Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon prošao Vladu

Država plaća odštete žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Predrag Matić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
24.06.2014.
u 16:42

Zakon seksualno nasilje ne prepoznaje samo u silovanju već i u ozljeđivanju i sakaćenju spolnih organa, oduzimanju biološke reproduktivne sposobnosti, izazivanju pobačaja...

Ministar branitelja Predrag Matić na današnjoj je sjednici Vlade predstavio nacrt prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu koji  će žrtvama omogućiti pravo na besplatnu psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, svake godine pravo na sistematski pregled, pravo na smještaj u Veteranskim  centrima, besplatnu pravnu pomoć, pravo na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje i novčanu naknadu kao vid reparacije.

Iznose novčanih odšteta žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme rata odredit će se posebnim zakonom koji će biti donesen kroz godinu dana a novac će se isplaćivati iz posebne fondacije u koju će uplate izvršiti i država ali i svi dobrovoljni donatori.

Seksualno nasilje nije samo silovanje

Ovim zakonom pravo na status žrtve seksualnog nasilja imat će sve građanke  i građani koji su bili žrtve nasilja od strane pripadnika vojnih i paravojnih  postrojbi neprijateljske vojske, hrvatske vojske i policije u razdoblju između  5. kolovoza 1990. godine i 30. lipnja 1996. godine na teritoriju RH ali i izvan  Hrvatske - u neprijateljskim logorima ili zatvorima. Zakon seksualno nasilje ne prepoznaje samo u silovanju već i u ozljeđivanju  i sakaćenju spolnih organa, oduzimanju biološke reproduktivne sposobnosti, izazivanju pobačaja...

Jedan od ciljeva ovog zakona je i prikupljanje podataka o počiniteljima te  njihovo procesuiranje pred sudovima.

>>Premijer Milanović: Vjerujemo da Zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa!

>>Predrag Matić o sukobu u SDP-u: Nije to lijepo čuti ni vidjeti

Komentara 5

Avatar atrpimir
atrpimir
17:38 24.06.2014.

"Država plaća odštete žrtvama seksualnog nasilja u ratu" usvoji li se ovaj zakon sve one koji su ga predložili u ovakvom obliku, a posebno na čelu s ministrom matićom treba tužiti za pronevjeru državnog proračuna jer ispada da je država hrvatska kriva za silovanja u vrijeme obrambenog rata. ako netko treba plaćati žrtvama seksualnog zlostavljanja onda je to agresor srbija!

ZS
zorom.sigur
18:39 24.06.2014.

ZLOCINAC Milanovi je OKOCENIK od ZLOCINACKE komunjarske TRULEZI sa svojim teroristckim metodama je unistio mnoge zivote HRVATSKOG NARODA.

HE
hercegovačkiponos
21:15 24.06.2014.

Pristajanjem da RH plaća žrtvama seksualnog nasilja aboliraju se srbočetnički zločinci. Ovo je izdaja, žrtve tih zločina treba namiriti od odštete i mirovina koje im moraju isplaćivati zločinci sa srpske strane koje su te zločine i počinili. Istu grešku Hrvatska pravi i na drugim područjima od obnove kuća onima koji su žarili i palili po Hrvatskoj, vraćanja "stanarskih prava" rušiteljima i agresorima, pa sve do zalaganja za povlačenje tužbe za genocid od strane Yusipovića, Pusićke, Mesića i ostale bagre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije