Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Držali smo se za ruke i koračali, znali smo da idemo u smrt"

- Počeli smo se opraštati od života. Pomislio sam da više nikada neću vidjeti djecu i ženu, kaže I. Mujić, koji je sa 51 sumještaninom natjeran u minsko polje.
19. listopada 2010. u 11:57 44 komentara 44 prikaza
lovas

- Nismo znali gdje idemo i na što nas tjeraju. Kada smo došli na minsko polje natjerali su nas da se primimo za ruke, raširimo i da pješice krenemo kroz polje. Ubrzo smo naletjeli na mine. Znali smo da smo osuđeni na smrt – prisjeća se Ivan Mujić, jedan od onih koji su preživljeli minsko polje u koje su okupatorske postojbe prije 19 godina, 18. listopada 1991. godine, natjerali 51 mještanina Lovasa.

Rekli smo zbogom životu

U jednom od najstrašnijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu poginuo je 21 civil, a njih 14, među kojima je i Mujić, su ranjeni. Dan prije stravičnog zločina mještani Lovasa zatočeni su u radionici Poljoprivredne zadruge Lovas, a nakon cjelodnevnog mučenja poredani su u kolonu i natjerani u minsko polje koje su postavili pripadnici JNA. – Počeli smo se svako na svoj način opraštati od života. Pomislio sam da više nikada neću vidjeti svoju djecu i ženu – prisjeća se Mujić. Ranjenici su prevezeni u Dom zdravlja u Šid gdje se, kako je rekao Mujić, nastavilo maltretiranje. Toga dana, prisjećaju se mještani, nastavilo sa ubijanjem civila koji su mučeni po kućama, podrumima, u dvorištima, na ulicama.

Krivcima se sudi

– Kada god dođu ti dani, ne bude mi dobro i prisjećam se svih tih stradanja, zlostavljanja i iživljavanja. Obrana Lovasa je pala 10. listopada, nakon toga su nas pripadnici JNA, domaći Srbi i pripadnici paravojne postrojbe Dušan Silni maltretirali na sve moguće načine – kaže Ivan Mujić. Tijekom 1991. godine u Lovasu je ubijeno 87 mještana, a još ih se troje vodi kao nestalo. Za stravične zločine u Lovasu okrivljeno je 14 osoba, među njima su i pripadnici domaćih Srba, paravojne postrojbe Dušan Silni, ali i pripadnici JNA koji su i postavili mine u minskom polju – Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe Dušan Silni – Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis. Postupak se vodi u Beogradu i Vukovaru.

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Pokoj im duši, a \"komšije\"...nek sam uživaju u svome Bosporu i nek tam i ostanu !!!

 • Lisnjak:

  Ovo bi trebali komentirat samo Srbi. Zbog toga nemam komentara.

 • virko_om:

  Yujosipovića i Tadića provesti kroz isto obnovljeno minsko polje.