Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVOJE ZOVKO (HND):

Država ne pokazuje interes da zaštiti novinare

Hrvoje Zovko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.11.2018.
u 06:45

U četiri godine novinari su prijavili 50-ak slučajeva raznih oblika prijetnji

'Koliko su novinari u Hrvatskoj slobodni i sigurni?' naziv je konferencije za medije koju su jučer organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH).

U proteklih četiri godine novinari su prijavili 50-ak slučajeva raznih oblika prijetnji, uključujući i premlaćivanja, kazala je glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia dodajući da su i u proteklih šest mjeseci novinari doživljavali prijetnje smrću, zastrašivanja, praćenja, provale, a da DORH i policija o tome ne provode temeljite istrage i da se počinitelje ne procesuira.

– Nakon što me ministar branitelja Tomo Medved u lipnju nazvao i prijetio mi, što sam i prijavio, policija po toj prijavi nije postupala uz obrazloženje da su prijavu izgubili. No, odjednom su je ipak pronašli. Nakon što sam u rujnu zatražio uvid u spis te dao iskaz, prošli me tjedan nazvao ministrov odvjetnik rekavši da se ministar želi naći sa mnom. Našli smo se i ministar se ispričao. Rekao je da mu je žao, čime je priznao da mi je prijetio. No, veći su problem oni koji, nakon što ministar prijeti novinaru, pomisle da nakon toga novinarima mogu raditi što hoće jer su takvi po raznim opskurnim portalima otvorili sezonu lova na mene – posvjedočio je novinar portala Index.hr Vojislav Mazzocco.

Država ne pokazuje nikakav interes za stanje u novinarstvu i za prijetnje novinarima, ustvrdio je čelnik HND-a Hrvoje Zovko.

– Nas ne zanima tko je sad na vlasti, nas zanima da ovo što se sad događa – stane, jer to što se događa nije normalno. To što se piše po raznim opskurnim portalima hajka je na novinare – rekao je Zovko upozorivši i na spregu medija s PR agencijama, navodeći primjer objavljivanja knjige Martine Dalić. A šef SNH Anton Filić kao pritiske na novinare naveo je nepostojanje kolektivnih ugovora, srozavanje materijalnih prava novinara...

Ključne riječi

Komentara 11

AN
AnteKino
08:41 06.11.2018.

Zar gospodin zovko nije dobio otkaz zbog mobinga kolegice....zastitnik svašta......

DU
Deleted user
08:21 06.11.2018.

Novinar Indexa šta tamo ima novinara.Danas se svatko može nazivati novinarom.Nadam se da neći radi ovoga biti blokiran.

WW
wwwcro
09:17 06.11.2018.

Novinare treba zaštititi. Pogotovo istraživačke novinare koji razotkrivaju korupciju u politici i gospodarstvu. Isto tako najstrože i to zatvorskim kaznama od 5-10 godina treba kažnjavati novinare koji namjerno krivo i lažno izvjestavaju građane te za sve one koji rade protivv interesa države Hrvatske i hrvatskih građana baš poput Srba Šprajca i Stankovića. Takve novinare treba osuditi na doživotnu zatvorsku kaznu jer šteta koju oni prave sa svojim antihrvatskim stavovima je više nego ogromna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije