Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deurov nasljednik

Dražimir Jukić na čelu Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi

Dražimir Jukić,branitelji
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
08.03.2015.
u 14:55

Riječ je o 48-godišnjem dragovoljcu i invalidu Domovinskog rata, rodom iz Livna

Nakon što je dosadašnji predsjednik Ante Deur izabran na poziciju savjetnika za branitelje predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi preuzeo je Dražimir Jukić, koji je na izbornom saboru ZUV HGP izabran jednoglasno. Riječ je o 48-godišnjem dragovoljcu i invalidu Domovinskog rata, rodom iz Livna. Svoj impresivni ratni put otpočeo je kao pripadnik Prve gardijske brigade "Tigrovi", a daljnjim ustrojenjem i razvojem Hrvatske vojske priključio se Sedmoj gardijskoj brigadi "Pume“. Tijekom Domovinskog rata prošao je ključna bojišta, a prilikom ranjavanja 1993. godine u akciji kod Pristega izgubio je lijevu nogu.

Teško ranjavanje, međutim, nije ga spriječilo da se nakon samo dva mjeseca vrati na ratište te da 1994. godine, sudjelujući u operaciji „Zima 94“, cijelu Dinaru propješači s protezom. Inače, ranjen je kao zapovjednik izvidničke satnije, a u postrojbu se vratio jer je želio pomoći svojim suborcima. Nakon sudjelovanja u operaciji "Oluja" ostao je djelovati u sustavu MORH-a sve do 1999. godine kada je umirovljen. Poslije umirovljenja, Jukić je otvorio građevinsku tvrtku sa četrdesetak zaposlenih, no i sam je vozio kamion, brinuo se o radnicima, tražio poslove.

– Nisam želio biti pasivan, nego dati svoj doprinos razvoju društva. Najveća je opasnost umiroviti mladoga čovjeka i onda mu na taj način poslati poruku da je bezvrijedan, a on je još vitalan. Polazim od sebe, još sam mogao raditi u Hrvatskoj vojsci, ali je donesen takav zakon da osobe s invaliditetom ne mogu biti profesionalci. Upravo sam sve to demantirao svojim radom i načinom života – izjavio je Jukić.

Otac je četvero djece, danas vodi obiteljski hotel u Stobreču, a javnosti je postao poznat kao sudionik prosvjeda u Savskoj 66, gdje sudjeluje od prvog dana.

Unazad tri godine, Zbor gardijskih postrojbi aktivno ukazuje na probleme braniteljske populacije, ne libeći o njima govoriti u javnosti s posebnim naglaskom na zaštitu dostojanstva Domovinskog rata i branitelja. Zbor je također jedan od glavnih organizatora braniteljske konvencije u Lisinskom, gdje su branitelji poslali jasnu poruku vladajućima, ali i svim ostalima koji su bili na vlasti i koji će tek doći.

>> Branitelji: I dalje ne vjerujemo Glavaševiću, izmanipuliran je

Komentara 15

Avatar emilsali
emilsali
04:56 09.03.2015.

Ko njih finansira je mnogo vaznije .... a to sto Ovakvi kazu i zele to i ptice vec znaju...!!!

Avatar emilsali
emilsali
04:59 09.03.2015.

i Oni polako spremaju neku Satorcinu !!!!

MO
mojazemlja
20:16 08.03.2015.

Odličan vojnik,odličan domoljub.Odličan izbor.A onima kojima ne odgovara,eto vama Mrak i Milanka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije