Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radionica u vinkovcima

Drvoprerađivači učili kako povećati konkurentnost

drvo
Igor Kralj/PIXSELL
21.01.2014.
u 13:35

U radionici je predstavljen ID:WOOD projekt i analiza stanja na tržištu drvnih proizvoda, a bilo je riječi i o najnovijim aktivnostima Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije, kao i o projektu Centra kompetencija za slavonski hrast koji je nedavno pokrenut u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

U okviru projekta ID:WOOD kojega financira Europska unija s ciljem grupiranja znanja iz inovacija i dizajna u drvnom sektoru na području jugoistočne Europe, čime se pomaže u povećanju konkurentnosti, u Vinkovcima je danas održana radionica Kako poboljšati konkurentnost drvnog sektora sredstvima iz EU fondova na kojoj su sudjelovati predstavnici Hrvatskih šuma, Šumarskog fakulteta iz Zagreba, Udruge proizvođača peleta, briketa i drvne biomase, te partneri na projektu lokalna razvojna agencija PINS iz Skrada i Hrvatski drvni klaster iz Zagreba.

U radionici je predstavljen ID:WOOD projekt i analiza stanja na tržištu drvnih proizvoda, a bilo je riječi i o najnovijim aktivnostima Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije, kao i o projektu Centra kompetencija za slavonski hrast koji je nedavno pokrenut u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovarsko-srijemske županije Hrast.

Prije početka radionice održati će se radni sastanak donositelja odluka u drvnom sektoru Vukovarsko-srijemske županije, a na kojemu je potpisana zajednička Izjava o doprinosu razvoju drvnog sektora u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Župan Božo Galić je istaknuo potrebu udruživanja i zajedničkog izlaska na tržište lokalnih drvoprerađivača pa je Drvni klaster već opravdao svrhu postojanja jer je već pokrenuo neke projekte.

Ivan Rimac, direktor Hrasta je podsjetio da je projekt kojemu je prioritetni cilj poticanje inovacija i poduzetništva, vrijedan 1,7 milijuna eura.

- Problem kod naših drvoprerađivača je što imaju nesporazume s Hrvatskim šumama, a mi na to ne možemo utjecati. Problem je i niska razina tehnologije i inovacija kod naših drvoprerađivača zbog čega su oni nespremni za privlačenje ulaganja - kaže Ivan Rimac, a Zvonimir Petrić, tajnik i menadžer Drvnog klastera Vukovarsko-srijemske županije kaže da je u Klaster udruženo 25 članica i većina ih ima probleme, ali su neke, poput Spačve, uspješno proveli predstečajnu nagodbu dok jednoj članici to nije uspjelo i završila je u stečaju.

- Imamo dva velika proizvođača peleta i najveći dio proizvodnje odlazi u izvoz jer kod nas nema zanimanja za ovaj jeftiniji i čistiji energent. Zato mi drugim zemljama omogućujemo da koriste jeftinije energente i imaju čistiji zrak - rekao je Petrić.

>> Hrvatske vrtne kućice od 16 do 27 kvadrata osvajaju Veliku Britaniju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije