Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka obitelji Pitra

Država: Niste platili liječenje za Dominica. Otac: Čuvamo svaki račun

22.02.2012., Zagreb - Roditelji malog Dominica Pitre, Vanja i Jasmina vode tesku borbu s njegovim zdravstvenim problemima. Za tezak porod i bolesno dijete optuzeni su doktori Predrag Djukic i Ivo Balenovic.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
01.04.2015.
u 15:00

Država, bolnica i doktori ne priznaju vještačenja iz kaznenog postupka protiv liječnika

Premda je država još 2013. obitelji Dominica Pitre (8), koji je zbog teške liječničke pogreške pri porodu u KB Merkur ostao stopostotni invalid sa čak 57 dijagnoza, izvansudskom nagodbom isplatila milijun kuna akontacije, Općinsko državno odvjetništvo, koje u sporu zastupa državu, sada osporava sva daljnja potraživanja.

Brojna dokumentacija

Obitelj Pitra, naime, na Općinskom građanskom sudu tuži liječnika Predraga Đurića i Ivu Balenovića, koji su u ljeto 2007. porađali Jasminu Križančić Pitra, bolnicu Merkur i državu, a tužbom su prvotno tražili 3,7 milijuna kuna. Kasnije su nadopunili odštetni zahtjev za još oko 900.000 kuna. U međuvremenu su i Đurić i Balenović u kaznenom postupku nepravomoćno proglašeni krivima, a parničnom postupku se, izgleda, ne nazire kraj. Naime, tužiteljstvo u posljednjem podnesku sudu tvrdi da obitelj Pitra ničim nije dokazala kako su nastali svi troškovi iz tužbe.

– Potraživanja s osnova materijalnih troškova u vidu troškova lijekova, medicinskih pomagala i instrumenata potrebnih za održavanje na životu Dominica Pitre osporavaju se kao nedokazana s obzirom na to da tužitelji nisu dokazali da su popisani lijekovi, pomagala i ostali navedeni troškovi plaćeni – stoji u podnesku. Drugim riječima, od obitelji Pitra sada se traži račun za svako medicinsko pomagalo i svaki lijek koji im je bio potreban za liječenje. Imajući u vidu da se radi o dječaku kojem je 24 sata dnevno potrebna stalna njega, jasno je da se radi o izuzetno brojnoj dokumentaciji.

– Država nikada ne bi isplatila akontaciju da ne postoji osnova za tužbu. Apsolutno je čudan nedostatak empatije za taj slučaj – kaže odvjetnik Branimir Tuškan. O svemu je obavijestio i zamjenika glavnog državnog odvjetnika apelirajući da se s obitelji sklopi konačna izvansudska nagodba. Osim toga, tijekom kaznenog postupka napravljeni su nalazi neuropedijatra i ginekologa, no tuženi ih ne priznaju te traže nova vještačenja koja bi trebali financirati roditelji Pitra.

Žive u 32 četvorna metra

Ovakvim razvojem situacije iznenađen je i otac malenog Dominica.

– Svu dokumentaciju od prvoga dana čuvamo, ali ne možemo financirati nova vještačenja. No odustati nećemo. Ne tražimo ništa što nam ne pripada. Odšteti se nadamo samo kako bismo mogli kupiti veći stan i djeci priuštiti bolje uvjete za život – kaže Pitra. Obitelj Pitra, naime, živi u stanu od 32 kvadrata i sa smanjenim primanjima zbog velikih troškova vezanih za održavanje Dominica na životu. 

>> Za liječnike žele strože kazne jer su uništili život Dominicu 

>> Otac: On nam ne može ništa reći, samo počne plakati 

>> Obitelj Pitra traži 3,7 milijuna kuna, sad će dobiti milijun

Komentara 4

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
17:14 01.04.2015.

Umjesto da Grad takvim ljudima dodjeli veći stan, političari dodjeljuju stan od 60m2 Ankici Lepej, zatro što je otkrila koliko Tuđmanovi imaju malo novaca....

Avatar MOĆ NARODA
MOĆ NARODA
15:41 01.04.2015.

Za postupke Državnih službi i institucija odgovorni su ljudi sa imenom i prezimenom kao Milanović itd. koji su izabrani od jednog dijela naroda da svima učine život kvalitetnijim i sigurnijim a ne samo sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije