Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj mustač

Država mora provjeriti sve prije nego odluči nekog izručiti

mustač
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
12.01.2014.
u 21:27

Izvanraspravno vijeće smatra da je u slučaju Zdravka Mustača zastara nastupila 28. srpnja 2008.

“Ovo vijeće smatra da se isključenje provjere dvostruke kažnjivosti odnosi isključivo na materijalnopravne pretpostavke za predaju tražene osobe, a država izvršenja mora provjeriti jesu li ispunjene procesne pretpostavke za predaju tražene osobe, kako za kaznena djela iz članka 10 zakona tako i za ostala kaznena djela koja nisu na listi, no za koje je dopušteno izdati europski uhidbeni nalog.”

Dodatna komplikacija

Piše to među ostalim u obrazloženju odluke kojom je prošlog tjedna izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici odbilo izručenje Zdravka Mustača. Kao što je poznato, Mustačevo izručenje na temelju europskog uhidbenog naloga traži Njemačka zbog sumnje da je 1983. bio umiješan u likvidaciju hrvatskog emigranata Stjepana Đurekovića u Münchenu.

Odluku koja je dodatno zakomplicirala pravnu situaciju u slučaju Josipa Perkovića – kojeg Njemačka također traži zbog sumnje da je bio umiješan u likvidaciju Stjepana Đurekovića te čije je izručenje Županijski sud u Zagrebu odobrio – donijelo je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jadranke Kos. Iz obrazloženja odluke vijeća sutkinje Kos vidljivo je da je njezino vijeće, za razliku od vijeća zagrebačkog Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, zauzelo stav da prije izručenja svojih državljana drugim zemljama hrvatski sudovi ipak trebaju provjeravati jesu li ispunjene sve procesne pretpostavke za to.

U ovom slučaju procesna pretpostavka za neizručenje Mustača bila bi zastara, koja je prema stavu vijeća sutkinje Kos u njegovu slučaju nastupila 28. srpnja 2008. Zastara je po stavu vijeća sutkinje Kos razlog zašto Mustač ne može biti izručen Njemačkoj, jer je, navodi se u obrazloženju odluke, “zastara prema hrvatskom zakonu, što Okvirna odluka omogućuje, obligatoran razlog za neprihvaćanje europskog uhidbenog naloga”.

Lome se koplja

O pitanju zastare i (ne)provjere dvostruke kažnjivosti u javnosti su se i do sada lomila koplja pravnih slučajeva, pa će u konačnici biti zanimljivo vidjeti kakav će stav zauzeti Vrhovni sud. Inače, Anto Nobilo, koji zastupa i Perkovića i Mustača, najavio je da će danas podnijeti žalbu u slučaju Perković. Što se tiče Mustača, ako se tužiteljstvo, koje zastupa Njemačku, ne bude žalilo, odluka će postati pravomoćna i on neće biti izručen Njemačkoj.

Komentara 19

PR
prvacrta
22:54 12.01.2014.

Samo da vidimo to tuziteljstvo koje nece podnjeti zalbu u ponedjeljak za neizrucenje Mustaca. Da vidimo imaju li drugovi hrabrosti montirati sudske procese kao za vrijeme SFRJ...

SE
sestrićna
22:40 12.01.2014.

jel nobilo ide s drugarima za njemačku?

GU
gustirna
22:38 12.01.2014.

mozda cemo saznati u njemckoj kako su tuđman,susak,crvenko......tako naglo dobili rak i umrli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije