Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža iz Grčke

Drug Tsipras uvjerio Grke da on drži ključ za krizu u EU

Leftist Syriza party leader and winner of the Greek general elections Alexis Tsipras talks on the phone at this office at the party's headquarters in this handout photo released by the Syriza press office in Athens, Greece September 20, 2015. Greek leftis
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
22.09.2015.
u 07:00


Čak i oni koji su ga se nedavno odrekli, ponovno su stali uz "druga Tsiprasa"

Kad kiša padne u Ateni, kao što je pljusnula jutro nakon izbora, turistički dijelovi i mnoge ulice poplave. Pretvore se u rijeke i gotovo potpuno blokiraju promet. Ovo je još samo jedan od vrlo slikovitih primjera kako stvari funkcioniraju u ovoj zemlji. I dok još nose sandale i koračaju kroz vodu, Grci jedni drugima žele sretan novi početak. Za Grke je sve novi početak. Vrlo je nepristojno ne čestitati početak dana, tjedna ili mjeseca.

Ekstremno lijevi populist

To što je Alexis Tsipras ponovno prikupio glasove većine, usprkos više od 45 posto glasača koji su apstinirali, govori jako puno o psihologiji i mentalitetu grčkoga naroda.

Još osamdesetih kada je Andreas Papandreou s PASOK-om šarmirao i gotovo začarao naciju, svaka pogreška mu se opraštala. Grčki analitičari kažu da se takva čudna ljubavna veza između naroda i političara događa po drugi put. Ljudi su zaljubljeni u Tsiprasa i ne vide nijednu drugu političku osobu na njegovu mjestu. Ispostavilo se da ga sada vole čak i oni koji su ga se odrekli – ponovno su uz njega.

Na proslavi trijumfa Syrize pojavio se i desničar Panos Kammenos, vođa stranke ANEL, s kojom je Tsipras u prethodnom mandatu koalirao. Svima je bilo jasno da će se koalicija ponoviti. Iako je Kammenos tijekom kampanje naglo ponovno počeo nositi kravatu (u Grčkoj jasan simbol konzervativnih ili desno orijentiranih stranaka) te u TV spotu učio dječaka kako pisati desnom rukom, na proslavi se pojavio bez kravate.

– Izgleda da mu je draže pisati lijevom rukom, samo neka je u vladajućoj koaliciji – prokomentirao je Apostolis Kapsis, čovjek koji je desetljećima gorljivo podržavao PASOK, no na ovim izborima podržao je Tsiprasa.

Populizmom i davanjem grčkom narodu ideje o tome da će upravo oni biti pokretači promjena u Europi, pridobio je one koji su se kolebali. Grčki ponos biti prvi u nečemu, izumitelj demokracije, filozofije, farmacije, medicine, astronomije, politike uopće (sve su ovo, na koncu, grčke riječi) karta je na koju će uvijek, pa i krajnji ljevičari, zaigrati. To što su ga podržali ljevičari iz Španjolske i Italije na predizbornom skupu, ali i na samoj proslavi govori puno o tome kako on želi postati uzor svim ljevičarima.

Eustatia, vlasnica male tvornice ručno rađenih suvenira koja je ignorirala izbore, kaže da će svi mali poduzetnici lagano zatvarati svoja poduzeća. Ne vidi mogućnost opstanka u političkom kolu koje se iznova ponavlja, zemlje čija infrastruktura i industrija doslovce ne postoji, zemlje koju je birokracija dovela do mentalnog sklopa kako je dobro da netko drugi donosi odluke, upravlja ili vlada.

Predstavljat će i Cipar u EU

Mladi su većinom podržali Tsiprasa, no najveći dio mladih nalazi se među onih 45 posto koji nisu izašli na izbore. Alexan Atamian kaže kako je već izvadio posebnu dozvolu za rad kao zaštitar na Cipru. Kaže kako bi išao i dalje, no Cipar je jedina zemlja koja također ima grčki za službeni jezik. Koliko je isti taj Cipar povezan s Grčkom govori i podatak kako će ponovni premijer Alexis Tsipras u srijedu nazočiti izvanrednom sastanku Europskog vijeća o pitanju migranata i izbjeglica gdje će predstavljati Cipar, jer ga je to zamolio ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, inače potpuno drukčijih političkih uvjerenja.

Što se tiče vremenskoga okvira izvanrednih izbora, to je također dio Tsiprasove strategije. Računi iz poreznog ureda stići će na adrese građana nakon pobjede, slavlja i mahanja stranačkom zastavom. Novi, veći porezi, novi PDV za egejske otoke, porezi na vlasništvo – što je Tsipras obećao ukinuti, no ipak – trebaju biti plaćeni do 30. rujna. Sve ovo je dio svakodnevice Grčke. Viši cilj gospodina, ili kako sam inzistira, druga Tsiprasa, bit će jasan tek kad se i ovo malo preostale strasti smiri.

>> Tsipras: Sutra počinje kraj teških vremena

>> Syriza osvojila 145 od 300 mjesta u parlamentu, s Neovisnim Grcima slaže koaliciju

Ključne riječi

Komentara 2

PP
pp
12:26 22.09.2015.

Jad i bijeda. I ne, nije riješenje puno raditi, štediti, učiti, odricati se da bi se izašlo iz bijede, nego odabrati Tsiprasa! I Tsipras će sve riješiti, uostalom već se dokazao i pokazao. Čestitke grčkom narodu na odabiru.

Avatar superhik74
superhik74
14:47 22.09.2015.

Drug Tsipras je vec poceo vracati "dug" Njemackoj, pustanjem nekoliko stotina tisuca izbjeglica u pravcu Frau Merkel. Drug Tsipras itekako drzi kljuceve samo sto to placeno "novinarstvo" ne smije otkriti pa onda bauljaju stare otrcane parole vec odavno istrosene u ispiranju mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije