Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Nema miješanja: Druga doza mora biti isto cjepivo kao i prva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
16.03.2021.
u 23:49

Prema dostavljenoj dokumentaciji, osoba je imala brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda – priopćila je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Okolnosti koje su nemali broj zemalja navele da privremeno zaustave cijepljenje Oxford-AstraZenecom navode među ostalim i na pitanje docjepljivanja osoba koje su primile jednu dozu tog cjepiva.

Činjenica je da se docjepljivanje drugom dozom treba obaviti istim cjepivom koje je aplicirano u prvoj dozi pa se tako i osoba koja se cijepila AstraZenecom ne može docijepiti nekim drugim cjepivom, potvrđuje i doc. Krunoslav Capak. Protokoli cijepljenja ne predviđaju odstupanja ili miješanje raznih vrsta cjepiva. U Hrvatskoj je upotreba AstraZenece počela 8. veljače, a docjepljuje se nakon dvanaest tjedana, što znači da se druge doze trebaju početi davati tek početkom svibnja.

Stručna skupina HALMED-a i HZJZ-a jučer je utvrdila da uzročno-posljedična povezanost cjepiva AstraZeneca i nuspojave u slučaju 91-godišnje žene preminule od tromboembolije tri dana nakon cijepljenja nije vjerojatna.

– Prema dostavljenoj dokumentaciji, osoba je imala brojne visoke čimbenike rizika koji su vjerojatniji uzrok plućne embolije i posljedično smrtnog ishoda – priopćila je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

Zaključak su donijeli temeljem detaljnog pregleda svih dostupnih podataka o zdravstvenom stanju osobe i drugim lijekovima u terapiji, otpusnih pisama, potvrde o smrti u kojoj je kao uzrok smrti navedena plućna embolija te usporedbe s dostupnim epidemiološkim podacima. Povezanost između primjene pojedinog cjepiva i nuspojave ocjenjuje se kao: sigurna, vjerojatna, moguća, nije vjerojatna ili povezanost nije moguće ocijeniti.

Ključne riječi

Komentara 15

SO
Sir Oliver
23:57 16.03.2021.

Mene nekako puno više od cjepiva zabrinjava to što je gorivo poskupjelo već četvrti put u posljednih pet tjedana!

SJ
Sve je uzalud
04:06 17.03.2021.

......nedajte se cijepiti.. izvoljevajte....malo rusko malo kinesko malo Astra....pa opet rusko pa Pfizer....pa malo Moderna....da Plenković pukne sa Stožerom....sad je važno da se ne cijepite...kad procepljenost bude preko 60% onda nastaje zlostavljanje i tiranija...zabrane...dok ste većina necijepljenih dotle ste u u prednost...neka njište ko mazge...samo ih mirno slušajte i gledajte...nema više onih holywoodskih scena sa respiratorima umorili su se....

OK
okvarbudovič
01:30 17.03.2021.

prodajem cetiri metara drva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije