Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završni testovi

Državna matura će se polagati za praznike

'26.02.2010., Zagreb, Hrvatska - Ilustracija za ucenje, drzavnu maturu. Ines Zunic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
18.03.2010.
u 20:04

Nije "procurilo": engleski test nije bio o GMO-u ni o odorama.

Unatoč svim nagađanjima i tvrdnjama pojedinaca, maturanti danas na ispitu iz engleskoga nisu imali temu GMO-a, a ni školskih uniformi. Na višoj razini pisali su o tome povezuje li sport zemlje, a na osnovnoj pismo prijateljici kod koje su trebali ići u posjet. No na pitanje je li tema eseja iz hrvatskoga uistinu procurila, je li namjerno puštena iz krugova ministarstva kako bi se učenicima dala prilika da dobiju što bolju ocjenu ili je ipak slučajno pogođena, precizan odgovor nikada vjerojatno nećemo dobiti. Međutim, ta stvarna ili isforsirana "afera" natjerat će odgovorne na promjene.

Esej bez popisa naslova

Već iduće godine, najavio je ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka, maturanti možda neće imati popis naslova iz kojih će pisati esej, a moguće je da uopće ne bude vezan za književna djela. Razmišlja se i o promjeni vremenika ispita iz izbornih predmeta. Ideja je da se ispiti organiziraju za proljetnih praznika, što bi olakšalo učenicima koji paralelno moraju ispunjavati i redovite školske obveze.

– Sve ispite iz državne mature treba organizirati pošto maturantima završi nastava. To znači od 1. ili 15. lipnja pa do 1. ili 15. srpnja maturanti bi trebali ispolagati sve ispite za državnu maturu – tvrdi Petar Mladinić, ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije. Upise na fakultete, kaže, trebalo bi prebaciti na rujan. Tako bi maturanti mogli završiti svoje redovite obveze i onda u miru polagati završni ispit.

Pitanja nisu "procurila"

P. Mladinić dodao je da je na moguće priče o curenju ispita upozorio prije šest mjeseci i da ga nisu iznenadile, ali im ne vjeruje. Jučer su započele i one najnovije da su poznata pitanja iz matematike i hrvatskog jezika. No mjerodavni tvrde da ti testovi tek trebaju biti sastavljeni. Pitanja će znati desetak ljudi kao i temu eseja iz hrvatskog. – Siguran sam da curenja informacija nije bilo – poručio je danas Sirovatka javnosti. Roditelji koji mu ne vjeruju, kažu, razmišljaju o prosvjedu.

Komentara 4

VP
Valentina Prokić
22:15 18.03.2010.

Meni još uvijek nije jasno zašto se ovaj ispit polaže prije kraja školske godine...šta ako učenik položi maturu, a poslije ide na popravni ili ne daj bože padne razred ?!? Još jedna idiotarija hrvatskog visoko intelektualnog obrazovnog miljea. Ako su te mature bodovane za određene fakultete, šta je s onim faksovime čiji su ispiti nepokriveni ; kineziološki npr. Nije dovoljno ići po svijetu, vidjeti i kopirati, treba ići, odprakticirati tamo pa pnda kopirati ako je dobro...ma tko sam ja da im pametujem.

KA
kacavida
10:38 19.03.2010.

Evidentno je pre-previše nedorađenosti i šeprtljavosti u provedbi državne mature zbog koje najviše trpe djeca, njihovi roditelji i njihovi profesori. Prije svega ta se matura provodi paralelno s redovitom nastavom i opterećenje na djecu koja imaju čak 18-19 obaveznih predmeta (!!! toga nema nigdje drugdje) je nevjerojatno. Takvo opterećenje neće imati ni na jednom fakultetu ! Ove odluke \"preko noći\" da se idućim generacijama neće odrediti skupina romana koju moraju pripremiti za maturu je također ihitrena. Zašto ? Zato što postoji internet, forumi i razna nagađanja potencijalnih tema ??! Sve to oko državne mature beskrajno je nezrelo, a čini mi se da postoje elementi koji bi lako mogli biti i utuživi s pozicije prava djece ...

MI
mirakw
18:46 19.03.2010.

uništiše nam školstvo! zar ne znaju gospoda iz dotičnog ministarstva da će se bolonja najvjerojatnije ukinuti i to ni manje ni više nego u samoj Bologni! Ima ona svojih i dobrih strana ali zašto uvijek moramo pokupiti one loše! Srećom, pa sam se školovao/la po starom sistemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije