Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD IM SE TO NIJE DOGODILO

Dramatičan kolaps cijene nafte u Americi: Barel prvi put u povijesti pao ispod nule

Strmoglavi pad cijene nafte na američkom tržištu
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
20.04.2020.
u 20:34

Kolaps cijene američke nafte posljednja je u nizu naznaka stvarne dubine krize u koju je svijet upao zbog globalne pandemije novog koronavirusa, koji se pojavio i proširio iz Kine.

U Sjedinjenim Američkim Državama događa se potpuni kolaps cijene nafte, koja se u trenucima pisanja ovog teksta trži po cijeni ispod nula američkih dolara po barelu. To u prijevodu znači da proizvođači nafte u Americi plaćaju kupcima da kupe naftu na tržištu s rokovima isporuke u svibnju. I to se događa prvi put u povijesti trgovanja američkom naftom.

Kolaps cijene američke nafte posljednja je u nizu naznaka stvarne dubine krize u koju je svijet upao zbog globalne pandemije novog koronavirusa, koji se pojavio i proširio iz Kine. 


 

Grafički prikaz nevjerojatnog slobodnog pada cijene nafte u Americi

Razlog današnjeg dramatičnog pada na američkom tržištu nafte leži i u tehnikalijama, pišu svjetski mediji specijalizirani za praćenje tržišta. U utorak, naime, ističe rok za sklapanje ugovora za kupnju nafte s rokom isporuke u svibnju, pa i taj rok doprinosi paničnom traženju kupaca jer nitko ne kupuje zbog visokih zaliha u rafinerijama, a oni koji kupuju to čine s rokom isporuke u lipnju. Ali, bez obzira na tehničke razloge, jasno je da su mjere zatvaranja američkih saveznih država pred koronavirusom doprinijele dramatičnom padu potrošnje naftnih derivata u Americi.

Povijesno rekordan porast novih nezaposlenih znači da sve manje Amerikanaca sjeda u svoje automobile.

Referentna američka nafta WTI u jednom je trenutku danas imala cijenu -40,32 američka dolara po barelu, što znači da proizvođač nafte plaća kupcu 40 dolara, umjesto da se plaćanje odvija u suprotnom, normalnom smjeru. 

Na međunarodnom tržištu, cijena sirove nafte Brend ne bilježi tako dramatičan pad i u trenucima pisanja ovog teksta iznosi 25 američkih dolara po barelu, što je dnevni gubitak od oko 9 posto. Jedan barel je 158,98 litara. 

 

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
21:16 20.04.2020.

Zanimljivo, nafta je besplatna a kod nas sutra poskupljuje gorivo....

TH
than
20:49 20.04.2020.

Pa mi usklađujemo cijenu sa tzv. mediteranskim tržištem. Kada treba pojeftiniti onda treba proći i do mjesec dana da se zalihe potroše, a kada treba poskupiti onda odmah drugi dan ide na gore. I ostale fraze... Tako da kod nas očekujem i poskupljenje goriva, jer je dobro opala zarada državi preko trošarina i ostalih poreza.

Avatar Asterix
Asterix
22:01 20.04.2020.

Cijena barela sirove nafte 25$ ili 174kn, znači litra 1,10 kn. Kako li se popne na 8 kn? A inspekcija kažnjava trgovce koji su podigli cijenu brašna i kvasca. Ako tko ima velike marže onda je to država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije