Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.12.2018. u 14:30

Godinama se govori da je nezadovoljstvo mladih tempirana bomba koja samo što nije eksplodirala, ali se ne čini ništa konkretno da bi se zaustavila eksplozija

Dvije trećine talijanske mladeži u dobi od 18 do 34 godine (ispitivanja je koncem 2018. provela agencija Demopolis) drže da će živjeti lošije od prethodne generacije, a samo 12 posto drži da će živjeti u boljem društvenom i ekonomskom položaju od svojih roditelja.

Istraživanje provedeno 2011. pokazivalo je da 57 posto diplomiranih i 56 posto mladih bez fakulteta drži da će posao morati tražiti u inozemstvu. Stanje se u sedam godina pogoršalo. U Italiji ima oko tri milijuna mladih u dobi od 18 do 34 godine koji su digli ruke od svega: ne uče i ne rade.

Njih oko 100.000 godišnje odlazi u inozemstvo. Godinama se govori da je nezadovoljstvo mladih tempirana bomba koja samo što nije eksplodirala, ali se ne čini ništa konkretno da bi se zaustavila eksplozija. Uostalom, mladi su manjina koja nije bitna za izborne rezultate. Je li se pitalo mlade što im smeta? Jest, ali ne samo da je riječ o standardnim pitanjima iz kojih se ne vidi njihova zabrinutost, nego se ni ne reagira na njihove odgovore.

Zamislite, mladi ne traže jeftinije vrtiće ili besplatne pelene, već borbu protiv korupcije. Čak 91 posto mladih drži da je korupcija rasprostranjena, a njih 60 posto drži da i ne postoje valjani instrumenti za suzbijanje toga društvenog zla. Potrebno je uvesti strože zatvorske kazne (smatra 68 posto mladih) za korumpirane, te žele veću transparentnost u državnoj službi i posebno pri javnim natječajima. Ne žele kažnjavanja onih koji prijave korumpirane. Mladi (51 posto) bi zasigurno prijavili korupciju, a još njih 39 posto bi to “vjerojatno učinilo”, dok bi samo devet posto šutjelo.

Dvije trećine mladih Talijana drži kako karijeru u poslu mogu ostvariti jedino u inozemstvu i zbog toga odlaze iz Italije. I upravo kod istog postotka mladih nestala je riječ “nada”.

Možemo se zgražati nad odlascima mladih, možemo govoriti da to čine zbog nekih ideologija, gubljenja vjerskih i ostalih vrijednosti itd., ali osnovno je da mladi ne vide budućnost u korumpiranoj državi u kojoj je veza važnija od znanja i sposobnosti. Društvo možda i razmišlja o mladima, ali ne mladenački, odnosno ne na njihov način.

Pogledajte videokomentar Silvija Tomaševića o vulkanima

Ključne riječi

Komentara 1

AN
anthropos
18:15 29.12.2018.

Političari, svi od predsjednice i premijera, namecu svoje interese i pokvarenost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije