Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STARI NOVI PROJEKT

Država kupuje četiri helikoptera za hitnu koju će voditi privatnik

Helikopter hitne
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
14.12.2018.
u 22:52

Pilot-projekt helikopterske hitne uvela je SDP-ova Vlada i tadašnji ministar zdravstva Siniša Varga nakon čije smjene projekt nije nastavljen

Država će kupiti četiri helikoptera za uspostavljanje helikopterske hitne pomoći i uložiti u edukaciju pilota i medicinskih timova, a helikopterskom hitnom upravljat će potom odabrani privatnik.

Javno-privatno partnerstvo model je za koji se zdravstvena administracija odlučila za uspostavu helikopterske hitne pomoći koja je najavljena već od iduće godine, a riječ je o početnom ulaganju u vrijednosti od 34,6 milijuna eura. Je li taj novac osiguran i kreće li helikopterska hitna doista od iduće godine, pitanja su na koja iz Ministarstva zdravstva odgovore nismo dobili. S te su adrese poručili kako je izrađena studija izvodljivosti uspostave helikopterske hitne pomoći za koju je plaćeno 157.900 kuna, a koja prema njihovu odgovoru – nije javni dokument.

– U tijeku je međuresorno razmatranje sadržaja studije te ona ne predstavlja javni dokument, već služi kao podloga stručnom timu u procjeni i donošenju odluke koji bi od mogućih i predloženih modela bio optimalan i najučinkovitiji za Republiku Hrvatsku. On će se odabrati vodeći računa o geografskom položaju, demografskim značajkama i potrebama stanovništva, stanju vozila hitne medicinske pomoći za cestovni prijevoz, brzih brodova te planiranju i educiranju letačke posade i medicinskih timova koji trebaju zadovoljiti potrebe pacijenata u smislu tehničkih i sigurnosnih uvjeta, financijskoj održivosti potencijalnog modela i svim ostalim elementima relevantnima za donošenje strateških odluka od značaja za sve stanovnike Hrvatske – odgovor je Ministarstva u kojemu nije potvrđeno da će helikopterska hitna doista krenuti iduće godine kao ni na koji konkretno način.

Ranije je pak, podsjetimo, u odgovoru Vlade, nakon zahtjeva oporbe za opoziv ministra zdravstva, rečeno da će helikopterska hitna imati tri stalne baze: u Splitu, na Krku i Zagrebu, dok će povremene, sezonske baze biti u Dubrovniku, Slavonskom Brodu i Karlovcu. U istom odgovoru stoji i da je planirano 49 zaposlenika čije će ukupne godišnje plaće biti 2,5 milijuna eura.

Cijeli projekt trebao bi se uspostavljati kroz razdoblje od četiri godine, a nejasno je na kraju i je li spomenutih početnih 34,6 milijuna eura osigurano ili će se za njih tek aplicirati. Nadalje, kad je riječ o brodicama koje spominje Ministarstvo, to je šest brzih brodica za hitnu medicinsku pomoć s vezovima u Malom Lošinju, Rabu, Supetru, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Zbog racionalnog korištenja tog oblika hitne pomoći ističe se opremanje ambulanti na otocima kako bi se na licu mjesta mogle obaviti neke od potrebnih pretraga.

Valja podsjetiti da je pilot-projekt helikopterske hitne uvela SDP-ova Vlada i tadašnji ministar zdravstva Siniša Varga nakon čije smjene projekt nije nastavljen, nego je hitan prijevoz helikopterima vraćen MORH-u, kako funkcionira i danas.

Komentara 14

GO
goran2hr
23:47 14.12.2018.

Stvarno, "morske" ideje, koje još smrde na muljažu! Kad se već niste sami sjetili, evo, ionako plaćeni državnim novcem, helikopteri ne idu privatniku, već ostaju pod MUP-om, MORH-om ili čak ministarstvom zdravstva i već ste uštedjeli ono što bi bio profit privatnika. Mala paralela, tako ste razminiranje prepustili privatnicima, umjesto da to odrade MUP i MORH (koji su već ionako imali potrebne kadrove). Rezultat, utučeni novci, a mina se (23 godine nakon rata) nismo riješili. Prvo što od države treba izvući još novaca, a drugo, kada izvade iz zemlje zadnju minu, ta poduzeća i njihovi gazde, mogu staviti lokot na vrata.

DU
Deleted user
08:05 15.12.2018.

Pored 53 helikoptera kojima država raspolaže oni idu kupiti još, opet su ih maheri uspjeli nagovoriti.

GV
golub Vaso
04:58 15.12.2018.

znači država ulaže u sve, a privatnik bere pare bez uloga i rizika, živjela banana država RH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije