Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJENJE TROŠKOVA

Hrvatska nema novca ni za plaće zatvorenicima

17.11.2011., Lipovica - Skupina zatvorenika Kaznionice Lipovica, uz pomoc djelatnika Hrvatskih suma, ukljucili su se u sadnju sadnica bozicnih drvaca.  NAPOMENA: ZASTITITI IDENTITET ZATVORENIKA! Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
27.11.2016.
u 21:08

Upitno je i plaćanje režija za zatvore i kaznionice

Zbog drastičnog smanjenja proračuna za ovu godinu zatvorski sustav ostao je bez novca, navodno je upitno plaćanje režija za zatvore i kaznionice, a sredstava nema ni za isplate naknada radno angažiranim osuđenicima. Upravitelji zatvora pisali su Ministarstvu pravosuđa da pokuša iznaći način da se iziđe iz ove situacije koja, u konačnici, može dovesti do ozbiljnih sigurnosnih problema.

Upravitelji se moraju snalaziti kako će iz sredstava penalnog tijela u kojem rade podmiriti rad zatvorenika, a da bi se ti troškovi izbjegli, ukidaju se radna mjesta. U Lepoglavi je, kažu nam pravosudni policajci, manji angažman zatvorenika na poslovima unutar kaznionice obrazložen time što je u tijeku renoviranje.

Govore i da pojedini upravitelji, da bi održali red u kući, zatvorenicima umjesto plaće daju slobodne vikende ili češće pravo na intimne posjete. Međutim, Ministarstvo pravosuđa tvrdi da problema nema.

“Svako kazneno tijelo utvrđuje popis i opis poslova zatvorenika kojim su propisani mogući poslovi, koeficijenti složenosti te utvrđena naknada za rad, a obračunava se i isplaćuje redovito svaki mjesec”, odgovaraju iz Ministarstva.

Tijekom izdržavanja kazne zatvorenici mogu birati hoće li ili ne biti radno angažirani. Oni koji rade dobivaju naknadu u iznosu od nekoliko stotina kuna, a posao im se uzima i kao plus prilikom odlučivanja o pogodnostima. K tomu, imaju pravo i na godišnji odmor koji provode kod kuće.

Ono što se posebno naglašava jest da je radni angažman zatvorenika bitan čimbenik u postupku njihove resocijalizacije.

No još prije nekoliko mjeseci Ministarstvo pravosuđa bilo je odaslalo kaznenim tijelima dopis u kojem ih se traži da zbog znatnog smanjenja raspoloživih iznosa za materijalne rashode racionaliziraju potrebe za radnim angažmanom zatvorenika, smanje naknade i ukinu neka radna mjesta, npr. čistača prostorija u kojima borave zatvorenici. Naravno, te prostore i dalje moraju čistiti dva sata dnevno, ali bez naknade.

“Jedna od obveza je propisno održavanje i redovito čišćenje svih prostorija i drugih prostora kaznenog tijela, u trajanju do dva sata na dan bez novčane naknade. Jedno od prava je i pravo na rad u skladu sa zdravstvenim sposobnostima i stečenim znanjem zatvorenika te mogućnostima kaznenog tijela.

Organizacija i način rada slični su načinu rada na slobodi”, objašnjava u odgovoru na naše pitanje Ministarstvo pravosuđa.

No, nisu samo zaradnice zatvorenika ono što muči zatvorski sustav. U Sisku se pojavio svrab. U Ministarstvu pravosuđa potvrđuju da je službenica Odjela osiguranja zbog svraba na bolovanju, ali tvrde da ga nema i među zatvorenicima.

No i u slučaju svraba, kao i u slučaju isplate zaradnica zatvorenicima, zaposlenici u penalnim ustanovama i zaposlenici u Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav o istim stvarima govore drukčije.

>> Guantanamo u Rijeci: Evo zašto je Torcida na Rujevici bila u narančastim kombinezonima

Komentara 12

Avatar Grobar_Baranja
Grobar_Baranja
23:09 27.11.2016.

BItno das ima love da podigne 10% povlaštene mirovine.

XN
xnet0822
21:48 27.11.2016.

Ali zato imate novca za lijenčine i neradnike u Saboru, m'rš

Avatar sv.ilija
sv.ilija
21:24 27.11.2016.

Dajte ljudima plaću da i oni ne pobjegnu van

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije