicom. UŽASSSS KAKO SE LAŽE I OBMANJUJE...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije