Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ređenje

Dražen Kutleša ustoličen za novog Porečko-pulskog biskupa

Dražen Kutleša (1)
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/3
10.12.2011.
u 14:32

Papa Benedikt XVI. mons. Dražena Kutlešu biskupom je imenovao još 17. listopada, a danas mu je u potpunosti povjerena nova služba

Danas je u porečkoj Eufrazijevoj bazilici zaređen svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije mons. Dražen Kutleša za biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije. Dražena Kutlešu je biskupom koadjutorom Porečke i pulske biskupije imenovao Papa Benedikt XVI. još 17. listopada, čime mu je i prije današnjeg ređenja, u potpunosti povjerena nova služba. U pozadini današnje velike crkvene svečanosti, gdje su uz zaredatelja, pročelnika kongregacije za biskupe Mare Ouelleta, mons. Draženu Kutleši kao suredatelji bili Porečki i pulski biskup Ivan Milovan te Mostarsko-duvanjski Ratko Perić, zapravo je priča o Dajli i kažnjavanje neposluha biskupa Milovana, zbog čega mu je Papa Benedikt XVI. imenovao nasljednika.

Novi će biskup koadjutor Porečke i pulske biskupije tako imati posebne ovlasti i pravo nasljeđivanja biskupa Milovana, kojemu je Vatikan na taj način zapravo izrekao tihu sankciju. Slučaj Dajla ovoga je ljeta prilično uznemirio hrvatsku javnost, a odnosi na relaciji Hrvatska-Vatikan zahladili su se u trenutku kada je biskup Milovan odbio potpisati odluku kardinalske komisije koju je osnovao Benedikt XVI., a koja je išla u korist talijanskih Benediktinaca iz Praglie. Naime, Benediktinci su željeli povrat župne crkve, samostanskog kompleksa i vrijednog zemljišta u Dajli, premda su u skladu s Osimskim sporazumom dobili zakonsku odštetu za veći dio nekretnina u
nekadašnjoj SFRJ, dok za ovaj dio imovine odštetu nisu željeli primiti.

Biskupa Milovana je zbog odbijanja potpisivanja odluke kardinalske komisije Papa Benedikt XVI. na trenutak suspendirao i imenovao posebnog izaslanika, španjolskog biskupa Norberta Villu da umjesto njega potpiše sporni dokument, no nakon što je cijeli slučaj izašao u javnost, biskup Milovan se i dalje protivio toj odluci i zatražio pomoć države. Imenovanjem Kutleše za biskupa koadjutora Porečke i pulske biskupije biskup Milovan nije potpuno smijenjen, ali su prema kanonskom pravu
Kutleši povjerene velike ovlasti, inače dobrom poznavatelju funkcionranja vatikanske administracije i upravo kanonskog prava, kojeg je doktorirao na papinskom sveučilištu Urbanianumu. Vjerojatno je da će Vatikan pričekati nekoliko godina do stjecanja uvjeta za umirovljenje biskupa Milovana. U vrhu istarske crkve došlo je do smjene, jer osim što je papa biskupu Milovanu imenova nasljednika, zapravo je „amenovao“ tko će upravljati Biskupijom.

Na današnjoj je svečanosti ređenja mons. Kutleše bio i kancelar Porečke i pulske biskupije Ilija Jakovljević, kojemu je zbog slučaja Dajle i gorljivog zagovaranja stavova istarskih svećenika, izvjesno vrijeme bilo zabranjeno istupati u javnosti, a govorilo se i da ga je biskup Milovan smijenio.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić danas je na obredu biskupskog ređenja poručio mons. Kutleši – Dražene, nećeš moći sam, bez pomoći biskupa Milovana i istarskih svećenika. I zaređeni biskup koadjutor je u svom obraćanju okupljenima kazao kako je ova Biskupija u svojoj povijesti i nedavnoj prošlosti primila brojne rane, a pravi je lijek u molitvi, opraštanju i radu za opće dobro. Na misi i obredu biskupskog ređenja, uz brojne je vjernike, biskupe, svećenike, obitelj i rodbinu mons.
Kutleše, bio je i istarski župan Ivan Jakovčić. Bilo je veličanstveno, predivno je biti ovdje, čestitam biskupu koadjutoru, poznajem ga već neko vrijeme i vjerujem da ćemo odlično surađivati kao što smo surađivali s biskupom Milovanom i prijašnjim biskupima, rekao je Jakovčić prisjećajući se vremena kada je bio ministrant. Na pitanje o Dajli, Jakovčić je bio rezolutan.

– Za mene je to pitanje iza nas, jasno u pravnom i bilo kojem drugom smislu i želim vjerovati u našu suradnju s biskupom koadjutorom, s njime želimo dobre odnose na dobrobit svih koji žive u Istarskoj županiji, a osobito vjernika – zaključio je Jakovčić.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
15:41 10.12.2011.

Hrvatskoj crkvi se ,,MORA\" oduzeti sva imovina,ako treba i same crkvene zgrade se triba oduzeti!!! Ja sam osobno vijernik ali Bozanicu i ovom Papi, ja niti rici ne virujem.Malo tko je pokazao takvu POHLEPU kao Vatikan u slucaju DAJLE ilii kao Bozanic IZDAJU u ovom slucaju.... Zapravo,kako i na koji je nacin crkva uopce dolazila u ovakve posjede???? Hvaljen Isus i Marija!!!!!

Avatar kobra11
kobra11
16:03 10.12.2011.

10.12.2011. u 15:41h volimsvoje je napisao/la: Hrvatskoj crkvi se ,,MORA\" oduzeti sva imovina,ako treba i same crkvene zgrade se triba oduzeti!!! Ja sam osobno vijernik ali Bozanicu i ovom Papi, ja niti rici ne virujem.Malo tko je pokazao takvu POHLEPU kao Vatikan u slucaju DAJLE ili kao Bozanic IZDAJU u ovom slucaju.... Zapravo,kako i na koji je nacin crkva uopce dolazila u ovakve posjede???? Hvaljen Isus i Marija!!!!! ,,,,,,, To su probali u Spanije pa su dobili \"gradjanski rat\" odnosno sve to Vatikan iscenirao i doveo fasistu Franka na vlast.

Avatar kobra11
kobra11
15:16 10.12.2011.

Papa Benedikt XVI. mons. Dražena Kutlešu biskupom je imenovao još 17. listopada, a danas mu je u potpunosti povjerena nova služba 19.01.2008 Papa Benedikt XVI odmah je potvrdio izbor \"crnog pape\" Adolfo Nicolas (71) (kako često zovu jezuitskog generala ia i po boji odjeće, ali i po doživotnom mandatu) Dvadeset i deveti nasljednik sv. Ińiga de Loyole je Španjolac,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije