Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNIJELA IH rijeka

Drama na Dravi: Djeca uplašena i promrzla satima plutala na splavi

slavica borak,djeca
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
08.07.2013.
u 21:30

U spašavanje su se uključili lovci, ronioci, vatrogasci, policija i helikopter

Mali brat i sestra, Pero (10) i Slađana (13) te bratić Stiven (10) u nedjelju se nisu pojavili na obiteljskom ručku u uobičajeno vrijeme, a majka Slavica odmah je predosjetila da nešto nije u redu. Sa suprugom Stjepanom otišla je u potragu, a nakon što su uz rijeku Dravu pronašli samo potopljene bicikle po glavi su joj krenule strašne misli.

Majka u šoku

- Znali smo gdje ostavljaju bicikle i tamo smo prvo otišli. Kada sam vidjela da su bicikli potpuno potopljeni mislila sam da ću se srušiti. Nismo znali niti mogli pretpostaviti što se dogodilo – priča majka Slavica Borak još potresena nedavnim događajima.

Naime, troje se djece uputilo na rijeku u potragu za stvarima koje je voda donosila iz Slovenije, a ovaj puta su otišli tražiti nogometne lopte. Bicikle su ostavili na obali, te otišli na otok na središnjem dijelu toka rijeke. U jednom su trenutku primijetili kako se razina vode podigla za oko metar i pol i da se ne mogu vratiti na obalu.

- Tada smo tamo našli neko srušeno drvo i od grana smo počeli graditi splav na kojoj smo poslije plutali – prisjetio se Pero, kako su on, sestra i bratić zapravo snalažljivo spasili živu glavu.

Majka Slavica je pak o nestanku djece oko 15 sati obavijestila policiju. U roku od pola sata u Velikom Lovrečanu, malom mjestu u Varaždinskoj županiji na samoj granici sa Slovenijom, bila je organizirana velika potražna akcija. U akciju su se uključili službenici Policijske uprave Varaždinske, članovi Gorske službe spašavanja, vatrogasci DVD-a Lovrečan, lovci, ronioci, a bio je angažiran i helikopter.

Djecu su nakon dvosatne potrage na kraju pronašli zahvaljujući slovenskim kanuistima, koji su vidjeli djecu na splavi i o tome obavijestili policiju. Članovi Interventne jedinice Policijske uprave varaždinske djecu su pronašli u 16 sati i 50 minuta i čamcima ih prevezli na obalu. Iz vode su ih izvukli neozlijeđene.

- Striček koji nas je našao rekao je kako ćemo se sada prvi puta voziti u čamcu – rekla nam je mala Slađana, koje je bila jako uplašena.

Promrzli i uplašeni

- Satima smo plutali na granju i bilo nam je već i jako hladno – priča Slađana.

Mali brat Pero također se prepao.

- Više nikada nećemo ići tako sami na rijeku. Nikada – tvrdi sada Pero. Majka je pak neizmjerno zahvalna svima koji su sudjelovali u spašavanju.

- Nemam riječi s kojima bi im mogla dovoljno zahvaliti. Jednostavno nemam. Stvarno su dali sve od sebe da nađu našu djecu i hvala im – još potresena je bila majka koja nije mogla suspregnuti suze radosnice zbog toga jer su Pero, Slađana i bratić Stiven sada na sigurnom.

>> Savski splavari u strahu od nanosa granja i otpada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije