Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvi rezultati državne mature: Maturu palo 400 gimnazijalaca

Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, za fiziku, kemiju, biologiju i matematiku – rekla je Katavić.
13. srpnja 2020. u 12:43 18 komentara 15723 prikaza
državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate ovogodišnje mature. Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, istaknula da su rezultati državne mature ove godine mnogo bolji i uspješniji nego prošle godine.

Huawei Watch GT 2e Pametni trening Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman

– U obveznom dijelu ispita državne mature oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje – za fiziku, kemiju, biologiju i matematiku – rekla je Katavić.

Kazala je da je jako povećan interes pristupnika za pisanje ispita iz informatike te da je to predmet za kojim se interes povećava iz godine u godinu.

– Bilježi se veliko smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na prošlu godinu, kada je palo tisuću gimnazijalaca, ove godine taj je broj oko 400, što je za 60 posto manje nego lani – istaknula je Katavić, pišu 24sata. 

Podsjećamo, maturanti iz gospićke gimnazije danas će ponovo pisati državnu maturu iz matematike i to zbog prevelike podudarnosti odgovora na pitanja. U istoj situaciji nalazi se i 18 maturanata zagrebačke gimnazije u kojoj je već ranije poništen iz istog razloga i esej iz hrvatskog jezika. 

Zagreb: Ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obratila se medijima uoči državne mature DRŽAVNA MATURA Visoka podudarnost: Za više od 15 učenika jedne škole bit će poništeni eseji

– Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A. G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja više od 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji – potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za srednja.hr.

Što se tiče maturanata iz Gospića, njihovi roditelji najavili su tužbe i zahtijevaju dokaze da su djeca prepisivala. 

– Mene su roditelji zvali jer smatraju da ja znam više, a ja samo znam da je poslana odluka i što je napisano u njoj. S moje strane provedba je izvršena prema pravilniku, nije bilo problema s ispitnim materijalima niti je bilo problema s ponašanjem učenika u samoj ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije je rekao da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti za vrijeme ispita – kazala je Ivana Tomljenović, ispitna koordinatorica gospićke gimnazije za 24sata. 

VIDEO: Ravnateljica NCVOO-a: Državna matura će se pisati u dva bloka, počinjemo 8. lipnja

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • DOBARDAN:

    U Gospiću ima jedna gimnazija sa možda dva razreda maturanata i na nju je bačena ljaga jer je profesorica iz HDZ. U Zagrebu ima više od 15 gimnazija i ne navodi se u kojoj je bilo prepisivanja. Zašto?

  • Antihlebinac:

    Zasto nitko ne spominje stroge mjere na maturi i cinjenicu da se u prostoriji za vrijeme trajanja ispita istovremeno nalaze DVA PROFESORA???!!! A treci je pred vratima i prati ucenika ako mora na WC!!!Sto kaze DRUGI clan povjerenstva, kako on ... prikaži još! nije prijavio prepisivanje?Hajdemo, Vecernji, radite svoj posao i raspitajte se!

  • Yeah:

    1.Objaviti koja je to Zg skola - treba takodjer objaviti rezultate po skolama jer su one javne/s pravom javnosti. 2.Prepisivace uputiti na jesenski rok. Ako ovih dana pisu, to im je onda nagrada, jer su imali vise vremena za pripremu. ... prikaži još! 3.Je li trgovac kriv sto netko u ducanu krade? Prof i kad posumnja u nesto, ne moze pretresati ucenika da bi vidio ima li mobitel ili nesto za prepisivanje. Dokaz o prepisivanju su upravo ti njihovi napisani testovi.