Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticana stanogradnja

Država počinje graditi stanove za najam

Ilustracija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
05.10.2019.
u 19:53

Štromarovo ministarstvo uskoro će objaviti poziv na koji će se moći javiti tijela državne uprave, osnivači institucija i ustanova nadležnih za kandidate

Ministarstvo graditeljstva krenulo je u realizaciju projekta u sklopu programa Poticane stanogradnje u sklopu kojega će se diljem Hrvatske graditi stanovi za najam. Taj projekt omogućen je zakonskim izmjenama s kraja lipnja ove godine, a cilj je omogućiti jeftini najam za deficitarni kadar u javnim službama, poput liječnika, nastavnika, znanstvenika i djelatnika u kulturi, kojih naročito nedostaje u slabije razvijenim područjima i na otocima.

Odbijaju kritike

U Ministarstvu ističu kako je u pripremi ovog zakona provedena i inicijalna anketa sredinom 2018. godine kojom su se tražili podaci o zainteresiranosti za takav oblik najma. Analiza je pokazala kako su za taj oblik najma stanova najviše zainteresirani liječnici i medicinsko osoblje, a zatim učitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama.

Potreba za takvim poticanjem zapošljavanja i ostanka deficitarnog kadra najveća je, pak, u Zadarskoj županiji, i to u Zadru i Biogradu na Moru te na Ugljanu. Slijedi Brodsko-posavska (Slavonski Brod) te Karlovačka županija (Karlovac, Ozalj i Ogulin).

Koliko bi stanova država trebala ukupno graditi još se ne zna, a u Ministarstvu graditeljstva kažu kako će Agencija za promet nekretnina (APN) uskoro objaviti javni poziv radi točnog utvrđivanja potreba i interesa za tu vrstu stambenog zbrinjavanja.

– Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, odnosno APN uskoro će objaviti poziv na koji će se moći javiti tijela državne uprave, osnivači institucija i ustanova nadležnih za kandidate i najmoprimce. Nakon obrade svih pristiglih zahtjeva, pristupit će se kupnji, gradnji ili obnovi postojećih zgrada za namjenu najma stanova, i to na područjima na kojima interes za takvu vrstu stambenog zbrinjavanja zaista postoji – kažu u Ministarstvu. Ističu i kako rade na izradi strategije stanovanja, koju Hrvatska dosad nije imala, a čiji će sastavni dio biti i područje najma jer su, kažu, prepoznali potrebu mladih za tom vrstom stambenog zbrinjavanja. Napominju i da u Hrvatskoj takva mjera već postoji, s time da korisnici najma POS-ovih stanova, ako to žele, mogu i otkupiti stanove, a najamnina se odbija od cijene stana.

– Uskoro ćemo krenuti i sa POS plus programom, za koji ćemo uvjete objaviti još tijekom jeseni, a radi se o mogućnosti kupnje stanova na slobodnom tržištu – kažu u Ministarstvu. Odbijaju pritom kritike da je njihova politika stambenog zbrinjavanja promašena jer subvencije koje daje država, većom cijenom stanova odlaze u privatne džepove.

Rekordni interes

– S Ekonomskim institutom u Zagrebu proveli smo iscrpno istraživanje o stanju na tržištu nekretnina, koje je pokazalo da cijene nekretnina rastu tamo gdje raste broj turističkih noćenja. Upravo su i zbog tih razloga mjere poput POS-a i subvencioniranih stambenih kredita potrebne – tvrde u Ministarstvu graditeljstva.

Inače, jučer je bio zadnji dan za prijavu mladih koji svoje stambeno pitanje žele riješiti s pomoću subvencioniranih kredita, a odziv je ove godine rekordan. Do jučer je APN-u pristiglo 3706 prijava, a prijave su prikupljane i jučer.

– To je najbolji dokaz da su mladi prepoznali mjeru i da im je korisna jer se interes ni nakon trećeg poziva ne smanjuje, nego raste – naglasio je ministar Predrag Štromar, navodeći da je u obiteljima koje koriste tu mjeru dosad rođeno više od 850 djece.

Pogledajte i video o prodavačima mandarina u Zagrebu:

Ključne riječi

Komentara 10

MA
MarkoMaras
20:28 05.10.2019.

Subvencionirana prodaja stanova očito nekima nije bila dovoljna. Jer iako je bila subvencionirana, ipak se moralo dizati kredit. Sad su se sjetili nečega boljeg: država ti daje stan! Kome? Pa tebi, prijatelju/rođače, kao i uvijek, naravno! Plaćat ćeš nešto sitno... ma, zapravo i ne moraš plaćati. Bez brige, neće nitko provjeravati!

ZI
zip123
20:12 05.10.2019.

Sve za glasove.

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
23:00 05.10.2019.

konačno da se netko toga sjetio. Da je bilo pameti koliko nije, ne bi se prodavali društveni stanovi iz bivše države, pogotovo ne za male novce. Danas u tim stanovima, često velikim, nerijetko živi jedan starac i država od toga ne ubire ništa, dok se višečlane obitelji guraju u malim stanovima, koje isto tako nerijetko masno plaćaju privatnim stanodavcima, a država opet gotovo da od toga nema nikakve koristi. Velika je šteta što ne postoji model po kojem plaćanjem najamnina gradimo stanove za mlađe naraštaje i one koji nemaju stanove. Taj bi model držao pod kontrolom cijene najma, a i cijene stanova na prodaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije