Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Drastične kazne za navijače: Kraj fantomkama, za poticanje na tučnjavu do 60 dana zatvora

Ministarstvo unutarnjih poslova pustilo je u javnu raspravu izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji donosi stroža pravila za navijače
16. listopada 2019. u 09:31 41 komentara 5717 prikaza
Ilustracija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu pustilo izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji donosi stroža pravila za navijače. Njima je, primjerice, do sada bilo zabranjeno maskiranje kako bi na utakmicama prikrili svoj identitet, što se po zakonu kažnjava novčano između od dvije do 15 tisuća kuna ili zatvorom do 30 dana. Ubuduće, međutim, kod sebe uopće neće smjeti imati “odjevne predmete čija je namjena, pored osnovne namjene, i za prikrivanje identiteta”. Iako bi ovakva stipulacija mogla značiti i zabranu, primjerice, navijačkih šalova, koji se često koriste za maskiranje, iz MUP-a su nam objasnili da će se u praksi to odnositi isključivo na “razne vrste odjevnih predmeta pogodnih za maskiranje”, poput raznih maski, tzv. „fantomki“, potkapa i sl., kao i jakne s ušivenim maskama ili fantomkama.

Poljud i Maksimir PROMJENA DOMAĆINSTVA EKSKLUZIVNO! Rujevica otpada! Doznajemo gdje ćemo ugostiti Slovačku

Drastične kazne

Do 15 tisuća kuna ili 30 dana zatvora već se kažnjava i pokušaj ulaska u sportski objekt pod utjecajem alkohola u količini većoj od 0,5 promila, a sada se kao zaseban prekršaj s istom zapriječenom kaznom propisuje i izbjegavanje alkotestiranja ili testiranja na drogu.

Fantomke | Autor : MUP/Ilustracija Foto: MUP/Ilustracija

Prekršajem će se ubuduće smatrati i “pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, športaše i druge osobe”, kao i oštećenje ili uništavanje dijelova športskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine. Za te je prekršaje MUP predvidio istu kaznu kao za, primjerice, bacanje predmeta ili upad na travnjak ili iskazivanje mržnje, od 5000 do 25.000 kuna ili zatvor u trajanju od 30 do 60 dana.

Iako bi se “poticanjem na tučnjavu” u nekim slučajevima moglo smatrati i navijanje, u MUP-u objašnjavaju da im je namjera isključivo osigurati primjereno kažnjavanje fizičkih sukoba, koje sada nije obuhvaćeno ovim, nego Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. A zastarjele odredbe tog zakona za ovu vrstu prekršaja predviđaju kaznu od 50 do 350 DEM (oko od 170 do 1300 u kunskoj protuvrijednosti). MUP ističe i da će ovakvo rješenje pomoći udaljavanju navijača sklonih tučnjavama sa stadiona.

Hrvatski navijači ANKETA Odluka HNS-a pokrenula lavinu reakcija: Javili se Riječani, Dalmatinci, Zagrepčani, Slavonci...

“Novčane kazne propisane Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kreću se od 1,000.00 do 25,000.00 kuna za prekršaje iz članka 4., a kazne zatvora propisane su u trajanju do 60 dana. Sigurnosni pokazatelji upućuju na to da su u navijačkim tučnjavama rijetko ostvarena obilježja kaznenog djela (zbog propisanih visokih kazni zatvora) te je vraćanje tučnjave s obilježjima prekršaja u Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima iznimno važno zbog mogućnosti izricanja sudskih zabrana prisustvovanja određenim natjecanjima, što bi zasigurno djelovalo na smanjenje pojavnosti ovog protupravnog ponašanja”, objašnjavaju iz MUP-a.

Fantomke | Autor : MUP/Ilustracija Foto: MUP/Ilustracija

Navijače kojima su izrečene zaštitne mjere, a zatekne ih se na utakmicama ili u prostoru sportskog objekta ili ih se uoči na videosnimkama, do sada se odvodilo prekršajnom sucu, a ubuduće će se prema njima postupati po Zakonu o kaznenom postupku.

Redari obvezni

Prekršajna politika ne pooštrava se samo prema navijačima nego i prema organizatorima sportskih natjecanja. Organizatore koji na zahtjev policije ne ograniče broj ulaznica u prodaji novčano će se kažnjavati između 10 i 50 tisuća kuna ako je organizator fizička, odnosno od 50 do 250 tisuća kuna ako je pravna osoba. Ista kazna organizatoru slijedi ako na natjecanju nema redarsku službu ili dovoljan broj redara. Iako u obrazloženju zakona navode da su ga inicirali i izgredi naših navijača u inozemstvu, u MUP-u napominju da te izgrede Hrvatska ne može procesuirati.

VIDEO Sukob navijača:

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Kukumar:

  Opet krivo....kazna mora biti samo zatvorska ..min 3 mjeseca za bilo sta od navedenog...a rjesenje provedeno instatno...3 dana max...drugi pur..6 mj..treci put godina...pa cete vidjeti kako se razmislja kad se mora.

 • domxerex:

  Divljacima recidivistima zabraniti doživotno prisustvovanje bilokakvim sportskim aktivnostima (čak i srednja i osnovna škola). Ako pak nekoga ozlijede ili počine veću materijalnu štetu treba ih poslati na preodgoj radnom terapijom pošumljavanja goleti Mosora, Velebita, Biokova, Dinare, ...

 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  Treba unijeti u zakon i odredbu da se sva učinjena materijalna šteta solidarno raspodjeli na uhvaćene počinitelje i naplati na bilo koji način, ovrhom ili prisilnim radom