Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NCVVO

Prvi rezultati državne mature: Maturu palo 400 gimnazijalaca

državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
13.07.2020.
u 12:43

Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, za fiziku, kemiju, biologiju i matematiku – rekla je Katavić.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate ovogodišnje mature. Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, istaknula da su rezultati državne mature ove godine mnogo bolji i uspješniji nego prošle godine.

– U obveznom dijelu ispita državne mature oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Zasad, prema privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koji su dva ispita, matematiku i fiziku riješili u potpunosti te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici s odličnim rezultatima dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje – za fiziku, kemiju, biologiju i matematiku – rekla je Katavić.

Kazala je da je jako povećan interes pristupnika za pisanje ispita iz informatike te da je to predmet za kojim se interes povećava iz godine u godinu.

– Bilježi se veliko smanjenje broja padova gimnazijalaca, ali i smanjenje broja nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na prošlu godinu, kada je palo tisuću gimnazijalaca, ove godine taj je broj oko 400, što je za 60 posto manje nego lani – istaknula je Katavić, pišu 24sata. 

Podsjećamo, maturanti iz gospićke gimnazije danas će ponovo pisati državnu maturu iz matematike i to zbog prevelike podudarnosti odgovora na pitanja. U istoj situaciji nalazi se i 18 maturanata zagrebačke gimnazije u kojoj je već ranije poništen iz istog razloga i esej iz hrvatskog jezika. 

– Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A. G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja više od 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji – potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za srednja.hr.

Što se tiče maturanata iz Gospića, njihovi roditelji najavili su tužbe i zahtijevaju dokaze da su djeca prepisivala. 

– Mene su roditelji zvali jer smatraju da ja znam više, a ja samo znam da je poslana odluka i što je napisano u njoj. S moje strane provedba je izvršena prema pravilniku, nije bilo problema s ispitnim materijalima niti je bilo problema s ponašanjem učenika u samoj ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije je rekao da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti za vrijeme ispita – kazala je Ivana Tomljenović, ispitna koordinatorica gospićke gimnazije za 24sata. 

VIDEO: Ravnateljica NCVOO-a: Državna matura će se pisati u dva bloka, počinjemo 8. lipnja

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
12:08 13.07.2020.

U Gospiću ima jedna gimnazija sa možda dva razreda maturanata i na nju je bačena ljaga jer je profesorica iz HDZ. U Zagrebu ima više od 15 gimnazija i ne navodi se u kojoj je bilo prepisivanja. Zašto?

AN
Antihlebinac
11:57 13.07.2020.

Zasto nitko ne spominje stroge mjere na maturi i cinjenicu da se u prostoriji za vrijeme trajanja ispita istovremeno nalaze DVA PROFESORA???!!! A treci je pred vratima i prati ucenika ako mora na WC!!!Sto kaze DRUGI clan povjerenstva, kako on nije prijavio prepisivanje?Hajdemo, Vecernji, radite svoj posao i raspitajte se!

YE
Yeah
13:22 13.07.2020.

1.Objaviti koja je to Zg skola - treba takodjer objaviti rezultate po skolama jer su one javne/s pravom javnosti. 2.Prepisivace uputiti na jesenski rok. Ako ovih dana pisu, to im je onda nagrada, jer su imali vise vremena za pripremu. 3.Je li trgovac kriv sto netko u ducanu krade? Prof i kad posumnja u nesto, ne moze pretresati ucenika da bi vidio ima li mobitel ili nesto za prepisivanje. Dokaz o prepisivanju su upravo ti njihovi napisani testovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije