Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGOTRAJNA SUŠA

Dramatično stanje u Brinju, mještani bez vode: 'Ne znam bi li plakala ili bi se umivala'

Brinje: Op?ina u Li?ko-senjskoj županiji
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
22.10.2022.
u 23:02

Načelnik Zlatko Fumić kazao je kako je situacija ozbiljna, a pomoć će morati tražiti od Hrvatskih voda i Vlade jer se radi o velikim iznosima

Dugotrajne suše uzrokovale su dramatično stanje u Brinju u Lici, a mještani govore kako je situacija postala neizdrživa.

- Evo dva dana je nije bilo, skoro tri dana, to je na kapaljku išlo ili ništa, tako da stvarno loše. Niti imamo neki rezervoar da se može uzeti ili neki kontejner, jer mi neki nemamo štedne tu. To je jako nezgodno, prvo za osobnu higijenu. Skupljam u flaši, baš je ružno - ispričala je mještanka Ankica Novak.

- Gdje da se operemo?! I onda kao počne vodica malo curiti pa zrak nabijaju, brojilo se vrti i nabijaju nam, morate sve platiti. A kako da se operemo sad, kako da legnem u krevet?! - nadovezuje se Zdenko Novak, prenosi RTL.

Isto govori i majka dvoje djece Katarina Holjevac.

- Jako teško funkcioniramo. Borimo se kako znamo i umijemo. Vani imamo bačvu od 1000 litara koju sam kupila. Načelnik mi je obećao još jednu od tisuću litara. Spojila sam bačvu prirodnim padom na mašinu da mogu prat robu - ispričala je.

- Ne znam bi li plakala ili bi se umivala. Teško je, 21. je stoljeće, mi se peremo kao da smo prije 50 godina, sastavni dio života su nam kante, kanisteri, boce - dodaje.

Načelnik Zlatko Fumić kazao je kako je situacija ozbiljna, a pomoć će morati tražiti od Hrvatskih voda i Vlade jer se radi o velikim iznosima.

- Mnogi privatnici su nagovijestili da će čak prestati s radom. najavljuju se i otkazi za djelatnike, jer se stvaraju gubitci. Jedna mreža je stara preko 100 godina, a druga četrdesetak. Mreža je preko 300 kilometara, a naš proračun je mali. Nama bi za sanaciju mreže trebalo preko 50 milijuna kuna. Da dobijemo i 50 posto ja bi bio zadovoljan - poručuje.

Situaciju dodatno komplicira to što je čelnica Hrvatskih voda dala otkaz prije osam dana.

- Velika je hajka na nju, teško će se netko javiti na natječaj kad zna koliko je problem velik - objašnjava načelnik.

>> VIDEO Detalji užasa u Sisku: Čuo se jak tresak i plač, mještani su u šoku. U tragediji poginuli vlasnik obrta (38) i radnik (22)

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
00:06 23.10.2022.

Neshvatljivo i neprihvatljivo. Vlada dobiva velike novce od EU u razne investicijske svrhe pa neka odvoje koji milijun za njih i naprave im duboke bušotine sa el. crpkama i skupnim betoniranim rezervuarima ispod zemlje u okolnom području i spoje ihh na postojeći sustav. Što da čine, žaliti se upravi vodovoda i kanalizacije. Prije 2000 godina su Rimljani gradili akvadukte za svoje stavnovnike, ovi naši danas u 21 stoljeću bleje u prazne investicije.i pune svoje đepove. U onom hotelu dole desno na fotki je bila stacionirana 111 riječka brigada i ja u njoj. Neka im novi vodovodni sustav, bude zahvala za gostoprimstvo naše legendarne brigade. Bilo je i onda suše, ali i vode i ljubaznosti stavnovnika. Sramotno je ovo danas što se događa..

DU
Deleted user
23:09 22.10.2022.

Iselite se iz te selendre...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije